Prizoniera la Balamuc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prizoniera la Balamuc

De mai bine de cinci ani, doi angajati ai Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" ii ridica pensia unei paciente dupa ce au obtinut curatela acesteia, desi nu sint rude cu ea, si in ciuda faptului ca femeia are copii. Luna de luna, Elena Mocanu primeste doar cuponul de pensie, iar banii sint administrati de curatorul acesteia, initial asistentul social al Spitalului, iar apoi magazinera Sectiei Cronici. Tot ceea ce are nevoie, hirtie igienica, sapun, sampon etc., le trece pe o lista, pe care i-o da curatorului, urmind ca acesta sa-i aduca cumparaturile, iar banii ramasi sa-i puna intr-un cont. Nu face prea multe cheltuieli, deoarece are totul asigurat de spital si, in cinci ani de cind se afla inchisa acolo, ar fi trebuit sa stringa in cont o suma frumusica. Nu am reusit sa aflam cit, deoarece femeia nu stie, iar curatorul a refuzat sa ne spuna.
Pacienta are 54 de ani si a ajuns in aceasta situatie datorita unei pensii de boala, pentru care avea nevoie de internari de fiecare data cind se prezenta la Comisia de Expertiza. Timp de doi ani, din 1999, femeia a avut citeva internari scurte, dar ultima dintre ele, din 2001, s-a prelungit pina in ziua de azi. Ea sustine ca, din cauza unei minciuni, asistentul social a ajuns sa-i fie curator, desi avea copii care ar fi putut sa faca acest lucru. "Mi s-a sistat pensia in 2001 si cind m-am prezentat cu asistentul social la comisie, m-a pus sa mint ca nu am casa si copii. Dupa expertiza, la vizita medicala, doctorul mi-a spus “Tie ti-a facut pensie de mila, nu pentru ca esti nebuna. Curatorul tau este Munteanu Elena”. Nu auzisem pina atunci de asa ceva, nu m-a intrebat nimeni nimic, nu am semnat nimic", ne-a explicat Elena Mocanu.

Tratata, de mai bine de un an, cu o pastila de diazepam pe seara

Pacienta a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida si a fost transferata, a doua zi de la internare, in Sectia Cronici a spitalului. Nu stim cum s-a prezentat pina in luna martie anul trecut, dar de atunci, medicul spune ca se comporta foarte bine si ca singurul tratament pe care il are este un somnifer usor, pe seara. "De anul trecut, de cind am venit eu aici, se prezinta foarte bine. Ea are o forma de schizofrenie care nu degradeaza asa repede. Schizofrenia aparuta in tinerete si in adolescenta duce la o oarecare dementa, or, pacienta a facut schizofrenie paranoida, care apare dupa 35 de ani. Femeia are personalitate, care este structurata, iar schizofrenia nu o modifica si nu duce la dementa repede. In ultima vreme, deoarece tratamentele sint foarte bune, nu mai duce deloc la dementa. La ora actuala, pacienta ia doar un diazepam, seara, si asta se intimpla de multa vreme. Este o femeie cuminte, foarte linistita. Eu consider ca este foarte bine si ar putea pleca acasa, deoarece sint multi schizofrenici care sint tratati in ambulator. Anul trecut am trimis-o la comisia de expertiza, dar pentru ca nu s-a prezentat curatorul, nu am primit raspuns", ne-a precizat Constantina Lupascu, medic in sectia in care este internata femeia.
Dupa trei ani in care curator i-a fost asistentul social al Spitalului, Elena Dinu a plecat in concediu de maternitate si a predat curatela magazinerei, Stela Balan. Directorul sectiei ne-a precizat ca acesta este singurul caz in care curatela unui bolnav o are un angajat, dar ca acest lucru nu are implicatii materiale. "Este un act de crestinism. Practic, toti banii ii cheltuie bolnava. Problema este ca, avind discernamintul abolit, necesita curator. Probabil s-a internat, de citeva ori, pentru pensia pe care o avea si, la una din internari, cind a avut o cadere mai mare, i s-au luat in calcul si celelalte internari. Daca pacienta este linistita, asa cum o prezinta doamna doctor, poate se impune trecerea pe la comisia de expertiza", ne-a precizat Constantin Gheonea, directorul de ingrijiri al Sectiei Cronici.

