Motivul amanarii raportului CE privind deficitul bugetar este legat de alegerile parlamentare din noiembrie 2008 si formarea noului Guvern.
CE nu poate declansa procedura de deficit excesiv fara a fi fost notificata in prealabil de catre autoritatile nationale cu privire la deficitul inregistrat sau prognozat, care ar trebui sa depaseasca limita de 3% din PIB.
Rapoartele ce vor fi adoptate astazi constituie un prim pas, fiind apoi trimise pentru un aviz consultativ Comitetului Economic si Financiar al UE, compus din reprezentanti ai ministerelor economiei si finantelor din cele 27 de state membre. Ulterior, CE va adopta decizia finala si o va trimite Consiliului de ministri (Ecofin) ce se va intruni pe 10 martie.
Tarile cel mai probabil a fi vizate de o procedura de deficit excesiv sunt Irlanda, care a inregistrat un deficit de 6,3% in 2008, de la un surplus bugetar de 0,2% in 2007, Spania, care a cazut de la un surplus de 2,2% la un deficit de 3,4%, precum si Franta, Grecia, Letonia si Malta.
Un deficit bugetar datorat unor conditii exceptionale, cu doar cateva zecimale peste 3% si care este doar de scurta durata poate determina Comisia sa nu declanseze in final procedura.
Este insa putin probabil ca Irlanda cu deficitul de 6,3% in 2008 sa poata evita aceasta situatie. Acelasi lucru se poate spune si despre Romania cu al sau deficit de 5,2%. Bucurestiul va trebui sa urmeze recomandarile Comisiei pentru a iesi din procedura, odata ce aceasta va fi declansata.