Producătorii agricoli brăileni, încurajaţi să-şi certifice ca tradiţionale produsele agro-alimentare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Producătorii agricoli brăileni, încurajaţi să-şi certifice ca tradiţionale produsele agro-alimentare

• singurul astfel de produs autohton înregistrat, deocamdată, la OSIM, este brânza de Gulianca • Ministerul Agriculturii a trimis la Brăila o delegaţie care să-i încurajeze pe fermieri să intre în liga produselor tradiţionale

 

Producătorii pot primi fonduri importante pentru promovare dacă îşi atestă alimentele tradiţionale. În ţara noastră sunt atestate sute de produse tradiţionale, însă dintre acestea doar unul este recunoscut la nivel european: magiunul de Topoloveni. Deşi România se poate mândri cu o mulţime de produse tradiţionale, realizate după reţete vechi, de sute de ani, şi extrem de gustoase, sunt puţini producătorii care se încumetă să-şi obţină toate certificările necesare accederii în liga superioară a produselor alimentare. Tocmai pentru a-i încuraja pe fermierii brăileni, o delegaţie din partea Ministerului Agriculturii a venit ieri în municipiu, la sediul Direcţiei Agricole, pentru a prezenta paşii de urmat şi beneficiile ce decurg din certificarea produselor tradiţionale. Printre cei prezenţi s-a numărat şi primarul de la Salcia Tudor, Florin Moroiu, având la mapă singurul produs autohton înregistrat la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci): brânza de Gulianca. “Scopul acestei întâlniri este de a convinge cât mai mulţi producători să-şi certifice produsele ca fiind tradiţionale, beneficiile rezultate fiind, în afară de un sprijin financiar destul de consistent, aş spune, şi o promovare pe plan naţional şi o protecţie pe piaţa europeană”, ne-a declarat directorul Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş.

Conform Ministerului Agriculturii, un produs primeşte certificatul de atestare ca produs tradiţional dacă este fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, o reţetă tradiţională, un mod de producţie sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Atestarea se face conform unui caiet de sarcini, acesta fiind elementul principal din cadrul documentaţiei necesare pentru această procedură.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro