Primul bust al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, realizat de un brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primul bust al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, realizat de un brăilean

Artistul plastic brăilean Traian Ţamuris este autorul bustului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei, dezvelit în urmă cu câteva zile la Apateu, în Ungaria, o localitate aflată în apropierea graniţei cu România. Manifestarea a fost binecuvântată de cinci ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Impunătorul bust al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna a fost ridicat în curtea bisericii "Sfântul Ierarh Nicolae" din Apateu, pentru a marca faptul că înaltul prelat şi-a dedicat întreaga viaţă românilor din Transilvania şi Ungaria. Parohia din Apateu este păstorită de părintele paroh Origen Sabău, care luptă prin toate mijloacele pentru a păstra vie flacăra românismului. Autorul bustului, artistul plastic brăilean Traian Ţamuris, a povestit cum a reuşit să fie el cel numit să realizeze lucrarea. "La nicio săptămână de la hotărârea Sfântului Sinod de a realiza canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, ÎPS Ioan Selejan şi-a exprimat dorinţa ca maestrul Vasile Buzuloi să realizeze în clopotniţa Mănăstirii «Schimbarea la Faţă» din Sita Buzăului prima pictură murală exterioară în tehnica frescă, având ca subiect canonizarea Sfântului Andrei Şaguna. Execuţia în mai multe ipostaze a portretului a fost apreciată. La o ulterioară participare alături de echipa maestrului Buzuloi la o lucrare de restaurare interioară şi pictură murală exterioară, la biserica Sf. Nicolae din Apateu, Ungaria, s-a discutat despre acest proiect, ridicarea unei statui a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Am câştigat licitaţia şi am început documentarea. Când realizarea mea a mulţumit pe deplin, am hotărât transpunerea în material definitiv", a amintit Traian Ţamuris.
La dezvelirea bustului au mai participat credincioşi ortodocşi români din Ungaria şi din România, oficialităţi ale diplomaţiei româneşti în Ungaria şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii din România. De asemenea, au participat două formaţii corale, Corul preoţilor din Carei, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Corul "Gloria Dei" din Zalău.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro