Este posibil ca un profesor să ia 10.00 la titularizare! A demonstrat acest lucru profesoara de limba şi literatura română Alina Dascălu. La nivel naţional, la concursul de titularizare s-au obţinut doar 26 de note de maxime, iar una dintre acestea a obţinut-o profesoara din Brăila. Ea a reuşit astfel să schimbe titularizarea de la Tătaru, situat la 80 de kilometri de Brăila, cu titularizarea la Chiscani.
"De când am intrat în sistem dau examene, mi-am dat definitivatul apoi am participat în fiecare an la concursul de titularizare, am luat note bune, dar nu am avut ce alege, aşa că am renunţat. Anul trecut am fost tot prima, dar am luat 9.60. Am ales atunci să mă titularizez la Tătaru, pentru că se putea face naveta. Sunt 80 de kilometri, este greu. Nici financiar nu aş fi putut rezista dacă nu mă ajuta familia. Luam în mână aproape 900 de lei şi cheltuiam pe navetă 500. Se deconta, însă nu imediat, iar din 400 de lei pe lună nu se poate trăi", a declarat, pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei", profesoara Alina Dascălu.
Îşi dorea să ajungă învăţătoare, aşa că a urmat cursurile Liceului Pedagogic. După ce a terminat liceul şi-a dat seama că nu poate să rămână doar cu liceul, că-şi doreşte mai mult, aşa că s-a înscris la facultate, limba română - limba engleză. După ce a terminat, a învăţat şi a dat examen de titularizare în fiecare an. "Cred că m-a ajutat să iau notă maximă faptul că am învăţat în fiecare an. Experienţa ajută, asta am constatat. Notele mele au crescut în fiecare an. După fiecare examen vedeam unde greşesc şi ştiam pe ce să mă axez anul următor. Am învăţat după Programă, se găseşte pe internet, după cursurile din facultate, am folosit mult şi manualele după care am învăţat în liceu. Erau foarte bine făcute. Am consultat Gramatica Academiei, dicţionare, iar la bibliotecă am căutat cărţi de metodică. Contează mult să faci ce îţi place şi trebuie să ştii să înveţi. Dacă tu nu ştii să faci acest lucru, este greu să-i înveţi pe alţii", a explicat profesoara de nota zece, Alina Dascălu. Ea consideră că subiectele nu au fost exagerat de grele şi că cine învăţa putea să ia examenul. Subiectele de gramatică şi de metodică i s-au părut accesibile, ceva mai complex spune că a fost eseul, unde trebuia să facă apel la noţiunile pe care le avea despre Arghezi şi Blaga. "Eu am învăţat pentru că îmi place ceea ce fac. Sunt alţi colegi care vin să încerce pentru că nu găsesc un loc de muncă în altă parte. Chiar dacă salariile sunt mici, e mai bine decât nimic, mai ales că în Brăila nici nu există prea multe locuri de muncă. Trebuie înţeleşi. Vin să obţină un post de suplinitor pentru un an. Asta este situaţia", a mai spus Alina Dascălu.
Ea nu s-a gândit până acum unde şi-ar dori să fie titulară, la o şcoală anume. Spune că în primul rând vrea să vină cât mai aproape de casă, aşa că a luat postul de la Chiscani. Dacă ar fi posibil, şi-ar dori să predea la o şcoală foarte bună.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.