Trei şcoli din Brăila au intrat în incapacitate de plată a salariilor, pentru că au prea puţini elevi, iar finanţarea unităţilor de învăţământ se face în funcţie de numărul de copii şcolarizaţi. Este vorba despre şcolile "Anton Dumitriu", "A. S. Puşkin" şi "Waldorf", care, pentru cei 64 de profesori care le deservesc au nevoie de 133.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile de personal până la 1 septembrie. Pe viitor, două dintre şcoli vor dispărea din lista unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru că vor fi comasate cu alte unităţi care au elevi suficienţi pentru a-şi plăti profesorii. Astfel, Şcoala "Anton Dumitriu" va fi comasată cu Şcoala "Ion Băncilă", mişcare aprobată încă din primăvara acestui an, iar Şcoala "Waldorf" s-ar putea comasa cu şcoala "Al. I. Cuza". "Colectivele cu mai puţini elevi se pot uni cu şcolile care au mai mulţi elevi şi în loc de doi directori şi doi contabili voi avea câte unul şi şcoala va plăti mai puţin, vor fi elevi mai mulţi, funcţionare eficientă. În şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului, din 16 august, voi pune în discuţie comasarea şcolii Waldorf cu Al. I. Cuza. Dacă se va aproba, urmează să aprobe şi Consiliul Local această comasare, pentru că ei sunt cei cu bugetul. Şcoala Cuza va decide apoi ce face cu elevii şi profesorii de la Waldorf şi cum va folosi clădirea şcolii Waldorf. Important e ca după unire să fie bani pentru plata salariilor profesorilor care rămân. Din păcate, trebuie să gândim economic, nu ne mai putem permite altceva", a explicat inspectorul general Iulian Danielescu. Cea de-a treia şcoală aflată în incapacitate de plată, "Puşkin", va rămâne chiar dacă are elevi mai puţini în clase pentru că este şcoala comunităţii de ruşi lipoveni şi trebuie menţinută, a spus inspectorul general Iulian Danielescu. Pentru a ieşi din impas până la 1 septembrie, cele trei şcoli vor primi bani de la şcoli care au excedent în buget, adică Colegiul Economic "Ion Ghica", care va da 33.000 de lei, şi Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", care va da 100.000 de lei. La cele trei şcoli care au intrat în incapacitate de plată, numărul mediu de elevi din clasă este de 17, mult sub standardele stabilite prin lege, adică 28 de elevi. Şcolile care au îndeplinit acest criteriu au reuşit să se încadreze în buget. Cele care nu au reuşit să atragă suficienţi elevi au probleme cu finanţarea şi dispar, fiind comasate cu alte unităţi de învăţământ.
În şedinţa extraordinară de ieri, a Consiliului Local Municipal, primarul Aurel Simionescu a aprobat acest transfer de fonduri, dar a atras atenţia că nu este corect şi că pe viitor şcolile trebuie să-şi gestioneze eficient banii, altfel cel mai bine ar fi să dispară, iar de acei elevi să se ocupe manageri mai buni.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.