Comisia nu poate lua nici o decizie in lipsa curatorului

In octombrie 2005, medicul Sectiei Cronici a trimis-o pe Elena Mocanu la Comisia de Expertiza, dar medicii nu i-au putut analiza situatia, deoarece curatorul nu a fost prezent. "Practic, cazul nici nu a putut fi discutat. Noi trebuie sa stim daca prezentul curator isi declina competenta sau nu, ca sa putem lua o decizie favorabila pentru pacient", ne-a explicat dr. Gina Ilie, membru in Comisia de Expertiza.
Contactata de reporterii nostri, curatorul s-a aparat spunind ca a insotit-o pe femeie in ziua cu pricina, dar ca nu a intrat in sala. "Eu nu mi-am instituit singura curatela ca asa am vrut eu. Ar trebui sa va interesati la Autoritatea Tutelara. Am fost pe hol, la comisie, dar nu am intrat pentru ca nu m-a chemat nimeni. Am preluat curatela pentru ca am zis ca-i fac un bine colegei mele. Este o situatie mai delicata pentru ca nu sintem rude si e un caz mai unic (sic!). Pacienta nu-si cheltuie toata pensia, iar ce ii ramine ii pun pe cec, dar nu pot sa va spun cit are. Daca medicul considera ca trebuie sa-i dea drumul acasa, sa-i dea. Dar eu nu semnez pentru ea, pentru ca nu vreau sa-mi asum responsabilitatea. Nu o iau la mine acasa. Comisia poate sa faca un bilet de externare, cu care eu ma duc la Autoritatea Tutelara si mi se anuleaza curatela", ne-a spus Stela Balan.
Fara un curator care sa fie de acord cu mentinerea acestei sarcini, in cazul in care comisia va decide ca femeia poate pleca acasa, ea nu va putea fi externata. Legat de faptul ca un angajat al Spitalului detine curatela unui bolnav, Sorina Bosoanca, jurist in cadrul Primariei, ne-a precizat ca nu exista o interdictie explicita in acest sens, dar ca Autoritatea Tutelara evita situatiile de acest gen. Femeia mai acuza faptul ca primul curator i-a pus bete in roate atunci cind unul dintre copii a vrut sa preia aceasta sarcina si ca cel de-al doilea refuza sa-i trimita celuilalt baiat, pensia sa. "M-a tinut numai in minciuni, spunindu-mi ca ambii copii sint plecati in Spania si ca nu mai este nimeni la Zavoaia. In 2003, baiatul mai mic a venit la mine si a vrut sa ma ia la el, la Constanta. Asistenta s-a repezit la el si i-a zis ca nu-i da lui tutela si sa vina celalalt baiat. Baiatul cel mare a suferit un accident si are un picior infirm. Din aceasta cauza nu munceste si mi-a spus ca nu poate sa vina la mine, ca nu are bani. I-am spus curatorului sa nu-mi mai cumpere nimic si sa-i trimita banii baiatului meu, dar nu a vrut", a mai spus Elena Mocanu.

Abuzurile din spitalele de psihiatrie, in vizorul comisarilor europeni

De curind, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, Markos Kyprianou, a tras un semnal de alarma in privinta abuzurilor din spitalele de psihiatrie din Romania si a punctat faptul ca reforma psihiatrica a intirziat cu 4 luni. Astfel, planurile prin care se propunea ca ingrijirea persoanelor cu afectiuni psihice sa nu se mai faca in spitale, ci in centre ambulatorii comunitare, au ramas doar pe hirtie. Comisarul european a atentionat ca reforma, considerata criteriu politic de aderare, este necesara pentru a elimina abuzurile din spitalele de psihiatrie si pentru a incerca reintegrarea pacientilor in societate, dar si de a inlocui modelul sovietic de ingrijire, cu cel occidental.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro