• în sprijinul protestelor exprimate de magistraţii din întreaga ţară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a decis suspendarea activităţii de relaţii cu publicul în perioada 25 februarie - 1 martie • judecătorii Judecătoriei Brăila susţin că, în condiţiile modificărilor legislative frecvente, se creează premisa unui sentiment de insecuritate juridică
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila sunt solidari cu magistraţii din întreaga ţară şi au decis să organizeze actiuni prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Ieri, după ce au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din cadrul Parchetului Brăila, Făurei şi Însurăţei, s-a hotărât, în sprijinul protestelor exprimate de colegii magistraţi din întreaga ţară, suspendarea activităţii de relaţii cu publicul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, în această săptămână (perioada 25 februarie - 1 martie). La Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei activitatea cu publicul este suspendată până joi, 28 februarie. În perioada următoare, procurorii vor decide şi alte forme de manifestare a nemulţumirilor faţă de măsurile legislative adoptate fără consultarea magistraţilor şi fără a se ţine cont de opinia acestora.
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în data de 25 februarie 2019 au fost convocate Adunările generale ale procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei pentru a se discuta modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prin OUG nr. 7/19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 137/20.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public, ocazie cu care procurorii din cadrul acestor unităţi, în unanimitate, au decis:
- susţinerea punctului de vedere emis de Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, expus prin hotărârea nr. 95/20.02.2019, referitoare la modalitatea de adoptare a OUG 7/2019 şi la efectele produse prin modificările aduse de acest act normativ;
- achiesarea la punctul de vedere al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la impactul major pe care îl vor avea modificările aduse legilor Justiţiei asupra funcţionării Ministerului Public şi asupra carierei procurorilor;
- însuşirea argumentelor expuse prin Comunicatul comun de către asociaţiile profesionale, Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie din data de 19.02.2019 şi cel al Forumului Judecătorilor din România din data de 24.02.2019;
- respingerea şi neînsuşirea precizărilor formulate de Asociaţia Procurorilor din România din data de 25.02.2019 cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei şi nerecunoaşterea acestei Asociaţii va fiind reprezentativă pentru magistraţii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi a unităţilor de parchet din circumscripţie.
Judecătoria Brăila: «Se creează premisa unui sentiment de insecuritate juridică»
Adunarea Generală a judecătorilor de la Judecătoria Brăila a avut loc, vineri, 22 februarie, iar luni, Judecătoria Brăila a emis un comunicat de presă în care-şi manifestă dezacordul faţă de modul în care a fost adoptată controversata OUG 7/2019, fără o consultare prealabilă a tuturor factorilor implicaţi în procesul de justiţie. “În condiţiile modificărilor legislative frecvente, se creează premisa unui sentiment de insecuritate juridică, ceea ce influenţează în mod negativ calitatea actului de justiţie”, se arată în comunicat.
În ţară, tot mai mulţi procurori şi judecători îşi manifestă revolta faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei de OUG 7. Deşi ministrul Tudorel Toader a anunţat, luni seară, că prevederea care le-ar fi permis şi judecătorilor să fie numiţi la conducerea parchetelor va fi abrogată, magistraţii nu s-au mulţumit cu atât, astfel că marţi a fost o nouă zi cu proteste în Justiţie.
În ultimele zile, activitatea mai multor parchete din oraşe precum Piteşti, Constanţa, Timişoara, Harghita, Suceava, Cluj, Bucureşti şi altele a fost suspendată în semn de revoltă. Pe listă se adaugă şi judecători de la mai multe judecătorii din ţară.
Premiera în Justiţie a reprezentat-o suspendarea activităţii procurorilor DIICOT, potrivit comunicatului de presă emis luni.
Ieri, şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a luat atitudine. Procurorii anti-corupţie au decis, printre altele, să sesizeze reprezentanţii GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combatere a corupţiei şi a spălării banilor. “DNA - instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată”, este mesajul care apare ca front-desk pe site-ul instituţiei.
Premierul Viorica Dăncilă a chemat asociaţiile de magistraţi la negocieri, întâlnirea având loc în cursul zilei de luni. Au participat doar preşedintele CSM, Lia Savonea, şi reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţiei Magistraţilor, Asociaţiei Procurorilor, Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei de anchetare a magistraţilor. Potrivit presei centrale, unii dintre aceştia ar fi apropiaţi ai partidului de guvernământ. Alte trei asociaţii ale magistraţilor au refuzat să meargă la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul şi cu ministrul Justiţiei. Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia “Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia “Iniţiativa pentru Justiţie” şi-au argumentat decizia de a nu participa, susţinând că independenţa justiţiei nu se poate negocia.
În cursul zilei de marţi, presa centrală a publicat o scrisoare deschisă a mai multor procurori din cadrul Ministerului Public prin care anunţă că se delimitează public de Asociaţia Procurorilor din România şi de Asociaţia Magistraţilor din România, susţinând că aceste asociaţii profesionale nu vorbesc în numele lor şi nu îi reprezintă. Scrisoarea este semnată de 710 procurori, printre care se numără şi semnatari brăileni.