Mergi la conţinutul principal

Profesor în țepe

Un profesor de contabilitate de la Colegiul Economic "Ion Ghica" este acuzat de administratorul unei societati din Galati ca a tras o teapa de un miliard de lei vechi. E. Poli, fost administrator la o firma din Braila, a platit marfa achizitionata de la societatea galateana cu file CEC, refuzate la plata. Ulterior, cadrul didactic a iesit din firma, aceasta fiind preluata de un cetatean palestinian, care a cerut reesalonarea platilor, insa a "achitat" restantele tot cu file CEC fara acoperire. E. Poli spus ca nu a avut intentia sa faca vreo escrocherie, explicandu-ne ca societatea nu a mai putut plati furnizorii intrucat nu a mai incasat bani de la firmele la care a vindut marfa.
SC "Mirco Italia Distribution" SRL Galati a incheiat un contract de vanzare-cumparare materiale de constructii cu firma braileana, la inceputul anului trecut. In prima instanta, societatea braileana nu a ridicat niciun fel de probleme la plati, emitand instrumente care ajungeau in banca si se decontau. La acel moment, firma era reprezentata legal de E. Poli, dar in vorbe, si de M. Z., care nu aparea, insa, pe niciun document. "Ei au initiat discutiile cu noi si au venit la Galati. Nu aveam informatii foarte bune despre firma asta, in sensul ca i-am verificat pe Ministerul de Finante si am vazut ca existau de ceva vreme, insa nu aveau cifra mare de afaceri. Mai mult, lumea spunea ca acest M. cumpara marfa dintr-o parte si o vindea in alta, fara factura, mult mai ieftin. Dar pentru ca nu am avut dovezi solide in sensul acesta, am trecut peste scepticismul initial si am inceput o colaborare", ne-a precizat Oana Popa, administratorul societatii galatene.
In acest context, in perioada ianuarie - octombrie 2008, intre cele doua societati a existat un rulaj de marfa de aproximativ 2,8 miliarde lei vechi, din care firma braileana a platit doar 1,8 miliarde. Potrivit sursei citate, ultima tranzactie a avut loc in octombrie, cand a fost refuzat si primul instrument pe plata, in valoare de 12.000 lei. Cu tot cu acesta, mai erau scadente, de-a lungul lunilor noiembrie si decembrie, instrumente in valoare totala de un miliard. Cand a aflat ca nu poate incasa banii, Oana Popa a luat legatura cu Elena P. si M. Z., care au explicat ca au niste probleme financiare si ca ar vrea sa reesaloneze platile. Astfel, s-au emis alte instrumente de plata, semnate de data aceasta de M.Z. care, intre timp, a preluat functia de administrator al firmei firmei. "Noile instumentele aveau scadenta in lunile ianuarie, februarie si martie, numai ca au venit si ele tot refuzate la plata. Am facut demersurile de executare silita si vom face si o plangere penala ca sa recuperam banii, pentru ca firma are putini angajati si o teapa de genul asta poate sa ne destabilizeze foarte mult, putand ajunge chiar si in situatia de a inchide societatea. Din cate am inteles, noi nu suntem singura societate pagubita, in aceeasi situatie aflandu-se alte doua firme din Braila", a adaugat Oana Popa.

Profesional, E. Poli este descrisa ca un cadru didactic model

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, societatea este condusa acum de M.Z., in varsta de 44 de ani, din Palestina, acesta fiind numit administrator in decembrie 2008. In momentul de fata, firma este in proces de schimbare a sediului, intr-un alt judet. Practic, E. Poli nu mai are acum nicio resposabilitate in societate, dar acuzele pica pe umerii ei deoarece primele instrumente de plata refuzate au fost semnate de ea.
Contactata de reporterii nostri, E. Poli ne-a spus ca nu a avut niciodata intentia sa faca vreo escrocherie, explicandu-ne ca problemele au aparut odata cu criza financiara. Mai exact, societatea pe care o administra nu a mai incasat bani de la firmele la care a vindut marfa, neavand astfel disponibil pentru a face, mai departe, plati catre furnizori. "Era necesar sa semnez file CEC la cumpararea marfii, iar colaborarea dintre cele doua firme s-a desfasurat normal pana in momentul blocajului financiar care a aparut pe toata piata. La acel moment, aveam si noi de recuperat bani de la societatile cu care lucram, insa din cauza blocajului financiar, si ele, la randul lor, nu au mai platit. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie, societatea a intrat in incidenta bancara si a trebuit sa recuperam cecurile de pe circuit. Am trimis instiintari firmelor cu care colaboram, sa nu dea drumul in banca la celelalte file CEC, pentru ca vor fi refuzate. Este un conflict comercial, care se va rezolva pe cale legala. Nu am avut intentia sa facem o escrocherie", a precizat E. Poli.
Conducerea colegiului unde preda E. Poli s-a aratat surprinsa de acuzatiile ce planeaza asupra acesteia, precizand ca profesoara este titulara in scoala de 17 ani si ca, de la inceput, a fost un exemplu de profesor constiincios. "Isi face datoria, orele la catedra, are relatii intercolegiale deosebite, activitati deosebite cu copiii, si ca diriginte, si ca profesor al scolii, are rezultate la olimpiade, cursuri de formare, proiecte. Pot sa spun ca ea a crescut odata cu scoala, a fost intai eleva la liceul nostru, apoi a facut facultatea, a venit suplinitor la noi in liceu, a dat examen de titularizare, unde a avut cea mai mare medie. Pentru liceu, E. Poli, ca profesor, este un castig. Activitatile dumneaei particulare noi nu le cunoastem. In momentul in care va fi implicata intr-un proces, se depune o plangere la politie, vom convoca Consiliul de Administratie, Consiliul Profesoral si vom lua masuri. Pentru noi, deocamdata, profesoara E. Poli este un exemplu", ne-a spus directorul Colegiului Economic "Ion Ghica", prof. Andrei Puia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro