• Silviu Cristian Petcu, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, a primit o pedeapsă de 10 luni şi 20 de zile închisoare, cu suspendare sub supraveghere • el trebuie să execute şi muncă neremunerată, în cadrul Liceului Pedagogic, timp de două luni • pedeapsa dată de Tribunalul Brăila nu este definitivă
Profesorul de fizică Silviu Cristian Petcu, judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, în dosarul «Mită la Bac», şi-a primit condamnarea în primă instanţă. Nu va ajunge însă în spatele gratiilor, asta pentru că pedeapsa de aproape un an închisoare este una cu suspendare sub supraveghere. Riscă să stea la “mititica” dacă nu respectă condiţiile impuse. Profesorul are de executat şi muncă neplătită, tot în sistemul de învăţământ.
Zilele trecute, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus condamnarea inculpatului Petcu Cristian Silviu la 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, şi 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, ambele fapte săvârşite la 04.12.2015. Pedepsele au fost contopite, profesorul Petcu urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare, sporită cu 1/3, respectiv cu 2 luni şi 20 zile, în total, inculpatul având de executat 10 luni şi 20 de zile închisoare. Instanţa a constatat că cele două infracţiuni săvârşite la data de 04 decembrie 2015, sunt concurente cu infracţiunea de mărturie mincinoasă săvârşită la data de 17 martie 2015, pentru care inculpatul a primit o amendă penală de 1.350 lei. Acum, profesorul este obligat şi la plata amenzii în cauză. Oricum, judecătorii Tribunalului Brăila au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.
În perioada de supraveghere, Petcu trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Liceului Pedagogic “D.P. Perpesicius” Brăila, unde va desfăşura activităţi specifice calificării (predare cu grupe speciale în vederea îmbunătăţirii performanţelor şcolare sau meditaţii cu elevii), pe o durată de 60 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Acuzaţiile procurorilor DNA
La jumătatea lunii iunie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Silviu Cristian Petcu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Cel în cauză era acelaşi profesor de fizică de la Liceul Pedagogic, care, în septembrie 2015, a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila tot de mărturile mincinoasă. DNA a adus noi acuzaţii faţă de inculpat, acestea având legătură tot cu dosarul “Mită la BAC”, în care doi profesori şi un inspector au şi fost condamnaţi. Potrivit comunicatului DNA, procurorii au reţinut faptul că, la data de 04 decembrie 2015, inculpatul Petcu Cristian Silviu a fost audiat în calitate de martor, în dosarul 2920/113/2014 (n.r. - Mită la BAC) aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi (în care erau judecate trei persoane pentru infracţiuni de corupţie), în contextul organizării examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2014. “În această împrejurare, inculpatul Petcu Cristian Silviu, sub prestare de jurământ, a prezentat declaraţii care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declaraţii date în cursul urmăririi penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea. Prin această atitudine, inculpatul a urmărit îngreunarea aflării adevărului, a tragerii la răspundere penală şi inducerea în eroare a instanţei de judecată, împrejurări de natură a uşura situaţia juridică a inculpaţilor cercetaţi în dosarul aflat pe rolul instanţei anterior amintite”, au stabilit procurorii DNA. În dosarul despre care se vorbeşte, trei inculpaţi au fost trimişi în judecată, pentru infracţiuni de dare şi luare de mită, în contextul organizării examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2014.
Este vorba despre Manuela Mirela Diaconescu, inspector la disciplina matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, membru în Comisia judeţeană de organizare a examenului de bacalaureat, Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, profesori corectori la examenul de bacalaureat la disciplina matematică. În ianuarie 2016, aceştia au fost condamnaţi definitiv, la câte 3 ani închisoare, cu suspendare, de Curtea de Apel Galaţi.