Profesor acuzat ca a cerut si a luat mita | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Profesor acuzat ca a cerut si a luat mita

Se pare ca profesorul Valerian Antohe, de la Liceul Pedagogic, desi se afla in plina ancheta realizata de o comisie a scolii, si-ar continua practicile de la clasa, ar continua sa taxeze elevii aflati in situatie de corigenta pe primul semestru, care au note proaste si pe cel de-al doilea, spunindu-le ca altfel nu-i lasa sa intre in examenul de bacalaureat. Profesorul Valerian Antohe este cadru didactic la Liceul Pedagogic inca din 1990, cind a intrat prin concurs, iar aceste practici se pare ca nu sint o noutate, insa niciodata sesizarile nu au fost facute in scris, sustine conducerea scolii si, ca urmare, nu s-a putut demara o ancheta. Acum, in urma inspectiei ISJ, s-a constituit o comisie de ancheta a cazului Antohe pe 9 martie, cind a inceput si cercetarea. Cu toate acestea, elevul A.C. il acuza pe profesor ca, pe 14 martie, i-ar fi cerut 200 de euro "ca sa-l bage in bacalaureat", bani pe care elevul ar fi trebuit sa-i procure fara stirea parintilor.

Elevul este foarte slab, chiar daca la alt profesor merge bine

Cosmarul elevului A.C., din clasa a XII-a, a inceput chiar in ultimul an, cind i s-a schimbat profesorul. Primii doi ani a invatat matematica impreuna cu un profesor care s-a pensionat, in clasa a XI-a a avut un alt cadru didactic, iar notele sale erau intre sase si opt. De cind a clasa a inceput sa predea profesorul Valerian Antohe, elevul a obtinut numai note de doi si trei. Profesorul Antohe a transmis parintilor, prin elev, ca trebuie sa stea de vorba aproape de sfirsitul semestrului I. "Am venit imediat la scoala si am vorbit cu profesorul. Nu l-am gasit la clasa, ci jos, la parter. Stiu ca o perioada, desi era in scoala, nu intra la toate orele. Am vorbit, mi-a spus ca este foarte slab la matematica, are foarte multe goluri, dar ca el nu este vinovat, pentru ca doar ce a preluat clasa. Atunci l-am intrebat ce e de facut. A spus ca nu stie, ca ar trebui pregatit in particular, insa nu in grupa, ci singur. Nu i-am dat atunci nici un raspuns. A ramas ca ma gindesc in vacanta si mai luam legatura la inceputul semestrului II. La inceputul semestrului II, au venit inspectorii in control si nu m-am mai dus. Am vazut si cele doua articole in ziar si am lasat lucrurile sa se linisteasca. Vineri, pe 14 martie, am fost la scoala din nou. Mi-a spus iar ca este foarte slab copilul la matematica si ca lipseste de la ore. Mi-a deschis chiar si caietul personal in care pune note si am vazut ca era deja pregatit un trei. Cind l-am intrebat ce s-a intimplat cu acel trei, mi-a spus ca l-a scos la tabla si a balmajit exercitiul. I-am spus ca il pregatesc din septembrie, la un alt profesor, si ca acolo merge destul de bine. A ramas surprins si mi-a spus ca nu stie, dar ca la el la clasa nu merge deloc. I-am spus ca nu pot sa sustin doua pregatiri la matematica si ca nu mi-e teama de bacalaureat, ci de faptul ca nu va intra in examen. A spus ca nu stie ce sa facem si a plecat. Am ramas masca pe holul scolii. Nici nu stiam ce sa fac. Am intrat in panica", ne-a povestit mama elevului.

200 de euro pentru a intra in bacalaureat, dar fara sa stie parintii

Dupa acest episod, mama elevului A. C. a simtit ca trebuie sa faca mai mult decit sa stea de vorba cu profesorul si a prezentat situatia directorului adjunct al liceului, prof. Ane-Mary Luca. Aceasta i-a spus ca nu se poate face nimic fara o sesizare scrisa. Ca urmare, mama a scris acea sesizare. Surpriza, spune mama, avea sa vina doar citeva ore mai tirziu.
In acea zi de vineri, ultima ora era cea de matematica. Elevul A.C. nu a stat la ora. Profesorul a trimis un elev sa-l cheme de acasa. Copilul a venit la ora, iar la final tinarul sustine ca a fost chemat deoparte de profesorul Antohe, care l-ar fi intrebat cum rezolva situatia lui de la matematica. "Eu am spus ca nu stiu, apoi el mi-a spus sa aduc 200 de euro pina la ora 16.30 (n.r. adica intr-o ora si jumatate) ca sa intru in bacalaureat. Mi-a atras atentia sa nu spun la nimeni, mai ales parintilor sa nu le spun ca mi-a cerut bani. Cind i-am spus ca nu am de unde sa aduc banii, a zis ca nu-l intereseaza, el vrea banii. M-am dus acasa si am spus parintilor", a explicat elevul A.C. Parintii spun ca au fost surprinsi si speriati de cerinta profesorului. "Ce s-ar fi putut intimpla daca nu avea incredere in noi si nu ne spunea? Am pregatit doua hirtii de cite 50 de euro intr-un plic, i-am pus si un reportofon intr-un buzunar si l-am lasat sa se duca la profesor", a mai povestit mama.
Ajuns la scoala, elevul spune ca stia sa-l caute pe profesor in locul in care se fumeaza. Acolo, profesorul l-ar fi tras intr-o parte a holului in care nu era nimeni si ar fi luat plicul cu bani. "M-a intrebat de unde am facut rost de ei si i-am spus ca avea altcineva o datorie la mine. A luat banii, apoi mi-a spus ca trebuie sa vin si la pregatire si mi-a explicat cum sa ajung acasa la el, mi-a explicat clar unde sta si cum pot sa ajung. Pentru pregatire ma mai costa 300.000 de lei sedinta. Luni dimineata am fost cu parintii la procuratura si am depus plingere", a mai spus elevul. Tot luni, parintii au depus un memoriu si la Inspectoratul Scolar.
Se pare ca povestea acestui elev nu este unica. Tot el ne-a mai spus ca in clasa mai are cel putin trei colegi carora profesorul le-ar fi cerut bani, insa le este ingrozitor de frica sa vorbeasca. Daca dupa tot scandalul din presa si de la Inspectorat profesorul a continuat, spun ei, nu mai au incredere ca poate cineva sa-i ajute. In acea clasa sint 10 elevi corigenti la matematica.

Problemele se vor rezolva in instanta

Am dorit sa discutam si cu profesorul Valerian Antohe si l-am contactat telefonic, insa acesta a refuzat orice discutie fata in fata, acuzindu-ne ca sintem rau intentionati. Mai mult, profesorul a spus ca opinia directorului Constantin Gherghinoiu a fost denaturata in primele doua articole, ca noi am vorbit de fapt cu directorul adjunct Luca, desi atunci cind am vorbit cu directorul Gherghinoiu, profesorul nu a fost de fata, deci nu avea cum sa stie ce s-a discutat. In final, profesorul Valerian Antohe a declarat ca problemele se vor rezolva la tribunal, ca inca nu este hotarit daca ne va da sau nu in judecata, dar ca isi va construi o aparare si ca nu are de ce sa ne spuna noua ce va face.
Directorul liceului, Constantin Gherghinoiu, a precizat ca profesorul Antohe a preluat clase terminale pentru ca nu erau altele disponibile. S-a incercat sa fie mutat la clase mai mici, dar acei elevi sint mai sensibili si nu rezistau, asa ca singura solutie pentru a putea fi incadrat a fost aceasta. Comisia de disciplina s-a constituit pe 9 martie, iar ca membri au fost propusi: Doina Ianuris, liderul de sindicat, profesorul Bibicu, seful catedrei de matematica, si profesoarele Marioara Novac si Victoria Ferescu. Presedintele comisiei este Ane-Mary Luca, directorul adjunct. Profesorul a fost chemat, i s-a aratat procesul-verbal in baza caruia s-a constituit comisia de disciplina, si s-a demarat ancheta. "Pina acum nu am avut sesizari decit verbale. Nimeni nu a lasat scris nimic. Numai pe vorbe nu puteam sa facem ancheta. Si oricum trebuie dovezi pentru toate aspectele. Dupa cercetarile pe care le vom face, vom putea hotari infiintarea unei comisii neutre care sa reevalueze elevii, dar numai cu aprobarea Inspectoratului Scolar. Acum facem verificari ample si controlam planificarile profesorului, caietele elevilor, notele din cataloage. Toate cataloagele au fost analizate. Am aplicat chestionare elaborate de un psiholog tuturor elevilor, interpretarea lor se va face tot de catre un specialist, nu de comisie, care este contestata de profesor. Tezele au fost recorectate. Pe 31 martie vom incheia cercetarea. Conform Statutului, punem la dispozitia profesorului Antohe tot ce am gasit, vine aici si studiaza, isi formuleaza apararea, apoi comisia va face propuneri catre Consiliul de Administratie, iar acesta are puterea sa ia o decizie. Daca lucrurile sint grave, vom recomanda Consiliului de Administratie sa sesizeze politia", a mai spus presedintele Comisiei de disciplina, prof. Ane-Mary Luca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro