Mergi la conţinutul principal
Politicienii brăileni despre șantajul premierului Cîțu

Privilegiile vaccinaților

* prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, ieri, că se analizează un set de măsuri de relaxare privind organizarea de evenimente private și publice, prezența fără mască pe plaje sau în restaurante în viitorul apropiat, valabile  DOAR pentru persoanele vaccinate * politicienii brăileni au avut păreri împărțite în legătură cu acest set de măsuri, o bună parte considerând că avem de-a face cu viitoare posibile discriminări * tabăra PNL însă susține că este normal să existe anumite avantaje pentru vaccinați, însă cu precizarea că nici cei care nu se vor vaccina nu vor fi restricționați mai mult decât s-a întâmplat de la începutul pandemiei

 

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne un subiect sensibil iar măsurile care îi avantajează pe cei ce se grăbesc să treacă prin această procedură nu sunt pe placul tuturor. Pe scurt, premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, pentru presa centrală că sunt mai multe propuneri care vor fi discutate, vineri, când va avea loc comitetul interministerial, în legătură cu organizarea de evenimente private și publice. Acesta însă a făcut referire la evenimente la care ar putea participa doar persoanele vaccinate, fără a mai aminti măcar de testele PCR sau de cele pentru anticorpi. Mai mult, ieri premierul a venit cu noi propuneri de această dată pentru intrarea în restaurante dar și statul la plajă fără mască, de care ar urma să beneficieze tot cei vaccinați, fără a spune ce se va întâmpla cu restul populației. Întrebați despre aceste posibile viitoare măsuri, politicienii brăileni au avut păreri împărțite. Tabăra PSD a atacat Guvernul PNL-USR PLUS, precizând că avem de-a face cu o altă abordare haotică, sau chiar cu discriminare. Însă nu a fost doar opinia social-democraților ci și a altor politicieni din alte zone ale spectrului politic. Totuși, există și performeri ai scenei politice brăilene care susțin avantajele pentru vaccinați, considerând că este ceva normal în contextul pandemiei.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose se numără printre cei care s-au arătat sceptici în legătură cu punerea în practică a unei asemenea măsuri. Acesta a afirmat că pentru el Florin Cîțu nu reprezintă premierul României, ci ”regele minciunii”, precizând că nu ar fi prima oară când liberalul anunță ceva, iar apoi ideea capătă cu totul altă formă în următoarele zile. Potrivit lui Tudose anunțul cu avantajele pentru vaccinanți nu este altceva decât o variantă prin care se încearcă mascarea eșecului campaniei de vaccinare.

”Eu mă mir că ne pierdem timpul și discutăm despre ce o să fie. La Cîțu nu vorbim despre ce o să fie, încercăm să vedem ce a făcut. Acolo putem avea o marjă de siguranță, și aia după ce descoperim ce a făcut cu adevărat, nu cu ce ne-a mințit el că a făcut. Fiindcă toate statisticile cum că suntem zmeii Europei la vaccinat, în realitate arată că suntem sub media europeană. Și e clar că nu suntem printre cei mai buni, da? Am vorbit de la începutul anului. Domnule, ca să faci lucrul ăsta trebuie între 75 și 90.000 de persoane vaccinate pe zi, țintă care nu a fost atinsă niciodată. Nu ai cum! De aici toată bălăceala asta cu îi primim pe ăia cu test, pe ăia fără test, pe cei cu certificat, cu anticorpi. Uite, eu mai devreme am vorbit cu cineva care fix problema asta o avea: a făcut vaccinul, a făcut rapelul și nu avea anticorpi! Dar nu vrem noi să ne spună niște medici, totuși?! Nu știu, domnul Cîțu, când e bolnav, unde se duce el, dar în general, când ai o problemă medicală, când e vorba despre o boală, vorbești cu medicii. Ultima dată când l-am auzit nu prea era medic. De fapt, nu prea e nimic! E mincinosul șef al Guvernului. Peste câteva săptămâni sau peste o lună o să iasă senin și o să spun: domnule, așa v-am spus atunci, dar lucrurile nu au evoluat cum trebuie. Evident, de vină va fi tot poporul român. El nu are nicio răspundere. Dar știți, între timp, a împrumutat 10 miliarde de euro. Pentru că atât a împrumutat de la începutul anului până astăzi. Punct. Și a tras concluzia că ursul împușcat nu a fost cel mai mare! Am înțeles! Bine. Și noi comentăm declarațiile lui Cîțu. Astea-s tâmpenii”, a declarat Tudose, precizând și că în loc să gestioneze nunțile românilor, premierul s-ar putea preocupa de faptul că la nivelul Comisiei Europene nu a fost acceptat nici măcar statutul de membru Observator pentru laserul de la Măgurele, ceea ce reprezintă o problemă mai importantă din punctul său de vedere.

 

Deputatul Mircea Florin, total sceptic în privința vaccinului

 

Parlamentarul PSD Brăila, Mircea Florin, a afirmat că dacă se va pune în practică anunțul premierului, ar însemna clar o discriminare față de românii care încă nu s-au vaccinat sau care nu doresc să o facă. Acesta a afirmat că marea problemă o reprezintă lipsa de transparență în legătură cu procedura vaccinării, precizând că personalul din centre nici măcar nu se interesează în legătură cu istoricul medical al celor care vin la vaccin și nici nu le spun ce au de făcut mai departe. Mai mult, Mircea a amintit despre decesul de săptămâna trecută al primarului comunei Viziru, Dima Priceputu (PSD), care potrivit acestuia fusese vaccinat cu prima doză, însă ulterior a contractat virusul și a decedat la spital.

”Nu avem o informare corectă iar oamenii sunt destul de rezervați în a se vaccina. Și acum, dacă eu sunt rezervat și nu știu dacă pe bună dreptate sau nu, în a mă vaccina, asta înseamnă să îmi limitezi posibilitatea constituțională de a participa la evenimente private sau mai puțin private?! Nu! Asta înseamnă că săptămâna viitoare se trezește un alt Cîțu mâțu care să ne zică: nu mai aveți voie să circulați pe stradă decât pe partea dreaptă. Cum era pe vremea comunismului. Pe stânga circulă cei vaccinați și pe dreapta cei nevaccinați. Din punctul meu de vedere un asemenea demers trebuie analizat extrem de bine și să îndeplinească toate condițiile. Pentru că nu știu dacă statul român, astăzi, în situația pe care o are își permite și niște procese pe la CEDO sau prin alte părți, pe discriminare sau ceva de genul acesta. Nu e corect. Nu știu dacă am eu dreptul să contest vaccinul, dar faptul că nu suntem informați... adică să știm toate repercursiunile care pot apărea în decursul timpului, pentru că poate în următorii cinci ani nu o să avem niciun efect negativ, dar nu se știe după cinci ani ce se mai întâmplă, a declarat Mircea.

Acesta a mai precizat și că deși în spațiul public medicii militează pentru vaccinarea populației, nu toți sunt de acord să treacă prin această procedură și nu de puține ori a avut discuții private în care specialiștii nu s-au înghesuit să îi recomande să se vaccineze.

”Domnul Dima s-a vaccinat și urma să își facă rapelul. Pe mine m-a mirat faptul că a contractat virusul deoarece dumnealui se proteja extraordinar de bine. Adică de câte ori mergeam la dumnealui avea mască, nu am mai dat noroc cu dumnealui de anul trecut din februarie. Și dacă cumva atingea ceva ce nu era al său, imediat folosea dezinfectant. De aceea, a fost un șoc din punctul ăsta de vedere. Ținând cont de cât de mult se proteja dumnealui. M-a mirat cum s-a întâmplat”, a mai adăugat Mircea.

La rândul său, deputatul PSD Brăila, George Adrian Paladi, a precizat că astfel de măsuri legate de ”avantaje” ar trebuie să se aplice și pentru cei care au făcut boala și care au anticorpi, precum și acelora care prezintă un test medical valid. Potrivit lui Paladi, Guvernul ar fi trebuit să accelereze la maxim campania de vaccinare, însă în România zona rurală a fost, din păcate, complet ignorată, astfel că propunere premierului vine din disperarea autorităților care, ”de fapt, se tem de un eșec previzibil al campaniei de vaccinare”.

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să obțină un punct de vedere și de la șeful PSD Brăila, Ion Rotaru, însă acesta nu a putut fi contactat.

 

Alte păreri împotrivă

 

Fostul vicepreședinte al CJ Brăila, Cătălin Murea, președintele ALDE Brăila, a afirmat că nu este de acord cu varianta ca la evenimente private sau publice să poată lua parte doar persoanele vaccinate. Acesta a precizat că măsura i se pare una discriminatorie.

La rândul său, liderul PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, s-a arătat extrem de dezamăgit de actualii guvernanți în privința gestionării crizei provocate de pandemie. Acesta a afirmat că întreaga discuție despre combaterea pandemiei a devenit o mare afacere și că vaccinarea ”cu beneficii” nu se abate prea mult de la această regulă.

”Cred că s-a umblat undeva la bani. (...) Nu vreau să intru în zona ridicolului și nici în zona a tot felul de teorii, dar lucrurile sunt undeva într-o zonă în care oamenii încă nu cred. Vă spun în mod clar: oamenii fac vaccin pentru că vor avea interdicții peste tot. Pentru că nu vor mai avea acces nicăieri. S-a demonstrat că oameni din mediul sanitar - medical - și nu vorbesc de personal mediu, deci medici și personalități din România, de exemplu -, după ce au făcut acel vaccin s-au infectat. Adică... aici e o mare problemă! Dar revenind la măsurile pe care le ia Guvernul, dacă privim printr-o prismă a realității, sunt undeva într-o zonă în care dacă tot nu aveam încotro, hai să mai deschidem un pic. Pentru că în cifrele din sondaje se duc rău la vale. Toți liderii din Europa care au făcut din asta un mod de a guverna, vor plăti! Și partidele! Toate partidele care s-au înfrățit efectiv de un an de zile. Pentru că au «luat virusul» la nivel guvernamental, unul câte unul. De jur împrejur. Toți au aceeași boală: că se manevrează banul public foarte ușor, fără niciun control. Dar lucrurile au o limită. Toți și-au făcut afaceri grase, iar poporul a stat în expectativă. A văzut niște situații. Să ne înțelegem: eu nu contest că există această boală. Nici pe departe. Eu am fost unul dintre cei care am fost de acord din start cu instaurarea stării de urgență, chiar mult mai rapid decât bâjbâiala pe care am avut-o o lună de zile. Dar lucrurile au ajuns unde au ajuns”, a declarat Chiru, precizând că este inadmisibil ceea ce se întâmplă în prezent.

Țărănistul a făcut referire la pacienții care au alte probleme medicale și care nu au mai fost tratați corespunzător în spitale în ultimul an.

”Nu se poate așa ceva! Nu putem să ducem totul în zona penibilului, a incredibilului. Mi-e jenă să îi mai ascult. Aveam simpatii pentru unii lideri. Acum văzându-i cum mint cu seninătate doar pentru a-și atinge niște scopuri, schimb canalul când îi văd. Și ăsta e sentimentul multora. Ne îndreptăm către un haos. S-au făcut împrumuturi. Datoria publică este una incredibilă. Și pe ce? Pe măști?!”, a mai adăugat Chiru, revoltat, cu precizarea că o astfel de măsură privind avantaje pentru vaccinați ar fi una discriminatorie.

 

Botea consideră că se face discriminare, dar  că este necesar

 

Președintele PMP Brăila, Viorel Botea, a punctat că în situații deosebite cum este pandemia, oamenii trebuie să respecte niște reguli clare. Acesta a afirmat că deși la prima vedere, limitarea celor nevaccinați privind participarea la anumite evenimente poate părea o discriminare, pe termen lung este necesară.

”La prima vedere, da. Pare o discriminare, pentru că oamenii sunt egali din toate punctele de vedere, însă, în momentul în care vrei totuși să faci ceva cum este o nuntă, o petrecere, o activitate cu foarte mulți oameni, cred că este important să fie respectate toate regulile. Și din nefericire, vaccinul este în momentul de față singura armă puternică cu care se poate lupta împotriva virusului COVID-19. Sunt de acord că este o chestie discriminatorie, dar din nefericire, fără această discriminare nu putem să facem nimic”, a afirmat Botea.

 

PNL-iștii nu văd discriminare în a oferi avantaje pentru vaccinați

 

Potrivit președintelui interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc, secretar de stat la Ministerul Muncii, premierul Florin Cîțu a răspuns punctual la o întrebare și de aceea s-a înțeles că vor exista restricții pentru cei care nu se vaccinează. Liberalul a subliniat că există mai multe propuneri din partea grupului de lucru în care fiecare minister are reprezentanți, astfel că forma finală a pachetului de măsuri va fi una mult mai clară. Boboc a insistat că este normal să existe avantaje pentru cei care se vaccinează, însă a subliniat că nici pentru cei care nu se vaccinează lucrurile nu se vor schimba mai mult în privința restricțiilor care au existat de la începutul pandemiei și până în prezent.

”Încălcarea sau întărirea, susținerea drepturilor cuiva nu trebuie să se facă exagerat în detrimentul drepturilor altcuiva. Că întotdeauna între drepturi și libertăți, trebuie să existe un echilibru când vorbim de persoane. Adică dacă drepturile cuiva se duc prea mult, încalcă drepturile altcuiva. Așa trebuie privită chestiunea aceasta. Noi toți vrem să scăpăm de restricțiile acestea! Toată lumea își dorește asta. Credeți-mă, poate Guvernul, mai mult decât oricine. Pentru că toată lumea e conștientă că lucrurile și viața trebuie să se miște, economia la fel. Ne vaccinăm ca să ne reducem riscul. Gradual, cu reducerea riscului, e absolut firesc să se relaxeze și măsurile. Sigur că vom găsi niște soluții. Vreau să fie extrem de clar. Astăzi, cei care nu au niciun test, nu sunt vaccinați, nu nimic, pot merge, respectând anumite reguli, chiar și la restaurant, nu? Dacă noi introducem aceste libertăți să spunem, poate definitive, pentru cei care s-au vaccinat, nu înseamnă că ce măsuri avem astăzi, dispar. Ar fi total aiurea. Adică azi ai voie cu niște măsuri să ieși nu știu unde și de mâine, unii au voie de tot și unii nu mai au voie deloc. Nu există așa ceva! Nu a fost o explicație completă a premierului. A fost un exemplu: dacă ne vaccinăm, e la liber. Suntem cu toții, liberi! Așa, vă rog, să priviți această declarație. Asta nu înseamnă că ceilalți nu vor mai putea, cu măsurile de azi, să facă nimic”, a declarat Boboc.

Acesta a profitat de moment pentru a da un exemplu de propunere transmisă spre analiză din partea Ministerului Muncii: companiile ai căror angajați se vor vaccina în proporție de 70% nu vor mai fi nevoite să își mențină programul de lucru în schimburi, iar angajații nu vor mai trebui să poarte mască atunci când nu au persoane din exterior în preajmă.

”Dacă vor fi angajați care nu vor să se vaccineze, este opinia lor. Asta spuneam: dreptul cuiva nu poate fi susținut la extrem în dauna dreptului altuia. Eu m-am vaccinat. De ce? Pentru că am vrut să scap de mască! Tu nu ai vrut să te vaccinezi. Ok. Este strict libertatea ta! Dar uite cum facem, poartă mască, pentru că nu vreau să îmi îngrădești libertatea mea de a fi sănătos!”, a conchis Boboc.

 

Tabarac nu consideră că este un șantaj, ci doar un prim pas spre normalitate

 

Un punct de vedere pe această temă am obținut și de la fostul consilier județean și candidat independent la Camera Deputaților, Adrian Tabarac (ex-PNL). Acesta a afirmat că la analiza problemei relaxării măsurilor și necesității vaccinării nu trebuie uitat contextul în care ne aflăm: pandemia. Tabarac a afirmat că avantajele pentru vaccinați nu trebuie să fie văzute drept un șantaj pentru ceilalți cetățeni sau o discriminare, ci ca un prim pas spre normalitate și revenirea la viața de dinainte de pandemie.

”Urmează și eu să mă însor și chiar mă interesează lucrul ăsta. Am mai vorbit cu prieteni și alte persoane în aceeași situație. Nunțile, în mare parte, în aer liber ar fi cele mai libere să zic așa. Dar eu aș vrea să punctez că astea sunt doar primele măsuri. E un prim pas pentru ceea ce ar putea însemna niște norme cât mai sănătoase. Spre normalitate. Nu ar trebui privit în niciun caz ca un șantaj sau o discriminare, a declarat Tabarac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro