Firmele câştigătoare până acum la licitaţia pentru terasele estivale au mai închiriat şi în trecut spaţii în zona Faleză şi Grădina Publică. Este vorba despre SC "Exest" SRL (unic asociat şi administrator Florentina Gherghişan), firmă care a licitat şi câştigat pentru una dintre cele două locaţii din Grădina Publică, plus "Magic Sun Trade" (unic asociat şi administrator este Alice Gabriela Iftime) "Cedadagi Com" (unic asociat şi administrator Daniela - Gianina Cercel) şi Întreprinderea Individuală Lăptucă Violeta, adjudecatare pentru loturile 8, 9 şi 10, toate acestea din zona Faleza Dunării.
După cum au explicat reprezentanţii municipalităţii, contractele de închiriere sunt pregătite şi rămâne doar ca adjudecatarii să facă dovada că au constituit garanţia solicitată de autoritate - însemnând cuantumul chiriei negociate pentru 2 luni (5.000 lei) - pentru a se trece la semnarea lor. În etapa imediat următoare, prin dispoziţie a primarului, loturile licitate vor fi puse la dispoziţia firmelor câştigătoare pentru ca acestea să poată trece la amenajarea teraselor. Contractele vor fi valabile pe perioada estivală, dar nu mai târziu de 15 septembrie, termenul de închiriere putând fi prelungit pentru maxim 30 de zile.
Pentru celelalte locaţii destinate teraselor, rămase neatribuite la licitaţiile din 18 şi 19 mai, fie din cauză că nu s-a înscris nici un ofertant, fie doar unul singur (regula jocului spune că trebuie să fie cel puţin 2 ofertanţi pentru fiecare locaţie), se va organiza în prima săptămână din iunie o nouă licitaţie. Vor fi scoase la închiriere, în zona Faleza Dunării, amplasamentele 1 şi 2 situate pe partea stângă în sensul de mers către strada Danubiului, vizavi de Ştrandul de copii (amplasamentul nr. 1 - 50 mp, amplasamentul nr. 2 - 50 mp); amplasamentul 3 este situat pe partea stângă în sensul de mers către strada Danubiului, în dreptul Hotelului "Belvedere" (amplasamentul nr. 3 - 50 mp); amplasamentele 4, 5, 6 şi 7 sunt situate în jurul Esplanadei (fiecare în suprafaţă de 50 mp); amplasamentul 11, situat pe partea stângă pe taluzul Falezei Dunării cu suprafaţă de 20 mp.
Aşa cum au aprobat consilierii municipali în cursul lunii martie, preţul de pornire este de 1 leu/mp/zi, pasul de licitare este de 0,05 lei/mp/zi, iar firmele interesate să participe trebuie să cumpere un caiet de sarcini în cuantum de 300 lei. De asemenea, hotărârea mai stabileşte că plata chiriei se face lunar, până în data de 10, pentru fiecare lună în curs. La finalul perioadei de contractare, chiriaşii au obligaţia ca, în termen de 10 zile, să-şi demonteze terasele.
Mâncătorii de mici au invadat deja Grădina Mare
Deşi Primăria nu a pus la dispoziţie în mod oficial loturile câştigate la licitaţie, unii adjudecatari au furat deja startul şi au început activitatea. Este vorba despre SC "Exest" SRL, care şi-a întins mesele şi şi-a instalat grătarul de mici în Grădina Mare. Brăilenii mâncători de mici au luat cu asalt locaţia, însă au fost şi destule persoane cărora nu le-a convenit faptul că aleile parcului au fost invadate de fumul generat de grătarele acestei locaţii. Ieri, Poliţia Locală a verificat firma "Exest" SRL şi a constatat că, deşi a participat la licitaţia organizată de Primărie, aceasta nu deţine încă un permis pentru ocuparea domeniului public, din care să reiasă exact suprafaţa înscrisă în contract şi termenii condiţiilor de funcţionare. În această situaţie, firma în cauză a fost sancţionată cu 1.000 lei şi i s-a pus în vedere să înceteze activitatea comercială pe terasa în cauză, până la intrarea în legalitate.
Există organizaţii non-guvernamentale profilate pe protecţia mediului care militează pentru interzicerea acestui tip de terase în parcurile din municipiu. "Parcurile, prin definiţie, sunt concepute a fi nişte locuri unde să găseşti aer curat şi linişte. Nu am văzut nicăieri în Europa parcuri ocupate cu facilităţi unde se găteşte mâncare cu degajare de fum, aşa cum se întâmplă la noi cu aceste terase unde se prepară mici la grătar. În Grădina Mare nu se mai poate respira aer curat din cauza acestor grătare cu mici, iar asta în contextul în care acolo există deja un restaurant, dar şi un fast-food instalat lângă una dintre porţile de acces. Dacă se mai amenajează şi terase există deja o supraîncărcare cu astfel de locaţii destinate consumului de mâncare. Ori, repet, parcul ar trebui să fie un loc unde să mergi ca să respiri aer curat, nu să te îneci cu fum de grătar. Pentru cei ce vor să mănânce mici există numeroase alte locaţii pe raza municipiului...", spune Codruţa Nedelcu, reprezentanta ONG-ului de Mediu "Arin" Brăila.