Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul nu poate lua de unul singur decizii privind soarta Braicar!

Consilierii municipali au pareri impartite in legatura cu ideea primarului Constantin Cibu, de a inchiria microbuzele societatii "Braicar" transportatorilor particulari. Unii - liberali - il sustin pe primar, considerind ca ideea este buna, atit timp cit aduce profit unitatii, altii - cei din PSD - sint uimiti ca primarul declara ca are de gind sa demareze acest proiect chiar din luna mai, fara a consulta Consiliul Local Municipal.
Sustinator declarat al solutiei inchirierii microbuzelor "Braicar" este liberalul Vasile Varga, care crede ca daca primarul ar fi explicat mai bine cum se va proceda, nu ar mai exista acum atita nemultumire si teama in rindul salariatilor "Braicar", si nici pareri contra, printre consilieri. "Eu cred ca exista aproximativ 10 societati comerciale care se ocupa de transportul in comun. Toate acestea, in mod sigur, au profit, altcumva nu ar sta cu masinile pe aceste trasee. Atita timp cit cineva nu are profit, intra in faliment. In conditiile in care la societatea Braicar nu exista profit legat de activitatea microbuzelor, aceste microbuze ar putea fi incredintate altor societati comerciale, cu obligativitatea acestora de a plati o chirie lunara de 15-20 milioane, pentru fiecare microbuz, plus o redeventa, si pot fi inchiriate impreuna cu conducatorii auto, pe doua schimburi. Deci, soferii nu-si pierd locul de munca, pentru ca atunci cind masina pleaca la o alta societate comerciala, printr-un contract de comodat, pleaca si cu activul, si cu soferul. In acest caz, se obtine un profit pe fiecare microbuz in parte, ramin si soferii in continuare cu slujba, cu carte de munca, salariati ai Braicar. Deci societatea comerciala respectiva imi da banii pentru salariul soferului mie, la Braicar, si eu il platesc in continuare. Transportatorul privat poate in cel mai rau caz sa-si puna un taxator, ca sa nu mai urce lumea fara bilete. Mai devreme sau mai tirziu tot aici se va ajunge, pentru ca nu poate sa functioneze o societate comerciala in pierdere: trebuie sa aiba un profit, e firesc. S-a dat o alta interpretare, dar conotatia este eronata, nu s-a pus problema sa dea afara soferii. Eu cred ca nu a avut cine sa dea o explicatie pertinenta in relatia dintre doi parteneri, in materie comerciala", este punctul de vedere al consilierului PNL, Vasile Varga.

"Transmiteti-i, va rog, din partea mea, sa se trezeasca, fratilor, sa nu cada din pat!"

Consilierii social-democrati sint insa de parere ca primarul a sarit calul, dind drept sigura o idee personala, pe care nu are dreptul legal sa o puna in practica, fara acordul CLM. Mai mult, Doru Damian califica drept o gluma de doi bani declaratia primarului Cibu, si-l banuieste pe acesta ca vrea sa dea transportul public de calatori pe mina unor "clienti" personali - aluzia fiind clara, la transportatorii particulari care l-au ajutat in campania electorala, purtindu-i afisele prin tot orasul, pe microbuzele lor: "Astea-s glumite, cu inchirierea microbuzelor Braicar! Eu asa le tratez, pentru ca oricit am vrea noi sa gindim liberal, cred ca mai degraba este de a da satisfactie unora care isi doresc din tot sufletul sa puna mina la propriu pe transportul public de calatori la Braila. Eu l-am ascultat pe primar, spunind ca dam microbuzele, raminem numai cu transportul de fir etc. Nu este domnia sa in masura de a stabili ce da Braicar-ul, cu ce ramine Braicar-ul, dumnealui poate eventual sa faca propuneri. Singura institutie abilitata care va stabili ce se intimpla cu societatea respectiva este CLM. Dar in "bunul mers" al lucrurilor, domnul primar este obisnuit in a trata foarte transant si personal anumite probleme cu care se confrunta municipiul Braila, ca stai citeodata si te intrebi "de ce face treaba asta, exista vreun interes la mjloc?". Ce-o sa faca domnul primar, o sa semneze el contractul de inchiriere?! Eu nu cred ca se va expune nimeni sa semneze asa ceva, nici directorul Braicar, Cornel Sandulescu".
Damian are impresia ca primarul s-a cam dedulcit la putere si a pierdut contactul cu solul: "Eu l-am urmarit pe domnul primar, si a inceput sa vorbeasca numai la persoana I singular. Domnule, are o problema cu betia asta de putere si domnia sa. L-a prins mult prea puternic si mult prea tare. Transmiteti-i, va rog, din partea mea, sa se trezeasca, fratilor, sa nu cada din pat! Sa-si vada de atributiunile pe care le are, daca are propuneri, sa le faca, sa negocieze cu CLM, nu sa iasa pe toate posturile de televiziune si sa spuna ca eu fac si eu dreg. Nu faci nimic dumneata, domnule! Dumneata, pina la urma, domnule primar si dvs., cei din conducerea Primariei, nu faceti decit sa administrati acest municipiu. Sistemul acesta dual - o societate a CLM si societati de profil particulare nu poate sa fie decit benefic, in conditiile in care fiecare respecta regulile. Dar in conditiile in care tu esti primul care spui "domnule, eu am schimbat traseele", ce reguli sa mai respecte transportatorii particulari? E si normal ca salariatii Braicar sa faca greva!"
Consilierul Alexandru Coada este si mai uimit cu privire la declaratiile lui Cibu, in contextul in care el, ca reprezentant CLM in AGA la Braicar, nu a avut idee ca exista o asemenea intentie: "Eu, de exemplu, in calitate de reprezentant al CLM acolo, ar trebui sa stiu orice intentie a Primariei, in legatura cu unitatea. Exista o filiera, se discuta in CLM, CLM imputerniceste reprezentantul AGA sa promoveze o anumita propunere acolo, AGA trebuie sa sugereze CA aceasta masura, deci nu poate lua domnul primar de unul singur hotarirea, e clar. Daca procedeaza asa, incalca legea".
Si consilierul Doinita Ciocan este de aceeasi parere: "Haideti sa o luam din punct de vedere legal. Ce este Braicar-ul? Este o societate pe actiuni. Cine este actionarul majoritar? CLM. Eu cred ca domnul primar confunda cumva notiunea de patrimoniu privat, cu patrimoniul public. Dumnealui nu poate face, ca reprezentant al executivului Primariei, decit propuneri catre CLM, Consiliul este cel care ia aceasta hotarire, pe care o transmite prin reprezentantii nostri in AGA. Un contract de inchiriere, de concesiune, orice fel de contract, nu poate fi decis doar de primar".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii