Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pro Democratia a adus partidele politice la masa negocierilor

In vederea gasirii unui compromis politic privind reforma electorala, Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat simbata, 17 martie a.c., o intilnire preliminara cu reprezentanti ai principalelor partide politice parlamentare pentru stabilirea principiilor generale privind introducerea votului uninominal.
La intrunirea care a avut loc la sediul Asociatiei Pro Democratia au participat lideri cu mandat politic pentru negocierea unui compromis legislativ. Astfel, la discutii au fost prezenti reprezentanti ai PNL, PSD, PD . Echipa de negociatori din partea Asociatiei Pro Democratia a fost formata din Cristian Pirvulescu, presedinte al APD, Ana Maria Mosneagu, director executiv al APD si Costel Popa, director al Centrului de Resurse pentru Democratie al APD. "In cadrul discutiilor, participantii si-au prezentat mandatul politic primit din partea partidelor pe care le reprezentau. S-au stabilit, prin consens, doua principii in jurul carora se va contura viitoarea lege pentru alegerile parlamentare: circumscriptia uninominala si repartizarea proportionala a mandatelor. Textul de referinta pe marginea caruia se vor purta viitoarele negocieri va fi redactat pornind de la capitolul privind alegerile parlamentare din Codul Electoral al Asociatiei Pro Democratia. Proiectul de lege va fi completat, in sensul celor discutate la intilnire, de expertii APD, urmind a fi analizat si asumat de partide. Intrunirea urmatoare va avea loc in aproximativ 10 zile, partidele parlamentare, inclusiv cele ce n-au putut participa la negocierea preliminara din 17 martie, urmind a veni cu un mandat politic privind textul proiectului de lege. Acesta ar putea fi asumat de Comisia pentru Codul Electoral si transmis catre Senat, prima camera sesizata, pina la vacanta de Pasti", se precizeaza intr-un comunicat al APD.
Actiunile se inscriu in seria de activitati desfasurate de Asociatia Pro Democratia pentru promovarea Codului Electoral si a scrutinului uninominal. Reamintim ca Asociatia Pro Democratia militeaza, inca din 1992, pentru un sistem electoral bazat pe vot uninominal. In decursul anilor organizatia a intreprins numeroase actiuni, campanii de stringere de semnaturi pentru initiativa legislativa si campanii de informare a cetatenilor cu privire la necesitatea unui sistem electoral bazat pe votul uninominal, concomitent cu permanenta imbunatatire a sistemului propus. De fiecare data, "circotelile" politicienilor au facut ca acesta sa nu fie votat. Abia in ultimii doi ani a fost acceptat un dialog deschis pe marginea acestui subiect, intre reprezentanti ai clasei politice si cei ai Asociatiei Pro Democratia, iar in ultima perioada discutiile au fost extrem de tensionate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii