Mergi la conţinutul principal

Procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei poate fi demarata in urmatoarele saptamani

Motivul amanarii raportului CE privind deficitul bugetar este legat de alegerile parlamentare din noiembrie 2008 si formarea noului Guvern.
CE nu poate declansa procedura de deficit excesiv fara a fi fost notificata in prealabil de catre autoritatile nationale cu privire la deficitul inregistrat sau prognozat, care ar trebui sa depaseasca limita de 3% din PIB.
Rapoartele ce vor fi adoptate astazi constituie un prim pas, fiind apoi trimise pentru un aviz consultativ Comitetului Economic si Financiar al UE, compus din reprezentanti ai ministerelor economiei si finantelor din cele 27 de state membre. Ulterior, CE va adopta decizia finala si o va trimite Consiliului de ministri (Ecofin) ce se va intruni pe 10 martie.
Tarile cel mai probabil a fi vizate de o procedura de deficit excesiv sunt Irlanda, care a inregistrat un deficit de 6,3% in 2008, de la un surplus bugetar de 0,2% in 2007, Spania, care a cazut de la un surplus de 2,2% la un deficit de 3,4%, precum si Franta, Grecia, Letonia si Malta.
Un deficit bugetar datorat unor conditii exceptionale, cu doar cateva zecimale peste 3% si care este doar de scurta durata poate determina Comisia sa nu declanseze in final procedura.
Este insa putin probabil ca Irlanda cu deficitul de 6,3% in 2008 sa poata evita aceasta situatie. Acelasi lucru se poate spune si despre Romania cu al sau deficit de 5,2%. Bucurestiul va trebui sa urmeze recomandarile Comisiei pentru a iesi din procedura, odata ce aceasta va fi declansata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

Obiectiv Vocea Brailei 2022

Continutul acestui site este proprietatea SC Double P Media SRL. Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul SC Double P Media SRL

Analiza WEB