Profesorii, în căutare de ore prin şcoli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesorii, în căutare de ore prin şcoli

În perioada 11-25 ianuarie, zeci de profesori brăileni au fost cu "sărut-mâna" prin şcoli, la directori, în căutare de ore disponibile, pentru a-şi completa catedrele pentru anul şcolar viitor. Acest lucru este prevăzut chiar în Metodologia de mişcare a personalului didactic, emisă de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2012-2013. Conform acesteia, (anexa nr. 25, secţiunea II, la articolul 2) "în perioada 11-25 ianuarie se constituie catedrele, se încadrează personalul didactic titular în învăţământ şi se soluţionează cererile de întregire a normei didactice a personalului didactic titular la nivelul unităţilor de învăţământ sau la nivelul consorţiilor şcolare". Cum încă nu au fost anunţate consorţiile, profesorii au avut "liber" să meargă în orice şcoală în căutarea orelor necesare pentru completarea normei didactice de 18 ore pe săptămână. Directorii au înţeles situaţiile dificile în care se găseau unii profesori şi au oferit câteva ore, însă în unele situaţii acest lucru nu a fost posibil. De exemplu, la Colegiul Economic "Ion Ghica" au venit doi profesori pentru completarea catedrei, unul pentru religie şi celălalt pentru chimie. La religie, problema s-a putut rezolva, în timp ce la chimie nu. Un alt exemplu, Şcoala "G. Coşbuc", unde a venit un profesor pentru completare de normă şi i s-au oferit cele câteva ore disponibile.

Tot conform metodologiei, după încheierea acestei prime etape, directorii au întocmit proiectele de încadrare şi oferta de posturi vacante pentru anul şcolar 2012 - 2013, care a fost finalizată şi aprobată de Inspectoratul Şcolar până pe 8 februarie. "În prima etapă a fost treaba profesorilor să-şi constituie normele. Dacă singuri nu au reuşit, urmează ca în luna august să se facă centralizat aceste constituiri", a precizat inspectorul de personal Cristina Ritzi.

Titularii care şi-au pierdut catedrele merg în alte şcoli prin concurs de dosare

Titularii care nu vor mai avea deloc ore în anul şcolar viitor, adică au intrat în restrângere de activitate, vor putea ocupa catedrele vacante în baza unui concurs de dosare, ca şi în anii precedenţi. Pe 15 februarie, la Inspectoratul Şcolar, se vor afişa listele cu posturile vacante şi listele cu profesorii care intră în restrângere de activitate începând cu 1 septembrie 2012. În aceste posturi sunt incluse şi cele care se vor elibera de la 1 septembrie prin pensionări. De precizat că în perioada 5 - 10 ianuarie, conducerile şcolilor au făcut liste cu profesorii care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la 1 septembrie 2012 sau cu cei care doresc să se pensioneze anticipat şi le-au depus la Inspectoratul Şcolar. Din datele instituţiei amintite a rezultat că până la începutul anului şcolar viitor se vor pensiona 73 de profesori, 63 pentru limită de vârstă şi 10 anticipat.

În aceste condiţii, până pe 22 februarie profesorii care rămân fără catedre trebuie să depună o cerere la şcoala vizată pentru a obţine consimţământul Consiliului de Administraţie pentru a ocupa postul. Un răspuns vor primi până pe 27 februarie, după care aceste cereri se vor centraliza la Inspectoratul Şcolar până pe 6 martie. În perioada 7-9 martie se desfăşoară probele orale, apoi se afişează la Inspectorat lista profesorilor intraţi în restrângere şi punctajele obţinute de ei în baza dosarelor ce reflectă studiile şi activitatea profesională. Restrângerile de catedră se vor soluţiona în şedinţă publică în perioada 15 - 16 martie, deciziile de numire pe post urmând să fie emise până pe 22 martie.

Suplinitorii vor da concurs pentru a ocupa un post disponibil. Ei pot opta pentru nota obţinută la concursurile de titularizare din 2010 sau 2011 ori pot da din nou concurs. Metodologia dă libertate şcolilor să-şi organizeze fiecare propriul concurs, însă surse din Inspectoratul Şcolar ne-au spus că este puţin probabil ca fiecare şcoală să organizeze concurs pentru că nu ar exista profesori suficienţi pentru comisii. Cel mai probabil se vor face asocieri temporare de şcoli, care vor pune toate posturile vacante în acelaşi "coş" şi profesorii vor concura pentru ele. Dacă vor lua peste şapte la examen, vor deveni titulari ai şcolii unde iau postul. Dacă obţin între cinci şi şapte vor fi suplinitori, angajaţi pe perioadă determinată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro