Mergi la conţinutul principal

Prinse între indolenţa autorităţilor şi vandalismul derbedeilor

Când vine vorba despre părculeţe de joacă, micuţii din cartierul Chercea sunt urmăriţi de ghinion: ori autorităţile nu se deranjează să le amenajeze astfel de spaţii ori, dacă totuşi le amenajează, se găsesc câţiva derbedei să le devasteze, din simplul motiv că aşa vor muşchii lor. Aşa s-a întâmplat cu un spaţiu de joacă dat în folosinţă cu circa trei săptămâni în urmă, pe un teren situat lângă biserica Sf. Mina. Doar câteva zile au apucat copiii să se bucure de leagănele şi balansoarele montate de municipalitate, apoi acestea au fost vandalizate şi scoase, practic, din uz. "Nişte băieţi mai mari le-au rupt. Au lăsat doar băncile în pace, că acolo stau ei seara, cu fetele", ne-a spus, ieri, un băiat de vreo 10 ani, care se plimba cu bicicleta pe lângă ce mai rămăsese din fostul părculeţ. Iar mare lucru nu mai era, în afară de un tobogan, un leagăn spart din sudură şi legat cu sârmă ca să mai poată fi folosit, totuşi, şi două suporturi prinse în beton, de pe care dispăruseră balansoarele ce le erau destinate. "E păcat mare că nu s-a păstrat ce s-a făcut aici. Aveau şi ăştia mici unde să se joace", ne-a spus o bătrână. "Era nevoie de gardieni, că altfel nu ţine nimic la cât s-a înrăit lumea asta", a continuat ea. Primarul Aurel Simionescu are cunoştinţă despre vandalizarea respectivului spaţiu de joacă şi ne-a spus că, în momentul inaugurării, a dat dispoziţie ca zona să fie păzită de un poliţist comunitar. "Numai că nu puteam să ţin paza în permanenţă. A rămas o săptămână, cât să se obişnuiască oamenii cu existenţa parcului, apoi s-a retras, că nu ne putem permite să supraveghem 24 de ore din 24 astfel de obiective. Există 40 de parcuri de joacă în oraş, iar păzirea lor continuă presupune un efectiv de 120 de poliţişti comunitari, ceea ce nu e posibil", ne-a precizat primarul. Acesta spune că balansoarele rupte au fost recuperate şi că vor fi repuse pe poziţie. "Să vedem cum procedăm. Probabil că vom apela din nou la Poliţia Comunitară pentru supraveghere, dar eu sper ca şi cei din zonă, care sunt de fapt beneficiarii acestei investiţii, să aibă mai multă grijă de instalaţiile de joacă destinate copiilor lor. Eu înţeleg că stricăciunile sunt provocate de tineri cu o atitudine de-asta mai nestăpânită, dar probabil că dacă adulţii ar lua atitudine când se întâmplă astfel de lucruri, situaţia ar sta altfel", ne-a mai declarat Simionescu. Potrivit acestuia, un părculeţ în genul celui de lângă biserica "Sf. Mina" costă circa 7-8.000 lei. Altele mai mari şi mai complexe, în genul celor amenajate în cartierul Vidin sau Hipodrom, pot ajunge şi la 20.000 lei. Vandalizarea instalaţiilor de joacă presupune alocarea câtorva zeci de mii de lei pentru remedieri, bani cu care s-ar fi putut amenaja alte locaţii.

Fostele parcuri, transformate în autobaze sau lăsate fără teren

În Chercea mai există, la ora actuală, încă un părculeţ de joacă lângă Căminul Cultural de pe Str. Comuna din Paris. Şi acesta a fost vadalizat anul trecut, iar Primăria l-a refăcut aproape de la zero, însă de când s-a deschis în apropiere o secţie a Poliţiei Comunitare leagănele şi balansoarele au scăpat de apucăturile vandalilor. În rest, copiii chercenilor nu prea au unde să se joace. Un fost mare parc de pe Str. Decebal găzduieşte acum autobaza firmei "Athena". Primarul Simionescu promite că după ce grecii vor termina de asfaltat ultimele străzi din cadrul proiectului ce durează de cinci ani, parcul respectiv va fi reamenajat şi redat celor mici. Un alt spaţiu de joacă, situat la intersecţia străzilor Brazdei şi Ion Creangă a fost dezafectat de ani de zile şi nu mai are şanse să fie refăcut vreodată, fiindcă mare parte din teren a fost încredinţat, acum doi ani, când în fruntea Primăriei se afla Constantin Cibu, unei familii, în baza Legii 10. Acum au mai rămas acolo, până în gardul în spatele căruia se construieşte o locuinţă privată, două tobogane ruginite, lângă care se odihnea, ieri, un camion cu bena răsturnată într-o rână. "Vom încerca să găsim un alt spaţiu, dar e destul de complicat, fiindcă nu prea mai există teren viran în zona respectivă", ne-a declarat primarul. Un teren nefolosit, în suprafaţă de 2.500 metri pătraţi, a existat, până de curând, la intersecţia dintre Brazdei şi Şos. Focşani, însă a fost concesionat, într-o manieră destul de controversată, de Consiliul Local Municipal, omului de afaceri Nicu Niţă. Acesta a promis că va ridica acolo o grădiniţă pentru copii, însă doar timpul va arăta dacă o va face sau doar s-a lăudat, ca să închidă gura lumii.
Un parc de joacă la standarde superioare de calitate se mai găseşte lângă Chercea, în parcarea hipermarketului "Armonia". Destinat copiilor clienţilor, acesta va fi folosit, fără doar şi poate, şi de micii cherceni, care vor profita de leagănele aflate la doar câteva sute de metri distanţă de cartierul lor. Amenajat integral în urma unei investiţii private şi având avantajul că este îngrădit şi beneficiază de pază permanentă, sunt toate şansele ca părculeţul respectiv să fie ferit de vandali şi să rămână la dispoziţia copiilor mult timp de acum încolo.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro