"Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a întreprins toate demersurile legale pentru punerea în executare a acestuia, conform prevederilor Codului de Procedură Penală. Având în vedere că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată", se arată într-un comunicat de duminică de Poliţia Capitalei.
În aceste condiţii, zilele petrecute de fostul premier în spital nu se consideră zile de detenţie şi, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.
Ministrul Administraţiei şi Internelor declarase însă anterior, după internarea lui Năstase, că acesta "este deţinut"."Dânsul este deţinut. În acest moment, îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă. În spital, au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găseşte în această situaţie. Paza o asigură Ministerul de Interne, în acest moment" , a declarat Rus la B1 TV, citat de ziare-com.
Rus a mai precizat ca Năstase îşi poate executa pedeapsa atât într-un spital din sistemul public, cât şi într-un spital din sistemul penitenciar. "Începând de astăzi (joi - n.r.), este deţinut. Că se întâmplă într-un spital civil sau într-un spital din penitenciar, este acelaşi lucru", a adăugat Rus, joi, conform aceloraşi surse.
Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a semnalat încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.
"Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar", susţine Monica Macovei, într-o declaraţie remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Monica Macovei a menţionat chiar declaraţia lui Ioan Rus conform căreia Năstase a început deja executarea pedepsei de doi ani închisoare, având calitatea de deţinut.
Fostul ministru al Justiţiei a arătat că, odată începută executarea pedepsei, Adrian Năstase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform cărora persoanele private de libertate pot fi vizitate de soţ sau de soţie ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimţământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată şi de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deţinere. Durata vizitei este de la 30 de minute până la 2 ore, în funcţie de numărul solicitărilor de acordare a vizitelor şi de spaţiile existente.
Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide, azi, dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciar, hotărârea urmând să fie luată la solicitarea Poliţiei.
Potrivit surselor citate, Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a fostului premier, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în petinenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.
"Solicitarea a fost primită vineri, după ora 17.00, astfel că nu a putut fi înregistrată la Registratura unităţii sanitare. Acest lucru se va întâmpla luni, la ora 8.00, după care o comisie specială de medici se va întruni pentru a decide dacă pacientul poate fi transferat", au mai pus cei de la Floreasca.
Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr, dar şi un legist, au precizat aceleaşi surse.