Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul - turnat la Securitate

Primarul municipiului, Constantin Cibu, si-a aflat zilele trecute numele de cod cu care era desemnat in rapoartele si notele informative ale turnatorilor sai, studiind o parte a dosarului de urmarit din perioada comunista, care i-a fost pus la dispozitie la CNSAS. Cibu a fost chemat la CNSAS, la audieri, dupa ce deputatul PD de Braila Horia Vasioiu a solicitat, in urma cu mai bine de un an, sa se verifice daca acesta a facut politie politica sau a avut vreo alta relatie cu Securitatea. Edilul-sef ne-a declarat ca, dupa ce a discutat cu membrii CNSAS si i s-a confirmat ca nu exista nici un indiciu care sa dea de banuit ca ar fi facut politie politica, i s-a pus la dispozitie si dosarul de urmarit aflat in evidenta Consiliului, care avea o grosime de circa 10 centimetri. Cibu ne-a explicat, vineri, ca l-a parcurs la rapid, in circa 15 minute, dat fiind ca se grabea si nici nu era prea interesat de continutul acestuia, dar i-a fost suficient sa afle ca numele sau de cod era "Corbul" si sa depisteze si doua persoane care au dat informari despre el. "Nu m-a interesat pina acum sa-mi vad dosarul, ce rost avea sa-mi stric niste prietenii? Acum, numai l-am rasfoit citeva minute si am depistat doua persoane care au dat date despre mine. Le-am si identificat, cu una dintre ele chiar sint in relatii bune si acum. O a treia persoana era una despre care stiam ca dadea informari despre mine, imi zicea, de obicei: "vezi ca am scris asta si asta, ca sa stii!", deci nu am ce sa-i reprosez", ne-a povestit edilul-sef.

"Lui Cibu ii plac femeile"

Cibu a mai spus ca se astepta sa fie urmarit si sa se dea note informative despre el, mai ales ca, in calitate de director la uzina Progresul, avea relatii cu firme din strainatate si facea deplasari in exterior, ca sa incheie contracte. Dupa ce a vazut insa ce contine dosarul sau, a fost uimit sa afle cit de amanuntite erau informarile, chiar daca uneori erau evidentiate lucruri lipsite de importanta, in opinia sa: "Am vazut niste note informative scrise de o persoana cu care am fost plecat in strainatate, intr-o deplasare, si intr-una din ele scria ca nu am vrut sa mai iau cantitatea de ulei initiala - nu-mi trebuia, aveam ulei in tara -, iar in alta, ca am lipsit o noapte de la hotel. In informare se scria ca in deplasarea in strainatate au fost trei persoane: eu, inca o persoana, cu nume, si "sursa", asa ca n-a fost greu sa deduc cine era sursa. In rest, pot sa spun ca notele informative pe care le-am vazut asa, la repezeala, ziceau in general de bine, cam pe trei sferturi din text, dupa care ziceau ca ar fi pacat sa plec din tara, ca nu ar mai avea cine sa se ocupe de uzina si ca imi plac femeile. Asa scria: "nu am dovezi clare, dar am senzatia ca lui Cibu ii plac femeile"". Cibu a mai spus ca nu a fost niciodata cu adevarat interesat sa plece din tara, iar daca ar fi fost, ar fi avut zeci de prilejuri sa o faca, fara nici o problema.
Revenind la perioada de dupa '89, edilul-sef a marturisit ca nu este sigur ca acum nu ar mai fi ascultat de srviciile secrete, si a povestit ziaristilor un episod care, personal, i s-a parut amuzant: "De curind, eram in birou, m-am impiedicat de telefonul cu firul rosu, cum i se spune, si l-am trintit la pamint. L-am ridicat, l-am pus pe birou inapoi, mergea, dar nu a trecut nici o jumatate de ora si a venit o echipa: "am inteles ca vi s-a stricat telefonul!". Nu stiu cine i-a chemat, de unde au "inteles", nici nu i-am intrebat, i-am lasat sa umble la telefon...".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii