Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul - santajat politic

Zapaceala completa in PNL Braila, si confuzie pe toata linia, la circa o luna dupa perfectarea unei intelegeri intre principalele doua tabere din organizatie: cea a primarului Cibu si aceea a presedintelui interimar Dan Sabau. Dupa ce s-au balacarit - la propriu, si la figurat - in public, dupa ce s-au boicotat si s-au sapat unul pe altul, la centru, dar si in teritoriu, dupa ce s-au acuzat unul pe altul de cele mai diverse incalcari ale statutului, cei doi au fost obligati - la propriu - de centru sa ajunga la un acord.
Ca orice minune, aceasta intelegere, care s-a dorit secreta, nu a durat nici macar trei zile, ea fiind denuntata de primar chiar a doua zi. Secretizarea prevederilor acordului era necesara, pentru ca acesta era un troc cinic, in care fiecare parte isi asigura scaunul: Dan Sabau si Gabriel Sandu isi asigurau locul 1, pe viitoarele liste la Senat, si Camera Deputatilor, Cibu isi asigura presedintia organizatiei municipale PNL, iar lui Lucian Tilea i se asigura presedintia filialei municipale PNL. O alta prevedere a trocului politic era aceea ca ultimul lot al membrilor PNL Braila care fusesera exclusi, printre care se aflau Vasile Varga, Simona Draghincescu, Petrica Popa, Sorin Costin, sa revina in partid, prin ridicarea acestei sanctiuni.
Unul dintre motivele care au blocat punerea in practica a acordului la care s-a ajuns a fost faptul ca, in aceeasi zi in care se batea palma intre cele doua tabere, Comisia de Onoare si Arbitraj a partidului anula sanctiunile cu excludere, ceea ce facea ca persoanele vizate sa revina in partid, fara sa mai fie nevoie de vreo intelegere. Pe de alta parte, faptul ca Dan Sabau si Gabriel Sandu au contestat decizia Comisiei de Onoare si Arbitraj a pus paie pe foc, iar tabara Cibu a considerat acest lucru un afront, si o dovada ca adversarii nu vor cu adevarat o intelegere. In conditiile in care analizarea acestei contestatii a fost aminata de citeva ori pina acum, iar situatia celor 8 membri PNL exclusi in ultimul lot este incerta, intelegerea dintre cele doua tabere se afla in stand-by.

"Nu pot sa concep sa se ajunga la desfiintarea filialei"

Primarul municipiului, Constantin Cibu, considera insa ca nu-i mare pierdere, mai ales ca a semnat acordul cu gruparea Sabau, santajat fiind de la centru, cu amenintarea ca, daca nu se ajunge la o intelegere de acest gen, se desfiinteaza filiala. Cibu a explicat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca ideea desfiintarii filialei, si reluarii de la zero a tuturor inscrierilor i se pare de-a dreptul monstruoasa, si total compromitatoare pentru imaginea si asa sifonata a organizatiei locale, si, de aceea, a acceptat un compromis de care ii e rusine. El nu-si poate imagina ce ar insemna sa se ia de la zero toate inscrierilein partid, si ce sentiment frustrant poate fi pentru membrii vechi, ca si pentru cei mai noi, dar care au venit cu entuziasm in PNL, iar acum constata ca filiala este aruncata la gunoi, pur si simplu. Mai mult, Cibu a spus ca, in numele apararii interesul de partid, este dispus sa mai faca si alte "prostii", numai pentru a salva filiala de desfiintare. Prostia despre care vorbeste primarul nu se refera la perfectarea unei intelegeri, ca principiu, ci la ceea ce prevedea intelegerea respectiva. Mai concret, Cibu considera ca se incadreaza la capitolul "prostii" garantarea primului loc, pe listele pentru Senat, lui Dan Sabau, si a primului loc, la cea pentru Camera Deputatilor, pentru Gabriel Sandu, precum si sprijinirea lui Lucian Tilea, ca si candidat la presedintia organizatiei municipale: "Intelegerea la care am ajuns nu mai este valabila. Deocamdata, asteptam sa vedem rezultatul contestatiei depuse la Comisia de Onoare si Arbitraj, de catre Dan Sabau, si Gabriel Sandu, pentru a vedea care este situatia definitiva a acelor colegi care au fost dati afara din partid, au contestat aceasta decizie, si li s-a dat dreptate, intr-o prima instanta a partidului. In plus, acordul la care ajunsesem anterior cu cei din grupul lui Dan Sabau nu mai este in picioare, pentru ca majoritatea colegilor nu au acceptat intelegerea pe care am facut-o cu acesta, santajat fiind de faptul ca se doreste dizolvarea PNL-ului. Ei considera ca aceste conditii, cu care am fost de acord, sint inacceptabile. Spre exemplu, multi dintre colegi nu sint de acord cu faptul ca m-am angajat sa-i sprijin pe Dan Sabau si pe Gabriel Sandu, pentru ca ei sa obtina un nou mandat. Pe de alta parte, eu am mers pe ideea ca este o mare pierdere de imagine, si nici nu pot sa concep sa se ajunga la desfiintarea unei filiale cu peste 1000 de membri, ca sa nu mai vorbim si despre cei din judet. Asta este catastrofal, pentru imaginea PNL-ului, si voi evita cu orice pret. Ca sa evit asa ceva, o sa semnez si alte prostii. Ceea ce pot sa spun, la ora actuala, este insa ca noi, la PNL, avem o situatie precara, pina se vor organiza conferintele municipala si judeteana, ca sa se stabileasca o data conducerile alese".
Ultimul termen dat pentru analiza contestatiei depuse de Dan Sabau si Gabriel Sandu este luni, 13 februarie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii