Proba E a testat rezistenţa la stres a candidaţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proba E a testat rezistenţa la stres a candidaţilor

Proba E, la care candidaţii au susţinut proba la alegere din celelalte discipline din aria curriculară a specializării, a fost extrem de stresantă pentru candidaţii care au aşteptat trei ore să primească subiectele. Deşi exerciţiile de la majoritatea disciplinelor au fost destul de uşoare, candidaţii au ieşit terminaţi după şase ore de tensiuni şi emoţii. Inspectorul general adjunct Viorel Botea a precizat că această întârziere s-a datorat numărului mare de discipline pentru care trebuia transmise subiectele, 243 la nivel naţional. "A fost ziua cea mai grea, cu cele mai multe discipline. Toate centrele au xeroxat subiectele în timpul cel mai scurt posibil, subiecte care au fost date apoi elevilor în aproximativ o oră de la primirea arhivelor cu subiecte", a explicat inspectorul general adjunct Viorel Botea.

Spre deosebire de ziua precedentă, a fost prins doar un singur candidat care a încercat să fraudeze examenul şi a fost eliminat. Menţionăm că în ziua precedentă, la proba D, dintr-o eroare a Inspectoratului Şcolar a apărut între centrele cu eliminaţi şi centrul de la "Bălcescu", însă la acest centru nu a fost niciun eliminat la niciuna dintre probele de până acum.
Cei mai mulţi candidaţi au dat examen la chimie, la biologie, la fizică, informatică, engleză sau literatură universală.
Absolvenţii de liceu care au susţinut penultima probă a bacalaureatului la centrul de examinare de la "Sebastian" au considerat subiectele de dificultate medie. După părerea lor, se putea obţine cu uşurinţă o notă de trecere, iar dacă învăţai ceva mai mult, puteai atinge nota maximă. "Subiectele au fost accesibile, se poate lua uşor nota 5.00. Subiectul al II-lea a fost mai dificil", ne-a spus Valentin P, de la "Vâlsan" Făurei, care a susţinut proba E a bacalaureatului la biologie vegetală şi animală. Georgian P, de la "Sebastian" a dat tot la biologie vegetală şi animală: "Dacă înveţi subiectele sunt uşoare, dacă nu, ţi se par grele". Trifan Alexandra, de la Liceul cu Program Sportiv a dat bac-ul la engleză. Ea ne-a zis că subiectele au fost foarte uşoare şi că se aşteaptă să obţină o notă între 9.00 şi 10.00. Tot o elevă de la LPS, care a dat examen la engleză, a considerat că partea a III-a fost dificilă. În ceea ce priveşte subiectele la disciplina literatură universală, Cristina din "Sebastian" ne-a spus: "După părerea mea, subiectele nu au fost chiar dificile. Se pot obţine rezultate bune atâta timp cât te pregăteşti cum se cuvine". Pentru C.D., absolventă a Liceului "Sebastian", subiectele la informatică au fost uşoare şi mai ales că itemi asemănători lucrase cu profesorul de la clasă. Nicolae Mocanu, de la "Vâlsan" Făurei a susţinut examenul la "Planificarea şi organizarea producţiei, sisteme şi tehnologii de fabricaţie". El a apreciat că subiectele I şi II au fost uşoare, însă partea a III-a i-a pus probleme.

Pentru calcule greşite se va corecta în favoarea elevilor

Părerea elevilor concordă cu cea a profesorilor, care au spus că subiectele puteau fi rezolvate, destul de uşor şi că aproape oricare candidat putea să ia o notă de trecere. "La chimie subiectele au fost accesibile, puteau fi mult mai grele. La grilă puteau greşi foarte uşor din neatenţie, nu pentru că ar fi fost întrebări grele. Eu am transmis profesorilor corectori mesajul că la chimie nu verificăm calcule matematice şi dacă s-a greşit la calcule, să fie înţelegători", a spus inspectorul Daniel Panţuru. Şi la fizică subiectele puteau fi mai grele, însă au fost accesibile. "Copiii nu au voie să nu ştie pentru că subiectele s-au lucrat la clasă. Au fost două probleme mai laborioase, însă nu au fost foarte grele. În privinţa greşelilor de calcul, am recomandat profesorilor evaluatori să corecteze în favoarea elevilor dacă nu sunt greşeli fundamentale de matematică, iar dacă se greşeşte la a doua zecimală să nu se scadă niciun punct. Oricum, decizia finală în privinţa evaluării rămâne la latitudinea profesorilor. Pentru un calcul greşit se va scădea un punct", a explicat inspectorul Mihail Dafinei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro