Prin Centrul Vechi, pe bicicletă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prin Centrul Vechi, pe bicicletă

Am copilărit pe Bulevardul Al.I.Cuza, lângă Biserica Bulgărească. Îmi aduc aminte că am învăţat să merg pe bicicletă, pe stradă, pentru că erau maşini puţine. Atât de puţine încât exista un joc "dubla 5" sau altă cifră, pe care trebuia s-o "anunţi" când vedeai o maşină cu număr ce conţinea 55. De atunci, probabil că numărul de maşini a devenit de 10 ori mai mare, însă străzile pe care circulă ele sunt aceleaşi, suprafaţa carosabilă nu a fost indexată cu inflaţia, ba chiar, pare acum, în raport cu numărul de maşini, că a fost şi ea denominată, precum leul vechi.
Între timp, numărul de firme a crescut şi el foarte mult şi legiuitorii au decis că e musai necesar ca omul simplu sau întreprinzătorul să aibă nevoie de foarte multe hârtii, eliberate de anumite instituţii şi care trebuie depuse la altele, încât e practic imposibil ca pe străzile Brăilei să nu circule zilnic mii de oameni la direcţia de finanţe, la paşapoarte, la biroul de evidenţă informatizată a populaţiei, la poliţie, Curtea de Conturi, tribunal, Camera de Comerţ, notariate, bănci sau societăţi de asigurare. Şi multe dintre ele sunt încă în Centrul Vechi.
Deşi suntem în epoca în care internetul ar putea să rezolve multe dintre aceste probleme, deocamdată el rezolvă numai problema "şeruitului" de cafele virtuale dimineaţă (că oricum nu costă nimic), a pisicuţelor şi cartoanelor lui Poptămaş.
Ca urmare, zilnic circulă pe străzile Brăilei ditamai maşinile (pentru că unii merg cu SUV-uri all-road şi n-ai ce să le zici, ei sunt de fapt echipaţi pentru teren accidentat) care circulă cu un singur om, şoferul, şi care aleargă între două astfel de instituţii şi repede înapoi la firmă sau la serviciu, să rezolve problemele.
Evident, din acest motiv, există ore la care circulaţia pe anumite străzi este demnă de una din muncile lui Hercule. Cine a trecut la o oră de vârf pe strada Ana Aslan, venind de pe Hepites şi încercând să meargă la stânga, ştie ce poate păţi. Pe stânga şi pe dreapta sunt parcate maşini pe trotuar, deja perpendicular pe axul drumului (e nivelul superior de tupeu, mai tare decât parcarea "în spic" de pe Dorobanţi) uneori atât de aproape de pereţii caselor încât nici câinii, săracii, nu pot să se mai strecoare prin spaţiul rămas (vezi poză). Lipsa unor sensuri unice, neapărat necesare în aceste locuri, parcarea maşinilor până în intersecţie, luând complet vizibilitatea, îngreunează complet traficul şi nu duce decât la un stres suplimentar.
Problema, dacă nu este luată în calcul din vreme, tinde să capete proporţii care, în cazuri nefericite, se pot transforma în tragedii. Închipuiţi-vă doar ce s-ar întâmpla în cazul în care maşini de pompieri şi ambulanţe ar trebui să intre la intervenţie pe una din aceste străzi!
Asociaţia "Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021", împreună cu cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei" vă invită la o masă rotundă pe tema "Idei şi propuneri de la cetăţeni pentru îmbunătăţirea circulaţiei în Centrul Vechi", întâlnire ce va avea loc pe 24 aprilie într-un loc ce va fi anunţat ulterior, în funcţie de numărul de înscrieri. Vor fi invitaţi la această masă rotundă oficiali ai Poliţiei Brăila, de la Primărie, sunt aşteptaţi şoferi particulari, şoferi pe mijloacele de transport în comun pe roţi (nu pe şine), asociaţii sau sindicate. Vom discuta împreună într-un cadru destins despre propuneri, posibile soluţii, începând de la cele mai simple, cum ar fi înfiinţarea de sensuri unice, concesionarea de către Primărie a unor spaţii virane pentru înfiinţarea de parcări, trecând prin unele nu tocmai confortabile însemnând introducerea de taxe pentru accesul cu maşina în centrul vechi, extinderea unor porţiuni de acces pietonal până la cele mai fanteziste cum ar fi parcări subterane sau relocarea unor instituţii foarte vizitate în alte zone, mai puţin aglomerate.
Pentru dimensionarea corectă a sălii pentru întâlnire vă rugăm să faceţi din vreme înscrierea la adresa: http://www.braila2021.ro/reducem-aglomeratia/

P.S. Constantin Teodorescu este unul dintre iniţiatorii proiectului şi membru fondator al Asociaţiei "Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro