În data de 01.09.2014, conform Programului de supraveghere serologică pentru bluetongue (boala limbii albastre) pe anul 2014, au fost recoltate şi expediate către laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, 10 probe de ser sanguin de la bovine, aparţinând mai multor proprietari din comuna Ulmu, judeţul Brăila. În urma efectuării examenului pentru detecţia anticorpilor antivirus bluetongue s-a constatat că proba recoltată de la o bovină de pe localităţii Ulmu a fost pozitiv.
S-a dispus plasarea sub supraveghere oficială a gospodăriei, izolarea animalului şi a fost interzisă deplasarea animalelor din şi în gospodăria respectivă.
Celelalte animale ale proprietarului unde a fost depistată bovina, au fost izolate în gospodărie şi tratate cu insecticide.
"În urma şedinţei extraordinare a Grupului de suport tehnic pentru epizootii, contaminarea produselor vegetale şi animale invazii de dăunători din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, din data de 06.09.2014, prin ordin al prefectului, s-a dispus operaţionalizarea Centrul local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor şi zoonozelor din judeţul Brăila şi aprobarea Programului de măsuri stabilit pentru eradicare bluetongue pe teritoriul judeţului Brăila", se arată într-un comunicat al ISU Brăila.
Se monitorizează permanent zona din jurul focarului prin inspecţii clinice periodice a rumegătoarelor domestice (bovine, ovine, caprine etc), de către medici veterinari desemnaţi de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.
Deţinătorii de animale au obligaţia de a observa permanent rumegătoarele pe care le deţin şi de a anunţa apariţia oricărei modificări a stării de sănătate a acestora medicului veterinar.