Skip to main content

Pro Democratia a adus partidele politice la masa negocierilor

In vederea gasirii unui compromis politic privind reforma electorala, Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat simbata, 17 martie a.c., o intilnire preliminara cu reprezentanti ai principalelor partide politice parlamentare pentru stabilirea principiilor generale privind introducerea votului uninominal.
La intrunirea care a avut loc la sediul Asociatiei Pro Democratia au participat lideri cu mandat politic pentru negocierea unui compromis legislativ. Astfel, la discutii au fost prezenti reprezentanti ai PNL, PSD, PD . Echipa de negociatori din partea Asociatiei Pro Democratia a fost formata din Cristian Pirvulescu, presedinte al APD, Ana Maria Mosneagu, director executiv al APD si Costel Popa, director al Centrului de Resurse pentru Democratie al APD. "In cadrul discutiilor, participantii si-au prezentat mandatul politic primit din partea partidelor pe care le reprezentau. S-au stabilit, prin consens, doua principii in jurul carora se va contura viitoarea lege pentru alegerile parlamentare: circumscriptia uninominala si repartizarea proportionala a mandatelor. Textul de referinta pe marginea caruia se vor purta viitoarele negocieri va fi redactat pornind de la capitolul privind alegerile parlamentare din Codul Electoral al Asociatiei Pro Democratia. Proiectul de lege va fi completat, in sensul celor discutate la intilnire, de expertii APD, urmind a fi analizat si asumat de partide. Intrunirea urmatoare va avea loc in aproximativ 10 zile, partidele parlamentare, inclusiv cele ce n-au putut participa la negocierea preliminara din 17 martie, urmind a veni cu un mandat politic privind textul proiectului de lege. Acesta ar putea fi asumat de Comisia pentru Codul Electoral si transmis catre Senat, prima camera sesizata, pina la vacanta de Pasti", se precizeaza intr-un comunicat al APD.
Actiunile se inscriu in seria de activitati desfasurate de Asociatia Pro Democratia pentru promovarea Codului Electoral si a scrutinului uninominal. Reamintim ca Asociatia Pro Democratia militeaza, inca din 1992, pentru un sistem electoral bazat pe vot uninominal. In decursul anilor organizatia a intreprins numeroase actiuni, campanii de stringere de semnaturi pentru initiativa legislativa si campanii de informare a cetatenilor cu privire la necesitatea unui sistem electoral bazat pe votul uninominal, concomitent cu permanenta imbunatatire a sistemului propus. De fiecare data, "circotelile" politicienilor au facut ca acesta sa nu fie votat. Abia in ultimii doi ani a fost acceptat un dialog deschis pe marginea acestui subiect, intre reprezentanti ai clasei politice si cei ai Asociatiei Pro Democratia, iar in ultima perioada discutiile au fost extrem de tensionate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu