• astăzi, joi, 25 mai, de la ora 17.00, se va porni în procesiune de la Biserica „Sf. Constantin”, pe Strada Școlilor și până la Cimitirul „Sf. Constantin”, unde ierarhul Dunării de jos va oficia o slujbă de pomenire • elevii de la „Arte”, împreună cu militari ai Garnizoanei Brăila, au vopsit peste 500 de cruci din Cimitirul Eroilor
Procesiune cu preoți și Muzica Militară a Garnizoanei Brăila în fruntea alaiului, în marea sărbătoare a Înălțării Domnului, zi în care se sărbătorește, deopotrivă, Ziua Eroilor.
Astfel, astăzi, joi, 25 mai, de la ora 17.00, se va porni în procesiunea dedicată eroilor neamului de la Biserica „Sfinții Împărați Constatin și Elena”, de pe Strada Școlilor, cu Muzica Militară a Garnizoanei Brăila și cu preoții brăileni în fruntea alaiului. Procesiunea se va încheia la mormintele ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea Patriei, de la Cimitirul „Sf. Constantin”. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoți brăileni (inclusiv părintele protopop Ștefan Constandache) va oficia o slujbă de pomenire a eroilor, în prezența oficialităților locale, a cadrelor militare și a credincioșilor. Totodată, vor fi rostite alocauțiuni despre semnificația Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului. Slujbe similare de pomenire se vor oficia și la Galați, Tecuci, Ianca, Făurei și Însurăței.
După cum v-am mai informat, la inițiativa comenzii Garnizoanei Brăila și cu sprijinul prefectului Brăilei, Iulian Timofei, s-a decis reabilitarea benzilor tricolore aplicate pe cruci și pe însemnele de căpătâi aflate în Cimitirul Eroilor de la „Sf. Constantin”. 20 de elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” (clasa a IX-a B și a XI-a B - grupele de ceramică și modă), sub îndrumarea prof. Ioana Grigore, Raluca Iancu și Lucian Constantin, împreună cu militari din cadrul Garnizoanei Brăila, au vopsit tricolorul pe aproximativ 500 de cruci aflate în Cimitirul Eroilor, în zilele de 16 și 19 mai a.c.
Acțiunea a fost coordonată de căpitan Iuliana Stoian, șefa comenduirii Garnizoanei Brăila. Au participat, de asemenea, consilieri locali, precum și prim-vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Brăila, lt. col. (rz.) Ghiga Dumitru Georgel Iulian și președintele col. (rtr.) Constantin Giurgea.
La Cimitirul Eroilor de la „Sf. Constantin” se află, printre altele, Monumentul Eroilor Români căzuți în Campania din 1913, Osuarul celor 1.307 eroi brăileni căzuți în Moldova, în anul 1917, Monumentul Eroilor Români căzuți în Campaniile din 1916-1919/1941-1944, Capela Militară, Monumentul generalului de divizie Ion Macri (1868-1937), Monumentul generalului de divizie Moise Groza (1844-1919), Monumentul Comisarului Erou Al. Popovici (1862-1917), Monumentul soldaților italieni, Monumentul soldaților ruși căzuți în Campania 1877-1878 și Monumentul soldaților germani. Tot aici, se află sute de cruci din mozaic cu tricolor, pe care sunt scrise numele eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, precum și unitatea militară în care au slujit țara, dar și monumente ale ostașilor necunoscuți care primesc, o dată pe an, la Înălțarea Domnului, binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos.