Mergi la conţinutul principal

Profesor de engleză în China, infractor în România!

• procurorii brăileni l-au trimis în judecată pe fostul administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 480 Brăila, George Vasile, anchetat pentru delapidare • acuzat că şi-a însuşit, în doi ani, circa 30.000 lei din banii locatarilor, Vasile este în prezent profesor de engleză în Republica Populară Chineză • cercetările continuă: alte două asociaţii de proprietari au formulat plângere penală împotriva administratorului delapidator

 

În vârstă de 41 de ani, George Vasile, fost administrator şi casier al Asociaţiei de Proprietari nr. 480 Brăila (blocul B21 de pe strada Roşiorilor), a fost anchetat şi trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Inculpatul şi-a însuşit din încasările de la locatari, în circa doi ani, suma de 29.543,1 lei, însă paguba pricinuită AP nr. 480 este ceva mai mare, precizează anchetatorii. Asociaţia solicită acum despăgubiri de 51.792,1 lei, reprezentând paguba propriu-zisă (41.113,1 lei), penalităţile către furnizori (9.879 lei) şi costul expertizei contabile efectuate pe parcursul urmăririi penale (800 lei). Procurorul de caz a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor, pentru că Asociaţiile de Proprietari nr. 479 şi 474 Brăila au formuluat şi ele plângeri penale împotriva inculpatului.

George Vasile este în prezent angajat în Republica Populară Chineză (!), ca profesor de limba engleză.

 

Fraudă la Asociaţia nr. 480. Administrator fără contract de muncă

Asociaţia de Proprietari nr. 480 Brăila a formulat plângere penală împotriva administratorului George Vasile pe data de 24 octombrie 2013, acuzându-l pe acesta că şi-ar fi însuşit o importantă sumă de bani din gestiune. Ancheta s-a desfăşurat încet dar sigur, iar după trei ani Vasile a fost dat pe mâna judecătorilor. 

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Liviu Ionuţ Dedulescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, George Vasile a preluat administrarea AP nr. 480, de pe strada Roşiorilor, în iulie 2011, de la mama sa, care, din motive medicale, nu şi-a mai putut continua activitatea. Vasile a îndeplinit funcţia de administrator până în octombrie 2013, când locatarii au constatat că renunţase, fără însă a preda şi actele asociaţiei. Mai mult, membrii asociaţiei au constatat că aceasta figura cu datorii mari către furnizorii de utilităţi, în condiţiile în care ei îşi onorau, în mare parte, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere.

În anul 2011, George Vasile a preluat asociaţia de pe strada Roşiorilor cu acordul verbal al locatarilor; nu a existat o hotărâre de numire în funcţie şi nici nu i s-a încheiat un contract de muncă. Inculpatul a deţinut şi funcţia de contabil, respectiv casier al asociaţiei, având obligaţia să întocmească şi să completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenţa fondului de reparaţii, registrul pentru evidenţa fondului de rulment, registrul pentru evidenţa sumelor speciale, registrul pentru evidenţa fondului de penalizări şi alte documente legale şi să răspundă pentru efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar. Procurorul de caz precizează:

“Până la momentul preluării funcţiei de administrator, registrul de încasări şi plăţi al asociaţiei era întocmit la zi, iar soldul era zero. După această dată, respectiv 27 iulie 2011, şi până în luna octombrie 2013 (perioada cât a exercitat mandatul de administrator), inculpatul nu a mai întocmit registrul de încasări şi plăţi, însă a eliberat chitanţele de plată a cotelor de întreţinere”.

Pe parcursul cercetărilor, la AP nr. 480 a fost efectuată o expertiză contabilă judiciară, stabilindu-se că, în perioada 27 iulie 2011 – 7 octombrie 2013, inculpatul şi-a însuşit suma de 41.113,10 lei. Fostul administrator a formulat obiecţiuni, afirmând că, din această sumă, trebuia să se scadă salariile administratorului, preşedintelui de asociaţie şi al femeii de serviciu de la bloc. Chiar şi aşa, salariile aferente perioadei respective însumează 11.570 lei, rezultând o “gaură” în gestiune de 29.543,10 lei. Pe de altă parte, expertul desemnat a afirmat că plata salariilor nu poate fi jusitificată şi cu acte, pentru simplul motiv că nu au existat contracte de muncă încheiate la AP nr. 480.

“Inculpatul Vasile George a recunoscut că a deţinut funcţia de administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 480 şi că şi-a însuşit diverse sume de bani, însă nu a putut preciza cuantumul acestora. Cu privire la plata salariilor, a arătat că a încasat lunar o retribuţie de 200 lei, iar martorului Constantin Petrică (presupus preşedinte al asociaţiei) îi dădea suma de 84 de lei”, precizează reprezentantul parchetului.

Cercetările continuă, pentru a se putea stabili dacă inculpatul George Vasile a cauzat prejudicii şi la Asociaţiile de Proprietari nr. 479 şi 474 din municipiu, care au depus deja plângeri penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.   

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro