Procedură simplificată pentru angajarea străinilor în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Procedură simplificată pentru angajarea străinilor în România

din această lună se pun în aplicare prevederile Legii nr. 247 pentru modificarea şi completarea unor acte normative • acestea prevăd condiţii mai uşoare în ceea ce priveşte eliberarea avizului de angajare în muncă a străinilor, pentru tipurile de lucrător permanent, stagiar şi transfrontalier

 

Încadrarea în muncă a cetăţenilor străini se va face mult mai uşor. Inspectoratul General pentru Imigrări informează cu privire la punerea în aplicare, începând cu data de 9 noiembrie, a Legii nr. 247 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Noile modificări legislative privind încadrarea în muncă a cetăţenilor străini pe teritoriul României vizează, în principal, relaxarea condiţiilor în ceea ce priveşte eliberarea avizului de angajare în muncă a străinilor, pentru tipurile de lucrător permanent, stagiar şi transfrontalier, prin simplificarea procedurilor de selecţie parcurse de către angajatori. O altă modificare vizează reducerea nivelului salariului de la mediu brut pe ţară, la salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată. “Astfel, străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut. Cetăţenii străini care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeaşi valoare juridică, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă fără prezentarea unui contract de muncă, dacă fac dovada mijloacelor de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată în această calitate, cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul pentru Imigrări al Judeţului Brăila.

De asemenea, străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă în calitate de lucrător “au pair” li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu timp parţial.

Taxele pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă/detaşare au fost reduse la jumătate faţă de valoarea percepută până la data prezentei legi, respectiv de la 200 euro la 100 euro în cazul avizului de angajare pentru lucrător permanent, detaşat, transfrontalier, stagiar şi de la 50 euro la 25 de euro, în cazul în care angajatorul încadrează în muncă un străin titular al dreptului de şedere temporară pentru studii după absolvirea studiilor sau pentru titularul dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei, precum şi în cazul schimbării angajatorului sau a funcţiei la acelaşi angajator.

Legea aprobată aduce modificări importante şi OUG 194/2002 privind regimul străinilor din România. Astfel, viza de lungă şedere pentru studii poate fi acordată, la cerere, străinilor care solicită intrarea pe teritoriul României în calitate de student, stagiar, elev sau care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional.

Totuşi, prin noua lege se introduc noi contravenţii pentru cei care împiedică în orice mod lucrătorii Inspectoratului General pentru Imigrări de a exercita, total sau parţial, controale în medii şi locuri frecventate de străini. Valoarea amenzii este cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro