Mergi la conţinutul principal

Producătorii de lapte vor putea negocia preţurile de colectare

Executivul a venit în ajutorul micilor producători de lapte şi a adoptat Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate. Proiectul a fost elaborat ca soluţie la problema de repartiţie a preţului de la un capăt la altul al filierei laptelui, situaţie care afectează în special preţurile de la poarta fermei, care, în general, nu cresc în funcţie de costurile de producţie din ce în ce mai ridicate. "A fost luat în considerare şi faptul că puterea de negociere a producătorilor de lapte faţă de unităţile de prelucrare a produselor lactate este redusă, aceştia nefiind cuprinşi în organizaţii reprezentative, care să poată negocia în mod colectiv clauzele contractelor, în special preţurile cu o fabrică de produse lactate, pentru producţia totală sau parţială a membrilor lor", se menţionează în motivaţia ce a însoţit proiectul de act normativ. De asemenea, s-a considerat că utilizarea unor contracte scrise care respectă anumite condiţii de formă, încheiate înainte de livrare, conţinând elemente de bază, ar putea contribui la consolidarea responsabilităţii operatorilor din lanţul produselor lactate, la ameliorarea repartiţiei preţurilor şi la adaptarea ofertei la cerere, precum şi la evitarea anumitor practici comerciale neloiale.
Hotărârea aprobată este în conformitate cu Regulamentul UE 1308/2013 al Parlamentului European, iar măsurile adoptate vor fi implementate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro