Primarul vrea sa pastreze "ECO" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul vrea sa pastreze "ECO"

Pentru prima data in ultimii ani, municipalitatea, proaspat redevenita actionar majoritar al operatorului de salubritate SC "ECO", da semne, cel putin la nivel declarativ, de ingrijorare in ceea ce priveste situatia dezastruoasa din punct de vedere financiar in care se afla unitatea. Practic, societatea este cu un picior in groapa, inglodata fiind in datorii catre bugetul de stat si catre un alt actionar semnificativ - SC "Tracon", ambii amenintind cu deschiderea procedurii de insolventa. Mai mult, societatea risca sa piarda si licenta de operare in cazul carierei de piatra de la Macin, proprietate recent cistigata de actuala administratie a SC "ECO". Cu alte cuvinte, se impune luarea unei decizii clare legate de viitorul acestei societati, pentru ca in mod evident "pacientul" a depasit de mult stadiul de agonie financiara, fiind in coma. Mult mai indulgent, George Dragu, directorul general al SC "ECO", a facut urmatoarea comparatie: "Societatea ECO este ca un om perfect sanatos, dar caruia ii este foame".
Noul edil a acceptat o discutie deschisa pe tema SC "ECO" ocazie cu care s-a declarat ingrijorat de situatia in care a ajuns societatea si dispus sa aduca in dezbaterea directa a consilierilor municipali soarta acestei unitati. Dupa cum ne-a explicat, Aurel Simionescu urmareste ca in prima etapa sa se stinga datoria pe care municipalitatea o are catre "ECO". Astfel, el a punctat ca municipalitatea ar fi dispusa sa faca un efort si sa stabileasca un grafic de esalonare a datoriilor pe care le are catre operatorii de salubritate, inclusiv "ECO", astfel incit aceasta din urma sa poata la rindu-i sa-si achite datoriile catre creditori. Practic, asa cum a spus edilul-sef, in aceasta perioada de criza se urmareste in primul rind stabilizarea din punct de vedere financiar a unitatii, dupa care CLM sa hotarasca daca isi va vinde sau nu si in ce procent participarea la capitalul social al SC "ECO". "Instanta a transat problema conversiei in aport la capital a datoriei pe care municipalitatea prin SC "ECO" o are catre "Tracon" si a respins aceasta varianta. (...) Nu stiu daca aceasta decizie este un cistig pentru municipalitate pentru ca revenirea CLM la statutul de actionar majoritar la "ECO" este o responsabilitate din punct de vedere financiar. Revenind la decizia instantei, cei de la "Tracon", precum si ceilalti creditori, si-au pus problema recuperarii datoriilor de la "ECO" si de aceea ne-am hotarit sa facem un efort si sa incercam sa facem o esalonare si chiar sa o respectam. Facem acum un efort, o sa ne chinuim jumatate de an sau mai mult cu achitarea datoriei, dar stim ca la final vom fi "curati" si vom putea discuta de pe alte pozitii decit aceea de datornic. (...) In momentul de fata municipalitatea a ajuns ca dupa ce a dat circa 4 miliarde de lei din datorie sa mai aiba de platit circa 25 miliarde de lei atit catre prestatori cit si catre "Tracon", care este depozitarul deseurilor menajere colectate de operatori. Sigur, daca impartim 25 la 4 - citi actori intra in aceasta formula - nu pare o suma mare, insa avind in vedere puterea lor economica si ca aceasta datorie treneaza de prin 2003 sau 2004, evident ca si ei au inregistrat la rindu-le datorii catre finante sau terti", ne-a declarat Simionescu.

