Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni în primul discurs susţinut în plenul reunit, că va veni la începutul fiecărei sesiuni parlamentare în faţa Parlamentului pentru a vorbi despre priorităţi, precizând că "progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei care o reprezintă". Klaus Iohannis a declarat că trebuie să se renunţe la populism şi electoralism, potrivit mediafax.ro.
"Priviţi prezenţa mea ca un semn de respect şi deschidere pentru puterea legiuitoare. Ca preşedinte al României, îmi asum, astfel, o relaţie de colaboarea instituţională corectă şi de parteneriat cu Parlamentul", a spus preşedintele în discursul său, menţionând că "un asememea parteneriat răspunde spiritului Constituţiei şi aşteptărilor cetăţenilor, dar are şi însemnate raţiuni practice".
Potrivit preşedintelui Iohannis, "puterile statului, deşi separate, sunt de fapt chemate să lucreze împreună în serviciul cetăţenilor".
"Progresul unei naţiuni nu se poate naşte din conflict permanent între cei chemaţi să o reprezinte, ci din efortul lor comun. Momentul de astăzi nu va rămâne unul singular, în mandatul meu. În spiritul acestui parteneriat, o să vin în faţa dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre priorităţi, temele care îi preocupă pe români şi despre soluţiile posibile", a anunţat şeful statului.
Mesaj în urma unor consultări
Preşedintele a mai menţionat că "mesajul transmis astăzi de la tribuna Parlamentului vine în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele politice, cu preşedinţii celor două Camere şi cu reprezentanţi ai societăţii civile".
"Acesta este modul în care înţeleg să dau conţinut rolului de mediator şi de integrator al preşedintelui", a mai spus Iohannis, precizând că îşi doreşte un Parlament puternic, pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică.
„Momentul de astăzi nu va rămâne singular în mandatul meu. Îmi propun să vin în faţa dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. Mesajul de azi vine după o serie de consultări cu partidele politice, cu preşedinţii celor două Camere şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi. Am convenit un calendar care presupune ca până la sfârşitul acestei sesiuni să avem un nou pachet de legi privind alegerile şi legea partidelor. Mă aştept ca acest calendar să fie respectat", a mai spus Iohannis.