• edilul-şef Marian Dragomir a precizat că serviciul anual de Dezinfecţie, Dezinsecţie şi Deratizare este unul obligatoriu, astfel că nerealizarea acestuia va conduce către sancţiuni • chiar şi aşa acesta a comentat dur criticile recente venite din partea PNL-iştilor, punctând că proiectul legislativ care obligă municipalitatea să realizeze un astfel de serviciu a fost votat în Parlament şi de liberali • de cealaltă parte, în frunte cu Alexandru Dănăilă, PNL-iştii susţin că modalitatea prin care se aplică legile ţine de administraţia locală • aceştia propun ca noua taxă să fie una simbolică de 1 ban pe an, pentru fiecare locuitor
Faptul că municipalitatea a aprobat, recent, ca Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) să preia cu totul sectorul legat de Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare (DDD) din întreg oraşul a stârnit o serie de contre între PSD şi PNL. Liberalii au criticat modul de abordare al Primăriei şi au semnalat faptul că acest serviciu nu reprezintă altceva decât o taxă în plus pentru contribuabili, chiar dacă deocamdată nu s-a stabilit o sumă. De cealaltă parte, primarul Marian Dragomir recunoaşte că, într-adevăr, se va ajunge la o taxă în plus pentru acest serviciu obligatoriu, însă face precizarea că hotărârea nu aparţine neapărat CLM Brăila, ci vine ca urmare a unui proiect de lege votat în Parlament inclusiv de liberali.
“Este o acţiune pur politicianistă declaraţia liberalilor, ca urmare a faptului că parlamentarii PNL au votat acest proiect de lege prin care s-a impus tuturor primăriilor din ţară înfiinţarea acestui serviciu DDD. Consilierii locali de la toate partidele au votat acest proiect de hotărâre. Pentru că este o impunere legislativă şi nicidecum o decizie a noastră. La fel se întâmplă şi la toate Primăriile PNL din ţară. Este o prevedere legală, o să avem această taxă. Dacă nu se intervine anual în acest sector vom încasa cu toţii o amendă. Repet, este o legislaţie votată inclusiv de parlamentarii PNL, prin care ni s-a impus acest lucru. Pentru noi, ca administraţie locală nu este doar o activitate în plus, ci una care generează şi anumite implicaţii legate de obligaţiile pe care noi nu le aveam până acum, dar le vom avea de acum înainte. Nu am făcut acest lucru din dorinţa noastră de a ne da încă o sarcină suplimentară”, a declarat Dragomir.
Dănăilă: «Dacă vom avea o taxă în plus, atunci să fie una simbolică de 1 ban»
De cealaltă parte, în cadrul celei mai recente conferinţe de presă, liberalii au abordat din nou subiectul serviciului DDD la Brăila, cu precizarea că în momentul votului în CLM primarul nu a recunoscut că brăilenii vor fi taxaţi, în ciuda intervenţiei consilierilor PNL. Preşedintele liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă a afirmat că dacă, într-adevăr, se va ajunge la aplicarea unei noi taxe, atunci aceasta să fie una simbolică de 1 ban pe cap de locuitor în fiecare an.
“Deci parlamentarii PNL îl obligă pe domnul primar Dragomir să pună o nouă taxă cetăţenilor din Brăila?! Da. E şi asta o chestiune... PSD-ul poate să o comunice de maniera asta, dar vă spun că dacă există această obligaţie, PNL propune ca taxa să fie de 1 ban pe an pentru fiecare locuitor. Altceva noi nu vom vota! Orice sumă peste nu va fi votată de consilierii locali ai PNL. Dacă «i-am forţat şi obligat să facă acest lucru», atunci asta este propunerea noastră. Deşi eu sper să nu fie introdusă o nouă taxă, să nu se întâmple aşa cum am spus noi. Pentru că la prima comunicare a dânsului pe tema asta nu s-a discutat despre nicio taxă. Au spus că «e un serviciu», «să vedem cum îl facem», «suntem obligaţi», «îl dăm la DAGL». Acum spun că: «trebuie să băgăm taxa obligatorie pentru că ne obligă PNL-ul». Bineînţeles, PNL-ul e la guvernare acum! PNL-ul are majoritate în Parlament! Până la urmă, noi am avertizat că taxa va fi obligatorie, am spus lucrul ăsta şi bine că l-am spus!”, a afirmat Dănăilă.
Sursa citată a afirmat că şi în trecut s-a făcut această activitate, de către Primărie, firmele de salubritate şi DAGL, fără costuri suplimentare. Mai mult, acesta a ţinut să sublinieze că o taxă suplimentară va crea mari probleme asociaţiilor de proprietari unde deja există datorii.
“Sunt asociaţii de proprietari unde, la subsolurile blocurilor, în zona în care se depozitează gunoiul sunt flise şi gresii montate. Sunt platforme de beton turnate de asociaţiile respective de proprietari. Noi ştim ce este acolo? Îi forţăm pe nişte oameni care sunt gospodari şi îşi fac în mod regulat serviciile astea să facă din nou?! În unele locuri sunt bani mai mulţi, în altele mai puţini la asociaţiile de proprietari. Dar fiecare încearcă într-un fel sau altul să o scoată la capăt. Multe asociaţii au datorii. Noi ce facem? Primăria le mai pune în cârcă încă o taxă asociaţiilor de proprietari? Mi se pare o chestiune care depăşeşte limita bunului simţ”, a conchis liberalul.