* toţi noii miniştri au un numitor comun: sunt duşmani ai lui Traian Băsescu * lucrurile se complică: un alt ministru din guvernul Ponta a demisionat aseară
Anunţ surprinzător al ministrului de Interne, Ioan Rus, făcut ieri dimineaţă: "Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumărate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare". Aceasta a fost declaraţia lui Ioan Rus, de la care ziua de ieri a luat o nouă turnură. Fără să spună în ce au constat presiunile venite din partea celor doi, dar mai ales a preşedintelui interimar Crin Antonescu, Rus a ţinut să precizeze că referendumul - de la care a pornit toată această criză politică - a fost organizat „suficient de bine, chiar bine" şi că el este un politician "onest, corect".
Ioan Rus a precizat că nu poate accepta ca MAI să fie părtaş "la ceva ce nu înseamnă lege, ce nu înseamnă respectarea legii în România", precizând că limitele demnităţii sale şi le stabileşte singur. "Nu pot accepta ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie părtaş la ceva ce nu înseamnă lege, respectarea legii în România. Limitele demnităţii mele mi le stabilesc singur". Totodată, vreau să mulţumesc echipei de profesionişti din MAI care şi-a făcut datoria şi îmi exprim speranţa că profesioniştii vor lucra cu neutralitate politică şi bună-credinţă", a mai spus ministrul demisionar.
Ioan Rus a anunţat că şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, şi-a înaintat demisia din funcţie.
Antonescu neagă că ar fi avut vreo implicare
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, ieri, după anunţul privind demisia lui Ioan Rus, că nu a avut nicio discuţie cu acesta, nici directă, nici la telefon, dar recunoaşte că, din punctul său de vedere, au existat motive pentru ca acesta să demisioneze, legate de gestiunea pe care Ministerul de Interne o avea de făcut la referendum.
"Nu am discutat, nici direct, nici la telefon, nici în vreun alt fel, n-am făcut nicio declaraţie publică la adresa domniei sale, astfel încât n-am o explicaţie pentru o asemenea afirrmaţie", a spus Antonescu. "Una peste alta, cred că existau motive ca Rus să demisioneze, care ţin de gestiunea pe care ministerul condus de domnia sa o avea de făcut pentru referendum. N-am avut cea mai mică discutie privată, nici oficială, cu domnia sa", a spus Antonescu.
"Eu sunt perfect de acord cu faptul că domnul Rus avea toate motivele să-şi dea demisia. Am contestat derapajul privitor la numele meu, deoarece nu m-am aflat printre cei care au comentat public la adresa domnului Rus. Aici e vorba de capacitatea prim-ministrului şi a coaliţiei de guvernare de a opera aceste înlocuiri. Din punctul meu de vedere, ministerul poate avea noi titulari chiar de azi şi lucrurile să reintre în normal", a spus Antonescu.
Miniştrii propuşi, anti-Băsescu
Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a propus ca miniştri pe Mircea Duşa la Ministerul de Interne (în locul lui Ioan Rus, demisionat), pe Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie Publică (în locul lui Victor Paul Dobre, demisionat), pe Titus Corlăţean la Ministerul de Externe (în locul lui Andrei Marga, remaniat), pe Dan Şova pentru Relaţia cu Parlamentul (în locul lui Mircea Duşa) şi pe judecătorul Mona Pivniceru la Justiţie (în locul lui Titus Corlăţean). Ponta a precizat că propunerile au fost accepate de către preşedintele interimar Crin Antonescu, iar ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştrii urma să fie organizată chiar aseară.
Mircea Duşa îi va preda astfel postul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul lui Dan Şova, senator PSD, iar Titus Corlăţean va schimba portofoliul Justiţiei cu cel al Afacerilor Externe.
Postul de ministru al Justiţiei, rămas vacant prin trecerea lui Corlăţean la Externe, va fi preluat de fostul preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, actual judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a avut mai multe conflicte cu preşedintele Traian Băsescu.
Premierul Ponta a mai declarat că speră ca Andrei Marga, retras de la conducerea Ministerului de Externe, să accepte noile atribuţii care îi vor fi acordate, fără să precizeze care sunt acestea.
Încă o demisie
Ziua s-aîncheiat însă cu încă o demisie-surpriză: Lucian Isar, ministru pentru Mediul de Afaceri, a demisionat din funcţie, fără să precizeze motivele care au stat la baza acestei decizii. Isar nu este la primul conflict de idei cu premierul Ponta, la începutul acestui an primul-ministru atragându-i atenţia public să fie mai atent la declaraţiile de presă, precizând ca Isar are încă "probleme de adaptare" în a trece de la viaţa privată la postul de ministru. Lucian Isar vine din mediul privat, el ocupând vreme de ani buni funcţia de vicepreşedinte al unei bănci comerciale locale.