Probleme la consolidarea de mal de la Corbu Vechi, înainte de recepționarea lucrării care a costat 15 milioane de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Probleme la consolidarea de mal de la Corbu Vechi, înainte de recepționarea lucrării care a costat 15 milioane de lei

din cauza fluctuațiilor de nivel și de debit de pe râul Siret ar fi apărut alunecări ale prismului la digul de apărare de la Corbu Vechi, aflat într-un proiect de consolidare • directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila a precizat, pentru cotidianul ”Obiectiv”, că este vorba despre o chestiune minoră care nu ar necesita mult timp pentru remediere

 

Probleme la lucrările de consolidare și supraînălțare a digului, de pe malul drept al râului Siret, din comuna Măxineni. O porțiune a prismului de anrocamente s-a deplasat spre albia râului. Cu alte cuvinte, au început să "o ia la vale" pietrele folosite pentru eliminarea eroziunii de mal care ajunsese să pună în pericol satul Corbu Vechi . Reamintim că eroziunea respectivă ajunsese până la baza digului, iar după mulți ani în care problema a rămas nerezolvată s-a luat în sfârșit decizia de a se face o consolidare a malului, respectiv a digului de apărare, fiind alocate de la bugetul de stat  circa 15 milioane de lei. Lucrările au început în 2021 și au termen de finalizare luna septembrie a anului în curs.

Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila ne-a informat că  acele alunecări ale prismului ar fi apărut din cauza fluctuațiilor de nivel și de debit de pe râul Siret. Tot directorul Laura Satnoianu a precizat, pentru cotidianul ”Obiectiv”, că este vorba despre o chestiune minoră care nu ar necesita mult timp pentru remediere. ”În urma fluctuațiilor de nivel și de debit pe râul Siret au avut loc niște alunecări ale prismului. Este o chestiune minoră din punctul meu de vedere, care se rezolvă foarte repede. Mai trebuie să aducă niște anrocamente și să compenseze. Oricum, lucrarea este în grafic. S-au așteptat să o termine mai repede, dar au mai apărut lucrări neprevăzute”, a transmis directorul Satnoianu. Între timp, mai spune sursa citată, antreprenorul a înaintat toate formalitățile pentru prelungirea autorizației de construire, care expiră la sfârșitul lunii iunie. ”Autorizația de construcție expiră la 30 iunie și s-a depus la Consiliul Județean o solicitare pentru prelungirea autorizației de construcție. Lucrarea încă nu este recepționată. Nu este gata. Termenul de finalizare este luna septembrie. Deci este în grafic oricum”, a mai susținut directorul SGA Brăila. Și cum lucrările la digul de apărare sunt destul de avansate, nu ar fi exclus ca reprezentanții firmei de construcții să aștepte acum inaugurarea podului peste Dunăre, pentru a aduce piatră din Munții Măcin, economisind astfel costurile de transport cu bacul, având în vedere că traversarea Dunării pe pod va fi gratuită. Acum, rămâne de văzut dacă va fi sau nu așa, cert este că încă din octombrie anul trecut stadiul de execuție al lucrărilor era de 95%, destul de avansat pentru cele 13 luni trecute de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. În acest context, tot în toamna anului trecut și-au făcut prezența la Corbu Vechi, într-o vizită de lucru, mai mulți reprezentanți ai Administrației Naționale Apele Române (ANAR), Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Primăriei Măxineni și Prefecturii Brăila, pentru a se verifica modul de comportare a lucrărilor executate în vederea pregătirii recepției la terminarea lucrărilor. Se pare că totul ar fi decurs bine pentru că, oficial, a fost apreciată calitatea lucrărilor, dar și ritmul de lucru al constructorului.

Reamintim că suma alocată de Guvern pentru proiectul investițional al ANAR, prin ABA Buzău-Ialomița este de circa 15,48 de milioane de lei, inclusiv TVA. Ordinul de începere a lucrărilor s-a emis în data de 8.09.2021, iar conform contractului perioada de execuție este de 24 de luni. Potrivit ABA, după recepția lucrărilor, perioada de garanție oferită de constructor este de șapte ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro