Mergi la conţinutul principal
Rezultate slabe la Titularizare

Profesori de nota 2

* în urma afișării primelor rezultate, rata notelor peste 7 în județul Brăila este de 44,38% * alți circa 40% dintre candidați au obținute note între 5 și 7, iar aproape 16% dintre profesori au luat note 1, 2, 3 și 4 * sunt două note de 10, ambele obținute de două educatoare * cele mai mici note s-au luat la disciplina de examen Educație Fizică și Sport

 

Ieri s-au afișat primele rezultate obținute de candidații brăileni la Titularizare, după ce pe 13 iulie aceștia au susținut proba scrisă, iar cifrele arată că nici măcar jumătate dintre aceștia nu au reușit să obțină nota 7, cât era necesar pentru a spera la un post de profesor titular într-o școală. Concret, potrivit unei analize realizate de Ministerului Educației, doar 150 din cei 338 profesori care au susținut examenul au luat note peste 7, ceea ce înseamnă un procent de 44,38%. Alți 134 candidați (39,64%) au note între 5 și 7, ceea ce înseamnă că pot ocupa un post de suplinitor (pe perioadă determinată) într-o școală. În final, un număr de 54 candidați (aproape 16%) au luat note sub 5, fiind corigenți la Titularizare. Iată și câteva exemple: 1,40 – nota obținută de un candidat la Istorie, 2,30 - nota obținută de un candidat la Sport, 3,25 - nota obținută de un candidat la Limba și literatura română.

La această sesiune a examenului sunt doi candidați cu nota 10 la proba scrisă, după cum arată rezultatele publicate ieri pe site-ul titularizare.edu.ro și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. Este vorba despre două educatoare: Andreea Moisa, din Ulmu, cu doar 1 an experiență la catedră, și Liliana Vizireanu, educatoare din Brăila (Grădinița cu Program Prelungit nr. 36), cu o experiență de 17 ani în învățământ.

La polul opus, cea mai mică notă la proba scrisă este 1,30, a unui candidat care nu a mai lucrat în învățământ și și-a încercat norocul la disciplina Matematică.

Proba scrisă din cadrul examenului național de Titularizare s-a desfășurat pe 13 iulie la Colegiul Național “Ana Aslan”, acolo unde au fost așteptați să participe 437 profesori din Brăila. Au absentat 42 candidați, iar alți 44 s-au retras după ce au primit subiectele. La proba scrisă s-a înregistrat și o tentativă de fraudă, candidatul respectiv fiind eliminat din examen.

 

Sportul, disciplina de examen cu cele mai multe note sub 5

Educația Fizică și Sport s-a numărat printre disciplinele de examen cu cei mai mulți candidați înscriși la concurs: 35. Dintre aceștia, doar șase au reușit să obțină note peste 7 și pot spera la un post de titular. Mai sunt 14 candidați cu note între 5 și 7 iar restul de 15 candidați au luat note sub 5, adică un procent de aproape 43%. La proba scrisă s-au luat note de 2,30, 2,80 sau 3,10, profesori ce aveau nota 10 la proba de inspecție la clasă.

 

Cele mai bune rezultate se înregistrează în rândul educatorilor. Peste 60% au note peste 7

În Brăila, pentru posturile de educator au susținut Titularizarea cei mai mulți candidați – 106, iar aceștia au obținut cele mai bune rezultate dintre toate disciplinele de examen. Concret, peste 60% au obținut note între 7 și 10 la proba scrisă, adică 65 candidați din totalul celor care au susținut examenul. De asemenea, alți 34 candidați au note între 5 și 7. Așadar, doar șapte candidați au note sub 5, cea mai mică fiind 3,40.

În ceea ce privește învățătorii, și aici rezultatele sunt bune. Dintre cei 42 candidați care au susținut proba scrisă, doar 4 au note sub 5 înainte de contestații, ceea ce înseamnă că 9 din 10 candidați au promovat examenul. Mai trebuie spus că aproape jumătate dintre candidați au luat note peste 7. Cea mai mare notă înainte de contestații la această disciplină este 8,95, iar cea mai mică 3,85.

Mai trebuie spus că printre candidații care au făcut o figură frumoasă atât la învățători, cât și la educatori, se numără absolvenții actualei promoții de la Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius”.

În ceea ce privește disciplinele la care elevii susțin examene naționale, la Limba și literatura română au participat la Titularizare 27 profesori, din care doar 7 au obținut note peste 7, iar alți 18 candidați au note între 5 și 7. La Matematică, din cei 20 candidați care au susținut proba doar șapte dascăli au obținut note peste 7, 10 candidați au note între 5 și 7, iar alți trei candidați au luat note sub 5.

 

Rezultate sub media pe țară, însă mai bune ca anul trecut

Rezultatele din județul Brăila, înainte de contestații, sunt mai slabe decât media pe țară dacă ne raportăm la procentul notelor peste 7. Așa cum arată datele Ministerului Educației, rata notelor peste 7 obținute de candidați este 48,68%, iar la Brăila de 44,43%. În ceea ce privește procentul notelor între 5 și 7, acesta este de 32,91%. Din promoția curentă, 45,83% dintre candidați au obținut note inițiale peste 7 (șapte). În Brăila, procentul de promovare în rândul promoției curente este de 48,1%. În ceea ce privește ponderea notelor sub 5, 20% dintre toți candidații din țară care au participat la Titularizare au luat note de 1, 2, 3 și 5, adică peste 4.500 de profesori.

Spre deosebire de examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat susținute de elevi, la Titularizare, Brăila nu se află printre județele fruntașe. Cele mai bune rezultate (note peste 7), se înregistrează în București, Cluj, Bistrița-Năsăud, Bacău, Neamț, Arad, Prahova și Dâmbovița  (peste 50% din totalul candidați). Cele mai slabe rezultate (sub 40% din totalul candidați) sunt în județele Călărași, Giurgiu, Teleorman și Mehedinți.

Revenind la Brăila, deși nici jumătate dintre profesorii care și-au dorit un post de Titular nu au obținut nota 7, rezultatele de anul acesta sunt mai bune în comparație cu cele din sesiunea 2021. Concret, anul trecut, din cei 348 profesori care au participat la examen 138 au reușit să obțină minim nota 7, adică o promovabilitate de 40%. De asemenea, anul trecut au fost mai multe note sub 5: 78 de profesori “corigenți” la Titularizare. În 2021, cea mai mare la proba scrisă a fost 9,75.

 

Rezultatele finale se vor afișa pe 27 iulie

După afișarea rezultatelor finale de ieri, candidații nemulțumiți de note au putut depune contestațiile la sediul Inspectoratului Școlar sau prin mijloace electronice, lucru pe care îl pot face și astăzi, până la ora 12:00. Rezultatele finale se afișează la sediile inspectoratelor școlare județene și pe site-ul anterior menționat, în data de 27 iulie.

Precizăm că, anul acesta, în Brăila au fost scoase la concurs 74 posturi pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile), cele mai multe fiind pentru educatori – 14 posturi și învățători - 14 posturi. Alte 267 posturi sunt vacante pentru angajarea pe perioadă determinată (netitularizabile).

Reamintim că, pentru a obține statutul de titular, un candidat trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la inspecția specială la clasă/proba practică și să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecția specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele de repartizare organizate de inspectoratele școlare în zilele de 29 iulie și 1 august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro