Producătorii agricoli au reuşit până acum să recolteze aproape jumătate din suprafeţele cu floarea-soarelui, însă producţia este sub aşteptări din cauza lipsei irigaţiilor. Potrivit celei mai recente situaţii operative prezentate de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, la acest moment recoltarea s-a realizat pe aproape 40.000 ha din totalul de 71.719 ha cultivate, cu o producţie medie de puţin peste 2.100 kg/ha. "Producţia înregistrată este sub aşteptările producătorilor, dar explicaţia principală ar fi aceea că nu s-a irigat, fermierii s-au lăsat la mila Domnului. Ca să vă faceţi o idee, vă pot spune că din suprafaţa de circa 71.000 ha cultivate cu floarea-soarelui, s-au realizat irigaţii doar pe 265 ha. Restul culturii s-a făcut pentru că a mai plouat în primele luni de vară, dar luna august a fost una deosebit de secetoasă", ne-a declarat directorul executiv al DADR Brăila, Traian Cişmaş. De asemenea, sursa citată a mai explicat că se aşteaptă totuşi ca indicatorul "producţie medie" la această cultură să înregistreze o îmbunătăţire în perioada următoare, iar asta pentru că nu au început încă recoltarea fermierii mari, care au respectat tehnologia la această cultură.
În ce priveşte situaţia la porumb, aceleaşi date statistice indică faptul că pentru porumbul de consum, campania de recoltare este abia la start, din totalul de aproape 85.500 ha cultivate fiind procesate doar 460 ha, cu o producţie medie de 6 tone la hectar. La porumbul de sămânţă recoltarea este mult înaintată: 2.636 ha din totalul de aproape 4.000 ha cultivate. De precizat că în cazul celor 85.000 ha cu porumb de consum s-au aplicat irigaţii pe suprafeţe însumând 35.000 ha, un procent mult mai bun decât la floarea-soarelui. "În mod evident, renunţarea la subvenţionarea pentru irigaţii a condus la situaţia că puţini dintre producătorii agricoli din judeţ au avut forţa financiară să irige. S-au bazat doar pe precipitaţiile căzute în primăvară şi vară, dar şi pe calitatea genetică a seminţelor. De aceea, apreciez că rezultatele la recoltare ar fi fost cu mult mai bune dacă s-ar fi şi irigat", a mai spus Cişmaş.
De precizat că la nivelul judeţului nostru, în lunile mai şi iunie au fost înregistrate precipitaţii însemnate cantitativ, cu medii undeva la 30 - 40 sau chiar 50 litri/mp pe anumite zone din judeţ, în scădere pentru luna iulie, dar aproape zero în august.
Deocamdată, la soia, cultivată pe o suprafaţă de aproape 14.000 ha, nu a început recoltarea.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.