• este vorba despre un sugar de 3 luni, confirmat prin legătură epidemiologică • acesta făcuse bronhopneumonie, boală cauzată de rujeolă • nu fusese vaccinat, deoarece nu era încă eligibil pentru prima doză de ROR, care se administrează de la 9 luni, aşa cum s-a stabilit după izbucnirea epidemiei • micuţul a murit în secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila
Epidemia de rujeolă, izbucnită de vreo 2 ani, continuă să facă victime, în special în rândul copiilor nevaccinaţi. Cel de-al patruzeci şi şaptelea deces din cauza acestei boli periculoase a fost raportat la un copilaş de doar 3 luni, din judeţul Brăila, “confirmat prin legătură epidemiologică”, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Asta înseamnă că nu a fost confirmat serologic, însă mama bebeluşului a avut rujeolă, confirmată prin analize de sânge, iar copilul a fost identificat ca şi contact. Sugarul a murit din cauza bronhopneumoniei, boală declanşată de rujeolă. “Copilului i s-au recoltat analize, însă a ieşit negativ din punct de vedere serologic. Mama lui a avut rujeolă, confirmată serologic, iar astfel s-a stabilit tabloul clinic. Dar bronhopneumonia a făcut-o de la rujeolă”, ne-a explicat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Micuţul s-a stins în secţia de Pediatrie a spitalului brăilean, în urmă cu aproximativ 2-3 săptămâni. El nu fusese vaccinat, deoarece prima doză de ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) se administrează la vârsta de 9 luni, conform noii Scheme Naţionale de Vaccinare, actualizată după izbucnirea epidemiei. La nici o săptămână diferenţă, un alt sugar de 7 luni din judeţul Suceava şi unul de 9 luni din judeţul Neamţ au murit din cauza rujeolei. Per total, 49 de cazuri de deces din cauza bolii copilăriei, ce poate fi fatală pentru persoanele nevaccinate, aşa cum susţin specialiştii din domeniul sănătăţii.
În săptămâna 9 - 13 aprilie, au fost raportate 199 cazuri noi confirmate în 19 judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar la Brăila s-au înregistrat 12 cazuri. Cele mai multe persoane care au contactat boala contagioasă, în perioada menţionată, locuiesc în judeţul Bacău: 63 la număr, urmate de alte 26 persoane din judeţul Iaşi. Neamţ şi Suceava au câte 16 cazuri raportate, iar Satu Mare 12. Judeţele Buzău şi Călăraşi sunt trecute pe listă cu câte 11 cazuri, iar Bucureşti cu 7. Lista continuă cu judeţele Constanţa (6 cazuri), Olt (6), Tulcea (3), Argeş (2), Dâmboviţa (2), Galaţi (1), Harghita (1), Ialomiţa (1), Mehedinţi (1), Prahova (1) şi Vaslui (1). De la începutul anului 2018 şi până în prezent, rujeola a afectat 150 persoane.