"Iau in calcul, ca ultima varianta, vinzarea"

In ceea ce priveste riscul pierderii licentei de operare obtinute de "ECO" in cazul carierei de piatra de la Macin edilul-sef a precizat ca se are in vedere o discutie lamuritoare cu toti actionarii societatii, pentru a fi gasita o formula privind dotarea unitatii cu utilaje si demararea activitatii de exploatare a carierei pentru a fi evitata pierderea licentei. "Este clar ca de construit drumuri se vor construi si pe viitor, dar de aici rezulta problema necesitatii dotarii cu utilaje pentru exploatarea carierei pentru ca aceasta activitate nu se mai poate face oricum, ci doar in anumite conditii. Acest lucru inseamna investitii care ar reprezenta un efort foarte mare dupa cum ne-a prezentat o formula financiara in acest sens conducerea "ECO". Cu eforturi investitionale mai mici sau mai mari, cu utilaje mai vechi sau mai noi, va trebui sa facem o exploatare a carierei de piatra ca sa nu pierdem licenta. Este clar ca va trebui sa avem o discutie, noi, actionarii si sa hotarim care va fi aportul fiecaruia pentru a realiza aceste investitii. In concluzie, urmarim sa revenim la situatia initiala privind structura actionariatului, sa stabilizam financiar societatea prin achitarea datoriilor si sa rezolvam problema cu exploatarea carierei. Dupa aceea, daca CLM va hotari ca va pastra cota sau ca va vinde o parte sau in totalitate din pachetul de actiuni, va fi exclusiv decizia deliberativului. In opinia mea, imi doresc ca, deocamdata, sa lamurim lucurile la aceasta societate si abia pe urma sa vedem daca pastram sau nu cota de capital. Eu iau in calcul, ca ultima varianta, vinzarea partiala sau totala a cotei dar, repet, va fi decizia CLM", a spus Simionescu.

"In urmatoarele doua luni nu se vor lua in discutie eventuale majorari de tarif"

Legat de repartizarea intre operatori a sectoarelor de lucru, primarul a explicat ca deja firmele de salubritate au avut mai multe intilniri in prezenta unui reprezentant al municipalitatii, ocazie cu care au ajuns la o intelegere. Practic, ei au convenit asupra revenirii la vadurile initiale arondate fiecarui operator. "Este mai bine ca s-au intilnit ei si au discutat si au stabilit toti care este formula. Pentru mine, ca primar, este mai putin important cine are un sector sau altul pentru ca pe mine ma intereseaza doar sa fie curatenie", a explicat Simionescu. De asemenea, el a precizat ca la capitolul majorari de tarif a primit solicitari din partea operatorilor, dar a punctat ca, din punctul de vedere al municipalitatii, subiectul va putea fi abordat abia de anul viitor. "Le-am pus in vedere ca in urmatoarele doua luni nu se vor lua in discutie eventuale majorari de tarif. De anul viitor, cel mai probabil, vom deschide acest capitol, cind vom construi un nou buget. De altfel, acelasi lucru le-am spus si operatorilor de transport", a incheiat Aurel Simionescu.

La un pas de colaps

In urma cu aproape doua luni, reprezentantul municipalitatii, care este actionara la SC "ECO", a venit cu un raport ingrijorator referitor la concluziile unei sedinte a Adunarii Generale a Actionarilor la SC "ECO" organizata in luna august: unitatea este la un pas de colaps financiar, risca falimentul, pierderea licentelor de functionare si implicit a dreptului de exploatare a carierei de piatra de la Macin, o afacere cu perspective de profit. In plus, si actualul actionar majoritar, SC "Tracon", a transmis atunci oficial prin Mihai Manea, reprezentantul sau in AGA la "ECO", ca s-a saturat sa finanteze operatorul de salubrizare in contextul in care, sustine el, ceilalti actionari, cu referire directa la CLM, ii baga sistematic bete-n roate prin neparticiparea la majorarea capitalului social al "ECO", neplata creantelor datorate de CLM operatorului de salubritate, impunerea unor tarife mai mici decit costurile "ECO", precum si prin diminuarea de catre fostul primar a sectorului de activitate al operatorului de salubritate. 03 sau 2004, evident ca si ei au inregistrat la rindu-le datorii catre finante sau terti", ne-a declarat Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro