Procedura angajării răspunderii pe Legea educaţiei trebuie să înceteze | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Procedura angajării răspunderii pe Legea educaţiei trebuie să înceteze

Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, că motivarea CCR privind Legea educaţiei este clară şi indică faptul că procedura angajării răspunderii nu poate continua în Parlament.
"Din punctul meu de vedere, aşa cum este motivaţia CCR, se înţelege foarte clar, limpede pentru oricine, chiar dacă nu este jurist, că pe această speţă CCR a constatat un conflict instituţional, care se tranşează la modul în care există deja o jurisprudenţă a Curţii. Iar Curtea a spus, până acum, că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei este neconstituţională. Dacă altcineva gândeşte altfel, are interese meschine politice împotriva respectării Constituţiei şi trebuie sancţionat politic şi moral de către toţi", a susţinut Nicolăescu.
Întrebat care va fi poziţia PNL în situaţia în care vor fi convocate Birouri permanente reunite în cadrul cărora puterea va cere continuarea procedurii angajării răspunderii pe Legea educaţiei, Nicolăescu a susţinut că "nu poate fi decât o singură opinie" - "respingerea unei asemenea aberaţii constituţionale, şi, evident, consacrarea conflictului, constatarea neconstituţionalităţii angajării răspunderii şi încetarea procedurii de angajare a răspunderii şi retrimiterea proiectului de lege la Guvern".
Viceliderul deputaţilor PNL a afirmat că dacă prin decizie politică în BP-urile reunite, se va continua procedura, i s-ar părea "absolut normal" ca "în această situaţie Curtea să fie mult mai tranşantă, să nu lase niciun fel de dubiu". "Nici acum nu există dubiu, dar în opinia marelui constituţionalist Emil Boc e clar că neînţelegerea este totală. Dar nu e o noutate", a spus Nicolăescu, evitând să spună explicit dacă opoziţia va mai sesiza încă o dată CCR pe Legea educaţiei.
Cât priveşte moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la momentul angajării răspunderii, liberalul a explicat că "toată procedura parlamentară a fost stopată până la motivaţia Curţii". "Acum când Birourile permanente vor înapoia proiectul de lege Guvernului, e clar că moţiunea de cenzură nu mai are obiect, ca atare nu se mai justifică", a spus el.
Premierul Emil Boc a declarat vineri că, dacă a existat un conflict constituţional între Guvern şi Parlament, acesta s-a stins odată cu acceptarea de către Legislativ a citirii asumării şi odată cu depunerea moţiunii, astfel că procedura asumării răspunderii nu poate fi oprită, fiind în derulare.
La rândul său, preşedintele UDMR Marko Bela a declarat vineri, pentru NewsIn, că, în urma motivării CCR privind Legea educaţiei, procedura angajării răspunderii poate continua în Parlament, opinie care, spune vicepremierul, este împărtăşită şi de premierul Emil Boc, şi de preşedintele Traian Băsescu.
Social-democraţii interpretează însă decizia CCR în sensul că procedura asumării răspunderii nu poate fi continuată, deoarece este neconstituţională.
CCR recunoaşte existenţa unui conflict constituţional între Parlament şi Guvern în legătură cu asumarea răspunderii pe Legea educaţiei şi constată că judecătorii constituţionali nu pot indica soluţii de urmat, această sarcină aparţinând "în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict". Curtea mai susţine, în motivarea deciziei prin care a stabilit că asumarea răspunderii pe Legea educaţiei este neconstituţională, că dreptul de a adopta o lege prin angajarea răspunderii nu este discreţionar şi că în acest caz Guvernul a încălcat "competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro