"Noi nu cercetăm cetăţenii pentru că au votat, pentru modul în care au votat, nici măcar nu sunt întrebaţi cum au votat, dacă au votat cu da sau nu. Afirmaţiile care au apărut în spaţiul public cu privire la această chestiune nu sunt adevărate", a afirmat Kovesi.
Ea a precizat că procurorii nu au făcut niciun fel de abuz, ci pur şi simplu au dat curs plângerilor penale care le-au fost adresate. "Aş vrea să vă precizez că din cele peste 500 de plângeri care ne-au fost adresate mai mult de jumătate privesc infracţiunea de împiedicare a exercitării dreptului de vot sau au ca obiect mita electorală. Adică s-au dat bunuri, foloase pentru a se vota sau pentru a nu se vota. Nu cercetăm acele fapte care vizează prezenţa la vot sau o eventuală fraudă la referendum, ci anchetele noastre vizează şi aceste categorii de fapte şi sunt mai mult de jumătate. Sunt 50 de dosare care au ca obiect infracţiunea de împiedicare a prezentării la vot şi 297 de dosare care au ca obiect mita electorală pentru a vota sau nu vota", a menţionat procurorul general.
Kovesi a respins acuzaţiile potrivit cărora doar la acest referendum s-au întocmit dosare penale. "De fiecare dată când au fost alegeri, Parchetul a avut în instrumentare foarte multe dosare penale şi aş vrea să vă reamintesc că la începutul anului am spus că este un an electoral şi că statistica Parchetului va exploda", a subliniat şeful PÎCCJ. Kovesi a adăugat că numărul de dosare, din punctul de vedere al cifrelor statistice, nu este mult mai mare decât cel din 2009 şi a reiterat faptul că nu se anchetează doar un anumit tip de faptă şi doar plângerile formulate de anumite persoane, ci toate plângerile trimise.