Mergi la conţinutul principal

Principala caracteristica a lui 2008: un an secetos

In cursul zilei de ieri, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a prezentat in cadrul unei conferinte de presa principalele linii ce caracterizeaza anul 2008 din punct de vedere agricol. Una dintre principalele probleme cu care agricultorii braileni s-au confruntat in acest an este seceta prelungita, ce a afectat in principal culturile de porumb, soia si floarea-soarelui. Explicatia, dupa opinia directorului executiv al directiei, Vasile Suraianu, este relativ simpla: anul 2008 a debutat cu o perioada in care precipitatiile au fost importante cantitativ, fapt ce a condus la inregistrarea de productii multumitoare la capitolul cereale. Pentru culturile infiintate in primavara, lipsa precipitatiilor si temperaturile extreme au condus la productii cu mult sub medie la porumb, floarea-soarelui si soia, ba chiar si la calamitarea aproape in totalitate a acestor culturi pe solele neirigabile. "Singura cultura care a beneficiat de aceste temperaturi extreme si irigatii prin submersie a fost cultura orezului. De exemplu, orezul s-a cultivat pe o suprafata de peste 5.800 ha, iar productia medie raportata a fost de 5.200 kg la hectar, ceea ce este multumitor pentru cultivatorii braileni, care au obtinut, din cite se pare, un profit frumos la valorificarea productiei", ne-a declarat Suraianu. La capitolul zootehnie, in urma valorificarii efectivelor de animale (circa 63.000 capete bovine, 280.000 porci, 255.000 oi, 26.000 capre si aproape 3 milioane de pasari) s-a obtinut o productie valorificata in piata sau pentru consum propriu dupa cum urmeaza: peste 4.700 tone la bovine, 4.300 la ovine, aproape 29.000 tone la porci, peste 752.000 hl de lapte de vaca si circa 377 milioane de oua.
La capitolul plati reprezentind diferitele forme de sprijin financiar acordate producatorilor agricoli, DADR Braila a raportat achitarea a citeva zeci de milioane de lei, numai pentru acoperirea anumitor categorii de cheltuieli cu irigatiile, fiind achitate aproape 15 milioane lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu