Mergi la conţinutul principal

Primul caz de rujeolă, la Brăila

este vorba despre un copil de 4 luni care, din fericire, a avut o evoluție favorabilă și a fost externat, însă abia ulterior, respectiv joi, 11 ianuarie, a fost confirmat diagnosticul

 

A fost confirmat primul caz de rujeolă, din acest an, la Brăila. Este vorba despre un bebeluș, de doar 4 luni, care nu era imunizat împotriva acestui virus. Potrivit datelor puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila, copilul a fost internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, din capitală, unde a fost și diagnosticat. Conform aceleiași surse, starea lui a fost bună pe toată perioada spitalizării și nu au fost complicații specifice bolii. Având o formă ușoară de rujeolă, copilul a fost externat cu o evoluție favorabilă.

Pe lângă acest caz, reprezentanții DSP Brăila au mai precizat că, până la data prezentă, au existat în total două suspiciuni de rujeolă, din care unul neconfirmat și pentru al doilea s-a comunicat confirmarea serologică în data de 11 ianuarie2024. ”Pacientul confirmat, în vârstă de 4 luni, nu este imunizat. El a fost internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, unde a fost și diagnosticat. Starea lui a fost bună pe toată perioada spitalizării, nu au fost complicații specifice bolii, având o formă ușoară de rujeolă”, a declarat pentru ”Obiectiv”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

În ceea ce privește acoperirea vaccinală, la nivelul județului Brăila, cu serul ROR, doza pentru 12 luni, este de 96,3%, iar serul destinat dozei a doua, respectiv pentru copiii în vârstă de 5 ani - 63,8%. Ca urmare a OMS nr. 4128/05.12.2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei, medicii de familie au intensificat acțiunile de informare a părinților privind necesitatea vaccinării copiilor eligibili  împotriva rujeolei, în regim de urgență, și au realizat vaccinarea cu vaccin ROR în conformitate cu prevederile Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în asistența medicală, cu recuperarea de urgență a vaccinului la copiii nevaccinați sau vaccinați incomplet(...)Medicii de familie respectă recomandarea vaccinării cu doza suplimentară ( doza 0) a copiilor eligibili”, a mai transmis directorul DSP Brăila.

În județul Brăila, de la declararea epidemiei naționale de rujeolă, au fost imunizați: la grupa de vârstă 9-11 luni, 56 copii eligibili cu doza zero. La grupa de 12 luni au fost imunizați împotriva ROR, 175 de copii, în timp ce la categoria de vârstă de 5 ani sunt înregistrați 104 copii vaccinați.

Reamintim că la sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății a declarat, oficial, epidemie de rujeolă la nivel național, o măsură ce are drept scop încurajarea vaccinării la copiii de peste 9 luni, mai ales că răspândirea bolii vine pe fondul unei scăderi a imunizării. În luna decembrie 2023,  la nivel național, se înregistrau aproape 2.000 de cazuri confirmate în 29 de județe, însă Brăila nu se afla printre acestea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro