Primarul, prefectul şi consilierii municipali, acuzaţi de abuz în serviciu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul, prefectul şi consilierii municipali, acuzaţi de abuz în serviciu

Primarul Aurel Simionescu, consilierii municipali şi prefectul Dumitru Popa sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, plângerea fiind formulată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, de către preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei", Sergiu Diacomatu. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Diacomatu a explicat de ce a făcut acest gest, motivând că dacă organele abilitate să sancţioneze neregulile săvârşite de instituţiile administraţiei publice locale nu întreprind nimic, atunci măcar societatea civilă să ia măsuri.
"Am observat derapajele din ce în ce mai necontrolate ale administraţiei publice locale reprezentate de primarul municipiului şi preşedintele CJ. Observ cu stupefacţie, în fiecare zi, că nu ia nimeni atitudine, nu există hotărâri de CJ sau CLM care să fie atacate în contencios de cine are aceste atribuţii, aşa că ne simţim datori, ca voce a societăţii civile, să luăm atitudine împotriva acestor derapaje", a declarat Diacomatu. Acesta a explicat că ceea ce l-a determinat să sesizeze Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a fost o hotărâre CLM dată în şedinţa din 29 iulie 2011, în care s-a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Brăila şi, totodată, concesionarea prin încredinţare directă către o societate comercială, a unui teren în suprafaţă de 197 de mp, situat în staţiunea Lacu Sărat: "În urma discuţiei cu avocaţii noştri, am formulat plângeri penale împotriva primarului Simionescu, a consilierilor locali care au participat la şedinţa din 29 iulie şi împotriva prefectului Dumitru Popa. Împotriva prefectului pentru neexercitarea căilor de atac prevăzute de legislaţia în vigoare, cauzând prin neîndeplinirea cu ştiinţă a unui act, o pagubă în patrimoniul unei instituţii publice. HCLM respectivă, iniţiată de primar, din punctul nostru de vedere, e un rapt imobiliar. E vorba de trecerea din domeniul public în domeniul privat a unui teren adiacent vilei Nufărul din Lacu Sărat şi concesionarea lui prin încredinţare directă firmei «Alco Plus» SRL Brăila. Pentru asta se fac toţi cei de mai sus vinovaţi de abuz în serviciu contra intereselor pulice", a comentat preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei". Acesta a mai adăugat că hotărârea are două aspecte de nelegalitate, din punctul său de vedere. Şi anume: o dată, concesionarea prin încredinţare directă a terenului şi nu scoaterea lui la licitaţie publică şi a doua oară, faptul că CLM şi-a permis să concesioneze un teren despre care nu ştie încă sigur dacă îi aparţine sau nu.

"CLM Brăila nu putea dispune de acel teren"

"În primul rând nu poţi, în cadrul aceleiaşi hotărâri, să şi treci terenul dintr-un domeniu în altul şi apoi să îl şi concesionezi. În aceeaşi şedinţă au mai fost două puncte similare, care nu au fost tratate la fel. Apoi, s-a încălcat legea cât se poate de flagrant şi au avut cunoştinţă cu toţii, inclusiv prefectul. Pe zona Lacu Sărat există un litigiu şi orice jurist ştie asta, calea judecătorească suspendă orice cale administrativă. Litigiul s-a judecat deja în două instanţe, Curtea de apel Galaţi a hotărât în august 2010 că staţiunea se află pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani, iar acum, în 5 zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să dea sentinţa finală. Deci, la data la care s-a aprobat acea HCLM nu se ştia a cui e staţiunea. CLM Brăila nu putea dispune de acel teren. Ne mirăm că nu s-au trezit dimineaţă şi nu s-au gândit să dea o hotărâre prin care să treacă un teren din patrimoniul public al municipiului Iaşi în cel al Brăilei. Că exact aşa e faza asta cu Chiscaniul", a mai adăugat Diacomatu. Acesta a ţinut să mai puncteze că, deşi este convins că multă lume a observat aceste manevre, nimeni nu face nimic pentru a le stopa: "Din punctul nostru de vedere, e un derapaj şi un abuz în serviciu şi nu dovedeşte altceva decât că nimeni în acest oraş nu li se opune, sunt liberi să facă ce vor, să spună ce vor, sunt liberi să ia domeniul public şi să îl dea cui vor ei... Sunt şi alte organisme, în afară de societatea civilă, care ar trebui să ia măsuri. E un control de legalitate al Prefecturii care nu se exercită niciodată, toţi sunt împreună acolo, e o linişte suspectă. Consilierii de diferite culori politice din CLM şi CJ votează în unanimitate... Atât Simionescu cât şi Stancu obţin majoritatea când au nevoie, fără nicio problemă".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro