Mergi la conţinutul principal

Profesorii «suflă şi-n iaurt» când vine vorba de transferuri

Fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, oficialul care a şi sesizat, de altfel, că în anumite judeţe s-au făcut anul trecut transferuri frauduloase după admiterea la liceu, a "luminat" mai vechea Lege a Educaţiei şi şi-a coordonat echipa astfel încât regulamentul de funcţionare (ROFUIF), pus la punct în anul 2015, lămureşte decisiv acum situaţia mutării elevilor dintr-o şcoală în alta sau de la o clasă la alta.
De menţionat că şi la Brăila au fost 57 de transferuri considerate "atipice", dintre care 38 au fost şi anulate, pentru că elevi ce luaseră note mici la Evaluarea Naţională ajunseseră, surprinzător, să fie transferaţi înainte de începerea clasei a noua, la licee de prestigiu din municipiu. Astfel, copii care abia reuşiseră să ia un 6.50- 7.00 la "Capacitate", notă pretabilă pentru "Construcţii" sau "Sebastian", să fie transferaţi, printr-o simplă cerere, la licee bune, unde mediile de intrare erau între 8.50 şi 10. De asemenea, apăruseră transferuri între profiluri, în acelaşi liceu, iar diferenţele erau de câteva zeci de sutimi.
După acel scandal din vara anului trecut, situaţia transferurilor a primit un plus de recomandări şi, implicit, de rigoare.

Transferuri doar între semestre şi cu acordul Consiliului de Administraţie al şcolii

Vorbim aici de faptul că anumite articole din lege, interpretate unilateral de către Comisia de Evaluare Naţională de la nivelul judeţului, care aproba şi transferurile, au fost explicate prin norme interne ce au fost prinse cu titlu de act normativ în regulamentul de funcţionare al unităţilor de învăţământ.
Prin urmare, orice transfer este verificat "la sânge" şi trecut printr-o analiză a Consiliului de Administraţie (CA) al unităţii de învăţământ.
"Transferul se face doar între semestre şi numai după o analiză a CA-ului. Elevii dintr-a noua nu se pot transfera decât dacă au media mai mare ca a ultimului intrat la liceul, respectiv profilul la care doresc să meargă. Se mai ţine cont şi de faptul că o clasă nu trebuie să aibă un efectiv mai mare de 30 de elevi. Nu este nicio diferenţă nici pentru copiii care vor să se transfere în acelaşi liceu, însă la o clasă cu alt profil. Consiliul de Administraţie decide în toate cazurile şi analizează fiecare situaţie în parte, astfel încât să se respecte cu sfinţenie litera legii", ne-a declarat prof. Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro