Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Privatizarea "Laminorul" risca sa fie anulata

Privatizarea societatii "Laminorul", unitate greu incercata in cadrul procesului de vinzare a pachetului majoritar de actiuni, risca sa fie anulata de o bilba juridica de ordin intern. Incidentul a pornit de la majorarea de capital aprobata de actionarul majoritar al firmei brailene, la inceputul lunii septembrie, si este generat de lipsa de comunicare. Practic, actionarul majoritar, firma cu capital integral austriac "Donau Commodities" Bucuresti, a propus in septembrie majorarea capitalului social cu 7,48 milioane RON, prin conversia in actiuni a unor creante ale acestuia, dar nu a oferit posibilitatea si celorlalti actionari semnificativi de a-si mentine cotele de participare la capitalul "Laminorul". In acest fel, cota de participare a "Donau" a crescut in detrimentul celorlalti actionari care nu au avut sansa sa opteze sau nu pentru mentinerea propriilor portofolii de actiuni la "Laminorul" prin aport la capital proportional cu actionarul majoritar. Aceasta omisiune contravine prevederilor legale in domeniul organizarii si functionarii societatilor comerciale si a fost semnalata atit Consiliului National al Valorilor Mobiliare (CNVM) precum si Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de catre "Tubman International" prin asociatul unic, compania italiana "Tenaris". In contextul in care "Donau Commodities" se obligase prin semnarea contractului de privatizare la majorarea capitalului social al firmei brailene, si avea impus in acest sens un termen limita de indeplinire, intreg esafodajul legal care ar duce la oficializarea instalarii "Donau" in "Laminorul" a ramas in suspans. Practic, odata ridicata aceasta obiectiune, CNVM nu a putut "recunoaste" majorarea de capital, situatie in care nici AVAS nu a putut considera indeplinita obligatia "Donau" de majorare a capitalului.

Solutia: o noua majorare de capital

Surse din cadrul AVAS ne-au explicat ca, pentru a fi detensionata situatia creata, s-a gasit totusi o solutie care, mai departe, a fost supusa atentiei actionarului majoritar "Donau Commodities". Solutia consta in majorarea inca o data a capitalului social al societatii prin emiterea de noi actiuni cu respectarea dreptului de preferinta pentru toti actionarii mai putin actionarul majoritar. In acest fel, se ofera ocazia celorlalti actionari sa-si balanseze proportional pachetele de titluri detinute la "Laminorul". Actionarul a preluat aceasta sugestie si a anuntat convocarea actionarilor SC "Laminorul" in sedinta extraordinara ordinea de zi fiind majorarea capitalului de la 36,885 milioane lei pina la 40,28 milioane lei, prin emisiunea unui numar de 1.632.168 actiuni, fiecare cu o valoare nominala de 2,08 lei, reprezentind o crestere de 37,02019% a numarului de actiuni pentru fiecare actionar. Mai mult, se acorda dreptul de preferinta pentru toti actionarii societatii, cu exceptia SC "Donau Commodities", de a subscrie noi actiuni, in termen de 31 de zile de la data publicarii Hotaririi AGEA in Monitorul Oficial, astfel incit acestia sa isi poata pastra ponderea in capitalul social al "Laminorul" Braila pe care o aveau anterior majorarii de capital decisa prin AGEA din septembrie. Odata indeplinita si aceasta formalitate, indiferent de optiunea celorlalti actionari, AVAS va putea considera depasita aceasta etapa in procesul de monitorizare postprivatizare.
Nici conducerea "Laminorul" si nici organizatia sindicala reprezentativa nu au fost de gasit pentru a comenta aceasta situatie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii