Ieri, în preziua începerii campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, în cadrul videoconferinţei cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Brăila a răspuns, prin vocea prefectului Mădălina Cochino, că nu are probleme. Asta înseamnă că "suntem în grafic, nu avem niciun fel de problemă" şi că toate echipamentele au fost instalate în secţiile de votare, peste 270 în judeţul Brăila, mai ales că - în premieră - alegerile din acest an vor fi extrem de bine monitorizate.
Sistemul electronic vizează două categorii de aplicaţii, ceea ce presupune că BEC numără votanţii în timp real, prin înregistrarea CNP-urilor, numărul de electori fiind disponibil online pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, evitându-se, astfel, votul multiplu.
Brăila caută soluţii pentru găsirea unei săli pentru instruiri.
În cadrul videoconferinţei de ieri de la Prefectura Brăila s-a pus accent pe faptul că în acest an, alegerile vor fi atent monitorizate prin sistemul informatic, STS având, din nou, un rol definitoriu în realizarea comunicaţiilor.
La nivel naţional, bugetul alocat este 350.663.000 lei. Deocamdată nu s-au făcut defalcările pe fiecare judeţ în parte. Un lucru este cert: la Brăila, s-a semnat deja contractul pentru tipărirea buletinelor de vor. Achiziţia s-a făcut prin procedură publică SEAP şi câştigătoare s-a dovedit a fi firma Selado, aceeaşi care a tipărit şi în anii trecuţi buletinele. Prefectura asigură din bugetul alocat ştampilele şi buletinele de vot, precum şi celelalte materiale specifice. O problemă ridicată în echipa de la noi a fost aceea a sălii în care să se facă instruirile. Se ştie că nu poate fi folosită sala Casei Tineretului, aceasta neavând autorizaţie ISU, or la o întâlnire vor fi prezenţi cel puţin 500 de oameni.
Reprezentantul STS Brăila a propus două instruiri distincte, astfel încât să fie chemaţi separat operatorii şi experţii din judeţ de aceia din municipiu. De precizat că pe 22 mai se vor face simulări cu echipamentele instalate, inclusiv cu tabletele primite de membrii secţiilor. O variantă ar fi sala de la CJ, însă este mult prea mică pentru a răspunde cererilor legate de această procedură.
La noi, vor fi peste 60 de unităţi şcolare ce vor găzdui secţii de votare. La nivel naţional, paza se va asigura cu 50.000 de poliţişti, jandarmi şi angajaţi ISU, iar la nivel de Brăila vorbim de circa 1.500 de forţe de ordine. Vom reveni.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.