Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul va goli institutiile de directorii pusi de PD

Primarul municipiului, liberalul Constantin Cibu, este decis sa-i indeparteze din posturile de conducere ale deconcentratelor locale pe democrati si sa-i trimita in opozitie adevarata. Cibu crede ca destul au facut membrii PD Braila opozitie, fiind, in acelasi timp, implicati in guvernarea locala si plingindu-se ca, de fapt, ei nu conduc primaria si nu au nici o putere. Primarul sustine ca onorabil din partea conducerii PD, in general, si a directorilor de deconcentrate PD-isti, in particular, ar fi sa-si dea demisia si sa se retraga, insa nu se asteapta la gesturi onorabile din partea acestora, astfel incit va trebui sa-i dea el la o parte, fie si cu riscul unor procese: "Daca as fi procedat cum a procedat PD-ul, care i-a schimbat in totalitate pe directorii deconcentratelor care le reveneau conform protocolului, ar trebui sa-i schimbam pe toti, dar PNL-ul nu a facut acest lucru cu toti directorii deconcentratelor care i-au revenit. Am tinut cont mai mult de competenta profesionala a directorului respectiv decit de apartenenta politica. Pot sa va dau exemplul ITM-ului si al Garzii Financiare, unde am considerat ca sint oameni competenti care merita sa-si continue activitatea inspre binele comunitatii. De aceea, si acum vom analiza caz cu caz, si acei directori care si-au facut datoria la modul exceptional si care consideram ca pot ramine mai departe pe post, vor ramine. Normal, dupa parerea mea, ar fi ca directorii deconcentratelor care sint membri PD sa-si prezinte demisia pentru ca pina la urma tot vor fi indepartati, dar probabil vor fi multe actiuni in justitie".

"Nu se poate sa nu gasesti solutii, cind vrei sa schimbi pe cineva din functie"

Cibu considera ca ar fi de-a dreptul jenant ca directorii respectivi sa invoce in apararea lor faptul ca si-au ocupat postul prin concurs, el fiind de parere ca notiunea de concurs, cind e vorba de ocuparea unor astfel de posturi, s-a penibilizat, de-a dreptul, fiind evident ca este vorba despre concursuri care sint cistigate de cine trebuie, nu neaparat de cine merita. El spune ca si directorii PSD inlaturati de democrati, in 2004, isi ocupasera posturile tot prin concurs, dar cu toate astea au fost dati la o parte: "Eu le-am spus: o sa se intimple ce s-a intimplat si directorilor PSD-isti, cind a venit PD-ul. Ce, aia n-au dat concurs? Dar se gasesc solutii, nu se poate sa nu gasesti solutii, cind vrei sa schimbi pe cineva din functie. E drept ca nu ma astept ca ei sa renunte la functii, mai ales ca i-a si indemnat presedintele Boc sa nu renunte la functii". In plus, primarul este de parere ca, dupa ce i-au criticat pe PSD-istii Doru Damian, Doinita Ciocan si Ion Rotaru ca nu renunta la functiile de directori ai unor deconcentrate, si prefera sa ramina autosuspendati ani de zile, onorabil ar fi ca acum, membrii PD care au functii de conducere in deconcentrate sa judece situatia cu aceeasi unitate de masura si sa-si dea demisia: "Ceea ce ai cerut altora, acum, cind s-a intors roata, trebuie sa ai bunul simt si sa ceri si alor tai, nu?".
Liderul liberal admite, insa ca mai sint si democrati care, cel putin la o prima impresie, si-au facut treaba, in functiile pe care le-au detinut, si nu ar fi exclus ca aceia sa ramina pe post. Cibu a refuzat insa sa dea nume, si a admis ca mentinerea lor pe post, in conditiile in care ceilalti vor fi inlaturati, le-ar putea crea probleme in partid, dupa cum ii cunoaste pe sotii Vasioiu: "Ne asteptam sa ne vina oameni din PD, care sa vrea sa treaca la PNL. Nu pot sa spun acum daca i-am primi sau nu, nu iau eu decizia, si oricum, depinde de persoana. Am avut oarece semnale din partea unor membri PD ca ar fi interesati sa vina la PNL, dar inca nu au avut loc discutii clare. De aceea, nici nu vreau sa dau vreun nume".
Cibu a estimat ca schimbarea directorilor democrati va fi o chestiune de luni de zile, pentru ca acestia se vor crampona de scaune.

"Sa ma dea in judecata, daca vrea, dar nu are de ce"

In ceea ce priveste relatia cu PD-ul, in plan local, edilul-sef crede ca aceasta se va inrautati, ceea ce nu-l sperie defel: "Relatia va fi si mai incordata, si eu cred ca partidul asta, PD, este unul sortit sa ramina in opozitie pe veci. Avind in vedere antecedentele din CDR, si cele din Alianta, nu cred ca s-ar mai gasi un partid care sa vrea sa se alieze cu PD-ul. Daca prin absurd ar obtine 30-40% la urmatoarele alegeri, nu vor gasi nici un partener care sa vrea sa se alieze cu ei, ca sa intre la guvernare. Asta, daca nu-si schimba actuala conducere, pentru ca sint sigur ca si in PD sint oameni competenti, oameni cu bun simt, insa cu actuala lor conducere nu se poate. Ma refer si la conducerea locala si la cea centrala".
Intrebat daca are senzatia ca se poate si mai rau, in relatia sa cu PD-ul local, Cibu ne-a declarat: "Se poate si mai rau, pentru ca uite, acum, la o serie de deconcentrate vor fi numiti oameni ai PNL. Eu sper intr-o mai buna colaborare cu Mediul, cu Garda de Mediu, cu Inspectia in Constructii. In CLM va fi ca si acum, nu sint deloc ingrijorat de trecerea PD in opozitie, pentru ca oricum nu am avut niciodata sprijinul lor in cadrul CLM, dimpotriva".
Intimplator sau nu, acum, cind pregateste inlaturarea directorilor PD din deconcentrate, primarul i-a mai retras o atributie viceprimarului PD Daniela Vasioiu: "Chiar azi (ieri-n.r.) i-am mai luat o atributie, Directia Serviciilor Publice si a ramas doar cu Seroplantul. Am facut-o pentru ca am considerat ca in acest sector nu s-au miscat treburile corespunzator. Nici astazi nu s-a rezolvat problema vinzarii cabinetelor medicale, care a fost tergiversata, nu s-au facut reparatii corespunzatoare imobilelor, am avut reclamatii in privinta vinzarii unor apartamente".
Cibu ne-a mai spus ca nu se teme de amenintarile lui Vasioiu, ca va contesta in contenciosul administrativ orice dispozitie prin care i se va mai retrage vreo atributie, fara o justificare pe care sa o considere intemeiata: "Sa ma dea in judecata, daca vrea, dar nu are de ce, este dreptul meu sa le dau si sa le retrag viceprimarilor din atributii". Intrebat fiind pentru ce o sa mai ia salariu vicele Vasioiu, Cibu a replicat: "Ca sa nu ia banii degeaba, o sa mai primeasca, pe linga aceasta sarcina, cu Seroplantul, si altele, punctuale. Ea oricum mai are de lucru cu inventarierea domeniului public, care nu este usoara si la care nu am vazut inca nici un rezultat concret".
Precizam ca PD-ul are membri in conducerea unor directii deconcentrate importante: Casa Judeteana de Pensii, Directia de Munca Solidaritate Sociala si Familie, Garda de Mediu, Agentia de Protectie a Mediului, Inspectoratul Scolar, Directia Sanitar-Veterinara, Inspectia in Constructii, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii