Originar din municipiul Galaţi, Marius Ali, în vârstă de 21 de ani, infractor condamnat de mai multe ori pentru furturi mărunte, şi-a mai adăugat o condamnare în cazier. El a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 luni şi 365 zile de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de "încălcarea solemnităţii şedinţei", prevăzută de art. 278 din noul Cod penal. Aflat în sala de judecată, Marius Ali i-a adresat injurii şi obscenităţi procurorului de şedinţă, care mai era şi femeie. Aceasta "îndrăznise" să se opună cererii de liberare condiţionată formulate de infractorul gălăţean. Ali a primit pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru astfel de fapte reprobabile: 3 luni de închisoare, restul de 365 de zile fiind sporuri prevăzute de legea penală.
Limbaj "ca la uşa cortului"
Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, "în şedinţa publică din 24 martie 2014 (dosarul nr. 6578/196/2014 al Judecătoriei Brăila), în timpul susţinerii concluziilor pe fond de către reprezentanta Ministerului Public (procurorul de şedinţă - n.r.), Ali Marius i-a adus injurii, tulburând în mod flagrant ordinea şi solemnitatea şedinţei de judecată, neînţelegând să păstreze liniştea la solicitările instanţei, motiv pentru care a fost evacuat din sala de judecată".
Într-adevăr, pe rolul Judecătoriei Brăila s-a aflat dosarul nr. 6578/196/2014 privind cererea de liberare condiţionată formulată de petentul Marius Ali, deţinut în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti. Respectivul dosar a fost soluţionat pe 31 martie 2014, prin respingerea cererii de liberare condiţionată. Nici nu e de mirare, judecând după circul făcut de individ în sala de judecată. Procurorul care s-a ocupat de caz explică ce s-a întâmplat: "La apelul nominal făcut în şedinţa publică din data de 24 martie 2014, a răspuns condamnatul personal, în stare de detenţie, fiind asistat de apărătorul C. M.-R. (avocat - n.r.) care a solicitat admiterea cererii de liberare condiţionată, considerând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. În momentul în care i s-a acordat cuvântul, reprezentanta Ministerului Public (procurorul de şedinţă - n.r.) a solicitat respingerea cererii de liberare condiţionată întrucât nu au fost îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege, precizând că inculpatul fusese sancţionat disciplinar şi solicitând menţinerea amânării liberării condiţionate acordate de către comisia din penitenciar".
În timp ce procuroarea îşi susţinea concluziile pe fond, Marius Ali a început să ţipe şi să-i aducă injurii ("dar de ce să respingă doamna judecător?!... lasă-mă în pace... băga-mi-aş ... în ea" etc) tulburând şedinţa de judecată şi provocând rumoare printre justiţiabili. Cu toate că persoana căreia îi adresa injurii şi obscenităţi era procuror şi pe deasupra şi femeie, puşcăriaşul a continuat să vocifereze, ignorând solicitările instanţei formată din alte două femei, o judecătoare şi o grefieră de şedinţă, care-i cereau să se liniştească. În final, ca să-l facă să tacă, gardienii l-au dat afară pe Ali din sala de judecată.
Pe parcursul urmăririi penale Marius Ali a recunoscut că i-a vorbit procuroarei ca la uşa cortului, precizând că, în momentul în care aceasta a solicitat respingerea cererii de liberare condiţionată, "fiind într-o stare nervoasă, a izbucnit adresându-i cuvinte obscene". Condamnatul a recunoscut de asemenea că, prin gestul său, a tulburat solemnitatea şedinţei de judecată, fiind evacuat din sală de subofiţerii de la penitenciar care-l supravegheau. Anchetatorii au ataşat la dosar înregistrările audio (şedinţele de judecată sunt înregistrate) puse la dispoziţie de Judecătoria Brăila, din care se constată comportamentul necivilizat al infractorului.
După incidentul de anul trecut, Marius Ali a fost transferat la Penitenciarul Bacău.