Mergi la conţinutul principal

Primarul vrea sa apeleze la monitorizarea video a scolilor

Presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Ion Rotaru este nemultumit de faptul ca directorii unitatilor de invatamint locale sint reticenti in a accepta sa apeleze la sistemul de monitorizarea cu camere video, propus de ATOP. Rotaru nu crede ca exista vreun argument solid, pentru respingerea acestei variante de supraveghere moderna, 24 de ore din 24, si crede ca motivul invocat de directori, acela ca nu au bani, este doar un pretext: "Nu se poate vorbi despre faptul ca nu sint bani. Costa mai mult plata a doi paznici decit 200 de euro, cit este taxa respectiva, in medie, pentru o scoala. Asta tine ori de prejudecata, ori de interese, ori de lipsa de implicare si de responsabilitate a celor indrituiti sa coordoneze, sa organizeze si sa conduca aceste activitati. La toate scolile cu care am vorbit, ideea a fost ca, in principiu, sint interesate, dar dupa aceea, au spus ca este prea scump". Rotaru a explicat ca ATOP, in colaborare cu CJ, au organizat deja licitatia pentru achizitionarea aparaturii necesare, la nivel de municipiu, insa mai departe nu pot merge, pentru ca, daca scolile nu incheie contract cu firma cistigatoare, aceasta nu poate sa o monteze: "Licitatia a fost tinuta la pachet, unitar, pentru montarea aparaturii si monitorizare, pentru ca exista riscul ca acela care cistiga partea de montorizare sa spuna : “Domnule, nu am posibilitatea tehnica de a lucra pe aparatura aceasta, fiindca nu este compatibil cu aparatura mea, etc. si de aceea, pentru a elimina acest risc, am decis ca firma care se va ocupa de achizitionarea si montarea aparaturii si se ocupe si de monitorizare. Consiliul Judetean a rezolvat partea care tine de achizitionarea aparaturii si in rest, totul tine de Consiliul Local Municipal, si de scoli. Fiecare trebuie sa incheie un contract cu firma care a cistigat licitatia, si aici este problema, scoala nu pare interesata si nici nu este determinata, intr-un fel sau altul, sa incheie acest contract".
O solutie este, in opinia lui Rotaru, ca primarul sa ia decizia ca, la nivelul municipiului, paza scolilor sa se faca unitar, prin sistemul de monitorizare amintit. Mai concret, Primaria, care finanteaza scolile, ar putea sa le impuna accesarea acestui sistem, mai ales ca, oricum, acestea trebuie sa plateasca paznici. Totul tine insa de decizia primarului Cibu: "Nu cred ca ar inseamna o fortare a notei sau a legalitatii, din partea primarului, pentru ca aceasta monitorizare este mult mai eficienta decit cea actuala, este mai ieftina, acopera 24 de ore din 24 - ceea ce nu se intimpla cu paznicii - si, in plus, banii vin de la Primarie".
Si consilierul PSD Doru Damian merge pe ideea ca trebuie gasita o modalitate de a determina unitatile de invatamint locale sa apeleze la aceasta formula de monitorizare: "Unde sint principalele probleme? La licee, da? Cite licee sint in Braila? Daca eu, ca Primarie, gasesc surse de finantare de la bugetul local, pentru asigurarea fondurilor necesare, pentru ca oricum trebuie sa dau bani la scoli, care este problema? Vorbim despre o monitorizare 24 de ore din 24, si de interventie rapida, in caz de nevoie, la orice ora din zi si din noapte. Ce vreti mai mult?".
In ceea ce-l priveste, primarul municipiului, Constantin Cibu, ne-a declarat ieri ca ideea monitorizarii unitare, cu camere video, a scolilor din municipiu, i se pare foarte buna, si chiar are de gind sa impuna scolilor aceasta chestiune. Cibu ne-a declarat insa ca a mai asteptat ceva timp, dat fiind ca au fost lucrurile mai tulburi la Politia Comunitara, si a vrut sa le lase sa se mai linisteasca: "Eu am vrut sa implic Politia Comunitara in monitorizarea scolilor, dar au fost niste chestiuni mai neclare pe acolo, ceva vreme, si nu am putut sa iau o decizie. In plus, licitatia a fost organizata de Consiliul Judetean, nu de mine, si nu am putut impune, ca si conditie, ca monitorizarea sa se faca de Politia Comunitara. Din cite am inteles, firma cistigatoare a furnizat camerele video la un pret foarte mic, in ideea in care isi putea scoate o parte din bani din partea de monitorizare, deci nu poate fi data la o parte. Eu am decis ca, in prima faza, sa le cer la cinci scoli sa renunte la paznici, si sa apeleze la monitorizarea aceasta video, urmind ca, in timp, sa racordam toate scolile la acest sistem, dar, in viziunea mea, monitorizarea va trebui ca in final sa se faca tot de Politia Comunitara".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro