Privatizarea "Laminorul" se opreste din nou | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Privatizarea "Laminorul" se opreste din nou

Ofertantul "Danscan Steel" AS din Danemarca a fost eliminat de la negocieri, situatie in care privatizarea "Laminorul" a ramas in coada de peste. Variantele pe care legislatia in domeniu le pune la dispozitia negociatorului din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sint fie scoaterea din nou la privatizare, fie declansarea procedurilor de lichidare a unitatii. Important de mentionat este ca prima solutie impune refacerea caietului de sarcini intrucit valabilitatea acestuia a expirat odata cu cea a ofertei de vinzare lansata de statul roman care detine, prin intermediul AVAS, pachetul majoritar de actiuni la unitatea braileana. Mai mult, pentru parcurgerea procedurilor de refacere a caietului de sarcini AVAS are nevoie de cel putin o luna de zile, rastimp in care situatia economica a societatii brailene s-ar putea agrava. Legat de cea de a doua varianta - lichidarea societatii brailene -, surse sigure din cadrul autoritatii au dat asigurari ca nu se pune problema si ca se vor depune eforturi pentru urgentarea procedurilor de refacere a caietului de sarcini astfel incit, intr-un timp cit mai scurt, societatea sa fie lansata din nou la privatizare.
Decizia de eliminare a "Danscan Steel" AS a fost luata zilele acestea de catre membrii comisiei de negociere in cazul privatizarii "Laminorul" dupa o deliberare de mai multe saptamini, timp in care au asteptat in zadar ca ofertantul sa-si completeze dosarul de prezentare. Cauza eliminarii, dupa cum ne-au declarat surse sigure din cadrul AVAS, o constituie incompatibilitati de oridin bancar intre sistemul de lucru din Danemarca si cel din Romania. Concret, potrivit legislatiei in domeniul privatizarii, ofertantul persoana juridica trebuie sa prezinte la dosarul de participare o scrisoare de bonitate bancara emisa de unitatea bancara prin care ofertantul isi deruleaza afacerile. Dupa cum a explicat sursele citate, banca daneza, partenerul "Danscan Steel", a emis un astfel de document insa acesta nu a raspuns cerintelor obligatorii impuse de legislatia bancara din Romania.

Confuzia "Danscan Holding" - "Danscan Steel"

Surse sigure din cadrul AVAS au subliniat ca decizia a fost intemeiata pe faptul ca ofertantul nu a respectat prevederile articolului 7 aliniat 1 din OUG nr. 26/2004, privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii societatilor comerciale aflate In portofoliul AVAS. Concret, scrisoarea de bonitate bancara depusa de catre ofertant in dosarul de prezentare este emisa de o unitate bancara din Danemarca, dar care nu are corespondenta directa cu "Eximbank" - banca de comert exterior a Romaniei. Mai mult, acest act bancar reflecta bonitatea firmei "Danscan Holding" si nu a "Danscan Steel" AS ofertantul in cazul "Laminorul", cu mentiunea ca aceasta din urma face parte din holdingul "Danscan". Mai mult, scrisoarea in cauza contine informatii cu privire la situatia unui cont bancar a "Danscan Holding" si nicidecum informatii cu privire la bonitatea ofertantului. De asemenea, din dosarul de prezentare lipseste certificatul de inmatriculare al ofertantului "Danscan Steel" AS in copie insotit de traducerea legalizata a acestui act. "Ca atare, in urma analizei dosarului de participare a ofertantului "Danscan Steel" Danemarca comisia de negociere a decis eliminarea acestuia de la negocieri. Urmeaza a fi luata o decizie cu privire la strategia de trecere in sectorul privat a unitatii brailene", ni s-a transmis prin Directia Comunicare din cadrul AVAS.
De altfel, este a doua oara cind "Danscan Steel" este scos din joc din cauza unor carente in ceea ce priveste piesele depuse in dosarul de participare, o decizie similara fiind anuntata si in septembrie 2005 de catre AVAS. Nu este lipsit de importanta faptul ca ofertantul din Danemarca a depus o suma de ordinul a milioane de euro cu titlu de garantie de participare, bani care practic au stat blocati timp de aproape doua luni in contul AVAS, iar coroborat cu faptul ca, desi eliminat de doua ori din competitie, patronul "Danscan Steel" ar dori sa depuna o noua oferta, spune multe despre ambitia ofertantului de a prelua firma braileana.
Daca SC "Laminorul" va fi scoasa din nou la privatizare aceasta ar fi cea de a 6-a incercare, intr-un interval de 12 luni calendaristice, facuta de catre statul roman, cunoscut fiind faptul ca primul anunt de privatizare de la revenirea unitatii in portofoliul AVAS a fost publicat in martie 2005.
In prezent, AVAS controleaza 69,9% din actiunile Laminorul Braila, iar pachetul lansat la vinzare reprezinta 68,3% din capitalul social al producatorului de materiale feroase primare si semifabricate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro