Politistii Serviciului de Investigatii Criminale si cei ai Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice au rezolvat, anul trecut, doua dosare ce, in prima instanta, pareau a fi sortite arhivei cu "Autori Necunoscuti".
Ceea ce le-a dat batai de cap politistilor in cazul omorului a fost faptul ca acesta fusese comis in miez de noapte si in cimp, unde probabilitatea existentei vreunul martor era sub "0". Practic, autorul se intilnise intimplator cu victima si a ucis-o doar pentru ca i-a iesit in cale, intr-un moment in care bautura i-a tulburat mintea. Cei doi nu avusesera conflicte de-a lungul timpului, care sa le fi dat de banuit anchetatorilor, iar la locul faptei nu a fost gasit nici un indiciu
"Cadavrul a fost gasit pe o pasune si, in afara de furca cu care muncise la cimp si sacosa cu mincare, nu mai era nimic in jurul lui. Nu aveam de ce sa ne legam, pentru ca una este sa se fi intimplat pe strada, unde exista martori si alta in cimp, unde este pustiu. Nimeni nu stia nimic, pentru ca toti il vazusera la plecare, iar cadavrul fost descoperit pe drumul pe care el revenea acasa. Toti lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale au lucrat de dimineata pina-n noapte la acest caz, luindu-se la verificat ulita cu ulita, casa cu casa. Era a cincea zi de stat in Victoria si nu aveam nimic in afara de foarte multe piste false. Autorul a fost identificat dupa 10 zile, greseala lui fiind aceea ca a fugit de la stina la care lucra. In acel moment investigatiile noastre au luat un alt drum", ne-a precizat subcomisar Marcel Dragan, seful Serviciului de Investigatii Criminale. Alaturi de el, in dosarul crimei din comuna Victoria au mai lucrat insp. Iorgu Munteanu, insp. Marian Serban, ag. sef adj. Vasile Costea, ag. sef Costel Trifan si cms. Alexandru Stan.
Politistii Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice au reusit sa gaseasca trei pistoale neletale ce fusesera sustrase de la o societate de paza, cazuri care in tara sint rezolvate cu greutate. Oamenii legii au fost in alerta cu atit mai mult cu cit au primit informatii ca armele fusesera folosite in scandalul in care interlopii i-au distrus "Hummer"-ul lui Stanel Corbu. Aceasta a fost, insa, si informatia care i-a dus pe urmele pistoalelor disparute. "Pe raza judetului nu am avut cazuri de furturi de arme si mai mult decit atit, cazurile similare care au fost inregistrate la nivelul tarii nu prea au fost rezolvate. Am aprofundat subiectul si cu ocazia activitatilor preventive desfasurate de sarbatori, am avut in vedere si aceasta situatie. Aveam niste date, despre masini si persoane si am identificat unul dintre autoturisme, descoperind un pistol in poseta unei domnisoare. Stiam modelele pistoalelor disparute, seriile lor, pentru ca am fost la cercetare la data respectiva. Cu putin noroc, cu informatiile pe care le aveam si cu munca depusa, am reusit sa recuperam armele", a precizat agent sef adjunct Marian Cazan, din cadrul Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice.
Politistii nu s-au lasat intimidati de persoane cu un anumit statut
Doi politisti rutieri si unul din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au evidentiat in acest an pentru faptul ca nu s-au lasat intimidati de functia sau statutul celor pe care i-au depistat incalcind legea. Agentul Cristinel Nita a lasat-o fara permis pe sefa Loteriei Romane, iar agentii Cristi Ceamaropol si Titus Bizar din cadrul Postului de Politie Baraganu l-au facut pieton pe un avocat bucurestean, partener la firma de avocatura a fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica. "Pentru faptul ca au fost tari in fata unor astfel de oameni, care nici nu au incercat sa-i intimideze, nu se pune problema ca au facut ceva deosebit, ci doar si-au facut meseria pentru care sint platiti. Si fostul sef al Serviciului Politiei Rutiere si eu le-am solicitat politistilor sa-si faca treaba cu profesionalism, indiferent de calitatea celui depistat in neregula, sa fie impartiali si sa aplice legea. Sper ca au inteles acest lucru, pentru ca activitatea lor este reflectata in imaginea Politiei brailene", ne-a precizat comisar Marian Caragata, seful Serviciului Politiei Rutiere Braila.
Reamintim ca, la sfirsitul lunii ianuarie, avocatul a accidentat un politist brailean aflat in exercitiul functiunii. Doru Florel Traila fusese oprit in trafic dupa ce a ignorat semnalele luminoase la trecerea de cale ferata si a demarat in tromba de linga acestia, lovindu-l pe unul dintre ei si avariindu-le si masina de serviciu. Soferul a fost prins de alti politisti, la citiva kilometri distanta de locul incidentului, acesta fiind sanctionat contraventional si ridicindu-i-se permisul de conducere. Dupa aproximativ o luna si jumatate, directorul Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc Minca, a ramas fara permis de conducere dupa ce a fost prinsa de politistii braileni depasind viteza legala pe raza localitatii Valea Cinepii. Politistii instalati cu aparatul radar pe marginea drumului au surprins masina condusa de aceasta, un Volkswagen Touareg, cu numarul de inmatriculare B-37-GDU, circulind cu viteza de 104 km/h aproape de iesirea din localitate, chiar in dreptul unei treceri de pietoni.
Cristian Vorovenci este politistul care i-a facut dosar penal unui inspector din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului, care a pus pe Internet filme piratate - opere purtatoare de drepturi conexe. Nicolae Sorin Ailenei (49 de ani) a fost descoperit de lucratori din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor dupa aproape un an de cercetari, luna trecuta efectuindu-i si o perchezitie domiciliara, ocazie cu care au descoperit un adevarat "arsenal" de produse piratate: doua hard-disk-uri care contineau filme, muzica, jocuri si programe soft, 732 CD-uri si 675 DVD-uri, care nu prezentau elementele caracteristice unor produse originale.
CASETA
186 de ani de la infiintarea Politiei
Astazi, politistii din toata tara sarbatoresc 186 de ani de la infiintarea Politiei Romane, moment in care sint recompensati, totodata, pentru activitatea desfasurata. In acest context, anul acesta, 76 de agenti si 32 de ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila au urcat in gradul profesional urmator. "Apreciez ca activitatea desfasurata de efectivele Inspectoratului de Politie al Judetului Braila in 2007 a fost buna, avind in vedere, pe de o parte, indicatorii obtinuti, dar si modul in care cunosc si intervin in mentinerea climatului de siguranta civica. Potentialul detinut in prezent este o garantie ca unitatea noastra va reusi sa impuna un trend descendent fenomenului infractional, sa raspunda prompt la solicitarile cetatenilor. Sintem constienti de neajunsurile aparute, de carentele in pregatirea si adaptarea unor politisti, dar aceste lucruri nu ne impiedica sa ne facem datoria si sa punem pe primul loc legea si interesele cetateanului, deoarece lucram cu oameni, pentru oameni, iar adevarul, dreptatea si drepturile omului sint valorile pe care le slujim", este mesajul adresat brailenilor de seful Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, comisar Catalin Chivu.