Studiourile de la Hollywood nu au reuşit să crească semnificativ în ultimii ani numărul personajelor provenind din rândul minorităţilor, iar populaţia hispanică este cel mai puţin reprezentată în producţiile cinematografice hollywoodiene, potrivit unui studiu, informează Reuters, citat de mediafax.ro.
Aproximativ trei sferturi din totalul personajelor care au apărut în filmele produse la Hollywood în anul trecut au fost caucaziene, respectând proporţia înregistrată în ultimii cinci ani, potrivit acestui studiu, realizat de şcoala de comunicare şi jurnalism Annenberg din cadrul Universităţii Southern California.
Hispanicii - doar 5% din personajele din filme
În această analiză, realizată pe 3.932 de personaje care vorbesc în 100 de filme produse în 2013, cercetătorii au descoperit că doar 5% din totalul personajelor de pe marele ecran proveneau din populaţia hispanică, în condiţiile în care această minoritate reprezintă 17,1% din populaţia americană, potrivit cifrelor guvernamentale.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că femeile şi bărbaţii hispanici alcătuiesc cel mai "sexualizat" grup de la Hollywood, întrucât 37,5% dintre personajele feminine hispanice au fost prezentate pe marele ecran nud sau seminud, iar 16,5% dintre bărbaţii hispanici au fost reprezentaţi în ţinute sumare sau în articole vestimentare mulate.
Populaţia de culoare, mai bine reprezentată
Actorii de culoare s-au descurcat mai bine din punctul de vedere al reprezentării pe marele ecran, alcătuind 14,1% din totalul personajelor care aveau replici în filmele analizate. Persoanele de culoare reprezintă 13,2% din populaţia Statelor Unite.
Cu toate acestea, doar cinci dintre cei 107 regizori ai filmelor analizate erau persoane de culoare. Regizorii de culoare, care erau cu toţii bărbaţi, au de asemenea tendinţa de a distribui în filmele lor actori de culoare.
Filmele regizate de cineaşti care provin din minorităţi rasiale au avut succes la gala premiilor Oscar din acest an, graţie peliculei "12 ani de sclavie", un film de Steve McQueen, care a devenit primul regizor de culoare al cărui lungmetraj s-a impus la categoria "cel mai bun film al anului". La rândul său, mexicanul Alfonso Cuaron a câştigat Oscarul pentru cel mai bun regizor cu filmul "Gravity".
Autorii studiului i-au criticat pe producătorii de la Hollywood pentru faptul că nu au modificat în ultimii ani felul în care sunt reprezentate minorităţile naţionale din producţiile cinematografice pentru a reflecta în mod corect schimbările demografice din Statele Unite ale Americii, unde aproape jumătate dintre copiii de până la cinci ani nu sunt caucazieni.