Mergi la conţinutul principal

Problema cainilor incinge spiritele

Situatia cainilor comunitari trezeste un interes major in randul brailenilor. O dovedeste, odata in plus, numarul mare de cititori care au participat la sondajul initiat de site-ul nostru, pe tema "Care credeti ca este cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan?". In numai o zi, sute de cititori si-au exprimat deja votul, alegand una dintre cele trei optiuni: sterilizarea si eliberarea pe domeniul public; euthanasierea; capturarea si gazduirea intr-un adapost. Pana ieri la ora 15.00, majoritatea covarsitoare a votantilor, 631, adica 64,6%, optasera pentru sterilizare si eliberare. Pentru euthanasiere si-au exprimat votul 202 persoane, adica 20,7%, iar pentru capturare si gazduire in adapost au votat 144 de braileni, deci 14,7%. Evident, si comentariile postate pe site erau, in majoritate, favorabile sterilizarii. Unii braileni si-au exprimat civilizat punctul de vedere. Adrian Catana, de exemplu, a scris: "Avand in vedere criza financiara cu care ne confruntam si scaderea puterii de cumparare a populatiei, cred cu tarie ca singura solutie umana si in concordanta, atat cu prevederile UE privind dreptul la viata al animalelor, cat si cu cele ale Legii nr. 9/2008, este sterilizarea si returnarea in teritoriu a cainilor fara stapan. Acest lucru a fost adoptat in cateva orase din Romania (ex.: Oradea, Sighisoara, etc.) si a dat rezultate. Aceeasi rezolutie a fost adoptata si de Consiliul Local al Capitalei". Alte comentarii au depasit, insa, barierele bunei cuviinte, intrand de-a dreptul in domeniul patologicului. "Ce mi-au cetit ochii p-aici! Va blestem pe toti care sunteti pentru euthanasierea cainilor maidanezi, sa muriti in chinuri: cancerul sa va manance, pe voi si familiile voastre!!" este mesajul semnat de "Gratiela", ce da de inteles ca unii dintre partizanii cainilor ar putea avea probleme psihice. Bineinteles, "Gratiela" era suparata pe cei care s-au exprimat in favoarea euthanasierii cainilor, pe motiv ca acestia s-au inmultit in exces iar cetatenii nu mai sunt in siguranta pe strada din cauza haitelor ce pot ataca oricand. Iubitorilor de animale nu le-au fost pe plac nici comentariile in genul celui postat de "Godoroja", care se exprima pentru adunarea cainilor in adaposturi. "Bai fratilor, nu stiu de ce discutam noi aici, ca si asa nu se ia nici o masura!!! Chiar nu ma intereseaza ce se intampla cu aceste "javre", numai sa nu le mai vad pe strada! Ca musca batrani, copii si ca imi latra toata noaptea la geam. Ar trebui inchisi in adaposturi si cei care ii hranesc pe strada. Daca tot sunt asa iubitori de animale, sa ia javrele si sa le tina cu ei in pat!!!", se exprima, virulent, "Godoroja".
In multe dintre comentarii, brailenii cer cu insistenta ca Primaria sa renunte la contractul cu Horez, cel care asigura serviciul de ecarisaj, acuzandu-l pe acesta ca inghite foarte multi bani de la buget, iar conditiile oferite cainilor in adapost sunt sub orice critica.

"Cum pot sa-i sterilizez si sa-i las pe strazi, cand mii de oameni au fost muscati!?"

Chiar daca poate fi contestat, pe motiv ca nu poate fi reprezentativ pentru intreaga populatie a Brailei, sondajul nostru de opinie nu e de ignorat, totusi. Acesta dovedeste ca optiunea populatiei pentru sterilizarea cainilor si mentinerea lor in libertate este destul de solida. Evident, o consultare mai ampla a brailenilor, realizata prin metode stiintifice, ar putea dezvalui un altfel de curent de opinie, care sa dea castig de cauza gazduirii intr-un adapost, deoarece euthanasierea oricum nu poate fi o solutie legala. Pana una alta, insa, primarul Aurel Simionescu nu vede in sterilizare solutia salvatoare pentru problema cainilor. "Un caine sterilizat musca la fel ca unul nesterilizat, iar in conditiile in care, anul trecut, am avut 2.000 braileni muscati de caini nu cred ca ii putem lasa in continuare pe domeniul public. Eu vad lucrurile astfel: cainii trebuie prinsi si dusi la adapost si de sterilizat se sterilizeaza doar aceia pe care cetatenii vor sa-i infieze. Dar, daca ii scot din adapost, atunci sa aiba grija de ei, nu sa le dea drumul iar pe domeniul public! O alta chestiune pe care trebuie sa o rezolvam, ca sa nu mai avem haite de caini, este desfiintarea haldelor ilegale de gunoi de la marginea municipiului. Acolo se inmultesc cainii si apoi migreaza in cartiere", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Intrebat cum considera acuzatiile formulate de iubitorii de animale impotriva lui Vasile Horez, administratorul serviciului de ecarisaj si a adapostului de caini de la Lacu Sarat, Simionescu ne-a raspuns ca, atat timp cat cele trei cercetari penale la care a fost supus Horez nu au gasit nimic in neregula, atunci Primaria nu are de ce sa renunte la contractul cu acesta.
Din punct de vedere economic, solutia sterilizarii este destul de costisitoare, insa, pe termen lung, ar putea fi mai eficienta decat intretinerea cainilor in adaposturi. In momentul de fata, Primaria Braila cheltuie cate 100 lei pe luna, pentru fiecare dintre cainii gazduiti in padocurile de la Lacu Sarat. Acolo se afla circa 800 de exemplare. Pe de alta parte, dupa cum ne-au explicat medicii veterinari, sterilizarea costa intre 50 si 120 lei, in functie de rasa, varsta, sexul si talia cainelui. La cele cateva mii de patrupede care ar trebui sterilizate, operatiunea s-ar acoperi din costul gazduirii acestora pe cateva luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro