Înalta Curte de Casaţie şi Justiţieb va începe, pe 27 noiembrie, să judece recursul declarat de Serviciul Român de Informaţii împotriva unei sentinţe a Curţii de Apel Bucureşti, care a obligat instituţia la plata sumei de 50.000 lei către Dinu Patriciu, pentru interceptarea ilegală a telefoanelor.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis, pe 9 februarie, cu o opinie separată, că SRI trebuie să îi plătească lui Dinu Patriciu despăgubiri în procesul în care omul de afaceri acuză interceptarea ilegală a telefoanelor sale. Instanţa a respins, astfel, apelul SRI împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti, care a decis, pe 11 mai 2007, că Serviciul Român de Informaţii (SRI) trebuie să-i plătească lui Dinu Patriciu 50.000 RON cu titlul de daune morale, în dosarul în care omul de afaceri a chemat instituţia în instanţă pe motiv că i-ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice.
Reprezentanţii SRI au declarat după aflarea deciziei CAB, că vor face recurs.
SRI a înregistrat convorbiri telefonice politice şi de afaceri ale lui Patriciu folosind pretextul unei ameninţări la adresa siguranţei naţionale, arată în motivare magistraţii Curţii de Apel.
Mai mult, notează cei doi judecători în motivarea deciziei, informaţiile obţinute într-un un an şi trei luni de interceptări telefonice au fost folosite împotriva lui Dinu Patriciu în procese penale „ce au exclusiv ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de drept comun".
„Sub pretextul existenţei unei ameninţări la adresa siguranţei naţionale, au fost înregistrate convorbirile telefonice ale reclamantului Patriciu Dan Costache pentru o perioadă extrem de lungă (1 an şi 3 luni), pentru ca, ulterior, datele obţinute să fie folosite împotriva sa în procese penale ce au exclusiv ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de drept comun. Astfel, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi a deţinut informaţii cu privire la viaţa privată a reclamantului Patriciu Dan Costache, date cu privire la activităţi de natură politică, profesională sau de afaceri, nicidecum, până la momentul formulării prezentei acţiuni, cu referire la siguranţa naţională a României.", precizează cei doi magistraţi care au avut opinie majoritară.
Totodată, consideră CAB, interceptarea convorbirilor omului de afaceri de către Serviciul Român de Informaţii trebuia să fie probată prin obţinerea unor date care să vizeze „atingerea adusă siguranţei naţionale a României", nu să se prelungească pe o perioadă foarte lungă de timp, „în încercarea de se realiza scopul pentru care au fost emise mandatele."
Curtea de Apel Bucureşti precizează că, prin acţiunea SRI, statul român a încălcat dreptul la corespondenţă al lui Dan Costache Patriciu.